Oostenrijk is al jaren bekend als wintersportbestemming en ook zomervakantie in Oostenrijk wint terrein. Maar wist je dat de herfst ook heel bijzonder is in Oostenrijk? In Salzburgerland vieren ze vanaf september de zogenaamde Bauernherbst ofwel ‘boerenherfst’ even vrij vertaald. Deze boerenherfst wordt gevierd met verschillende evenementen. Daarbij wordt de herfst door de Oostenrijkers aangeduid als de mooiste periode voor bergwandelingen. Kortom: Oostenrijk is ook een goede bestemming voor je (komende) herfstvakantie!
Hieronder vertellen we je graag meer over de evenementen en activiteiten in de herfst in Oostenrijk. We beperken ons tot herfst in SalzburgerLand omdat we daar de meeste ervaring mee hebben.
Herfst in Salzburgerland begint met almabtrieb
De almabtrieb is voor velen het hoogtepunt van de Bauernherbst in Oostenrijk. Tijdens de Almabtrieb worden de koeien van de berg (alm) naar beneden gehaald en in de wei gezet. Voor dit feestelijke moment worden de dieren prachtig versierd, is er muziek en uiteraard een biertent.
Dit jaar zijn veel Almabtrieb evenementen afgezegd vanwege de huidige (corona) situatie. Wil je toch een almabtrieb bijwonen? Dan kan dat in de volgende dorpen.
Wanneer en waar is er almabtrieb?
Gruberalm -Hintersee: zaterdag 19 september.
Rauris: zaterdag 13 september
Lofer: zaterdag 5 september.
Ramsau am Dachstein (Stiermarken, maar in de buurt van SalzburgerLand): vrijdag 18 september en zaterdag 19 september
In het dorp wordt dit doorgaans gevierd met muziek, eten en drinken (zoals eigenlijk elk dorpsfeest in Oostenrijk gevierd wordt: met biertent en muziekkapel). Voor deze dag gaan de inwoners traditioneel gekleed in dirndl’s en lederhosen. De boeren gaan uitgedost voorop de berg af, gevolgd door het vee (doorgaans koeien voorzien van luid klingelende bellen).
Boerenherfst in Salzburgerland
De boerenherfst betreft een hele periode (vanaf eind augustus tot eind oktober) maar ieder dorp heeft een dag of paar dagen waarop de boerenherfst uitgebreid gevierd wordt. Vaak zijn er speciale evenementen voor kinderen en staat het voor de volwassenen (wederom) in het teken van muziek, eten en drinken. Biertent, muziekkapel en lokale specialiteiten mogen niet ontbreken.
Wanneer je in de herfstvakantie in SalzburgerLand bent, moet je beslist zo’n evenement bezoeken. We hebben ons best gedaan op de evenementen op een rij te zetten, maar we kregen steeds aanpassingen door. Kijk dus even op de website van het dorp wat jij bezoekt, voor de laatste informatie.
Data en locaties van de boerenmarkt
Wagrain: 11 t/m 19 september
Doorgaans is dit het moment om de Fleischkrapfen te eten in Wagrain. Maar dit jaar vind alles in beperkte mate plaats. Geen idee of het geroemde gerecht op de kaart staat.
Flachau: 15 september t/m 18 september
In Flachau wordt de Bauernherbst gevierd met de Flachauer Dorfgaudi. Voor meer informatie zie hier.
Nationalpark Hohe Tauern: vanaf 5 september tot 30 september
Verspreid door de regio Nationalpark Hohe Tauern is er bijna elke dag wel ergens iets te beleven. De dorpen Uttendorf, Bramberg, Neukirchen, Mittersil, Kaprun, Rauris, Wald, Gasteinertal en Embach hebben het programma op elkaar afgestemd. Van wijnproeverijen tot themawandelingen. Hier is echt elke dag iets nieuws te beleven. Voor meer informatie zie hier.
Specialiteiten en handwerk op boerenmarkten
In Salzburgerland (en Oostenrijk in het algemeen) wordt veel handwerk verricht. Op school leren de kinderen al jong om diverse handwerken te maken. Zo wordt in het basisonderwijs uitgebreid aandacht besteed aan houtbewerking, breien en haken. Op de boerenmarkten zie je veel handwerk terug, op culinair gebied maar ook houtbewerking, leerbewerking, en hand gebreide of vilten producten. Deze producten zijn vrijwel altijd van goede kwaliteit en voorzien van een flinke portie aandacht en liefde. Maar daar betaal je dan ook voor.
Toch kopen wij altijd graag producten op deze markten. Een paar van onze favorieten producten om te scoren zijn:
- zirbenkussens (kussen voorzien van houtkrullen die rustgevend werken).
- zirbenschnaps (ja, schnaps van de dennenappel van dezelfde houtsoort, garandeert een goede nachtrust).
- kaas en droge worst.
- wollen pantoffels (vilt kan ook).
- leren riemen of een portemonnee.
- koeken en gebak.
- fleischkrappschen (vleespastein, doorgaans geserveerd met zuurkool).
Eigenlijk gaan we altijd alleen maar naar de boerenmarkten om wat te eten en te drinken, maar komen we altijd wel met wat nieuws thuis. En ik moet eerlijk zeggen dat we er nog nooit een miskoop hebben gedaan. Het idee dat de producten hand gemaakt zijn in onze eigen omgeving, vind ik fijn. Althans stukken fijner dan het idee dat ze machinaal (of nog erger: door kinderhanden) zijn vervaardigd in een fabriek in China. Daarbij zijn dit soort producten gewoon het beste souvenir uit Oostenrijk om mee te nemen.
Wanneer je interesse hebt in handwerkproducten, informeer dan vooraf altijd naar de prijs. De prijzen lopen namelijk enorm uiteen. Zo kan een paar wollen sokken zomaar (nou ja zomaar, het zal vast een reden hebben maar die ken ik gewoon niet) meer dan 200 euro kosten. En een lederhose kan zelfs meer dan 2.000 euro kosten. Die producten rechtvaardigen dit bedrag ongetwijfeld, maar als toerist ben je waarschijnlijk niet op dit soort prijzen berekend. En afdingen hoort er niet bij.
Laat je hier echter niet door afschrikken, want er zijn ook diverse hele mooie producten (zoals bovenstaande zirben producten) voor hele schappelijke prijzen aanwezig. En zo kom je toch met iets heel bijzonders thuis na een herfstvakantie in het mooie Salzburgerland.
Tips voor het bezoeken van de boerenherfst in Salzurgerland
Zoals waarschijnlijk wel duidelijk is uit bovenstaande tekst, zijn wij fan van de boerenherfst in Salzburgerland. Wij bezoeken ieder jaar meerdere markten, voornamelijk om te eten, maar ook om onze ogen uit te kijken en te genieten van al het lekkers. Om niet uit de toon te vallen kleden we ons in kledendracht. Nou heb je dit waarschijnlijk niet in de kast hangen, maar kijk niet raar op als het hele dorp wel zo gekleed gaat.
Verder is het handig om wat losgeld op zak te hebben. Pinnen in Oostenrijk is (nog) niet zo gebruikelijk als in Nederland en op dit soort plekken soms geheel ongelijk.
Voel je vrij genoeg om bij de biertent naar binnen te stappen. Bestel wat te eten en wat te drinken en maak een praatje met je buurman. Dit zijn doorgaans de beste gesprekken! Onze ervaring is dat de mensen graag met je in gesprek gaan en je vaak veel interessante dingen over de omgeving kunnen vertellen.