10x de beste souvenirs uit Oostenrijk

Na je vakantie in Oostenrijk is het leuk om de thuisblijvers met iets te verrassen. Of om zelf extra lang na te genieten van je fijne vakantie gevoel. Geen Milka, want dat kan je ook gewoon in Nederland kopen. Maar onderstaande items nemen wij altijd mee voor vrienden en familie en vallen altijd in goede aarde. En de meeste zijn gewoon in de supermarkt verkrijgbaar!

1. Oostenrijkse wijn

Oostenrijk wordt als wijnland steeds bekender en er worden een aantal hele mooie wijnen gemaakt. We hebben eigenlijk nog nooit een miskoop gedaan. In verhouding tot andere landen is het biologische aandeel in wijn ook redelijk groot én smaken deze biologische wijnen uit Oostenrijk ook nog eens lekker. Ga voor een typische Oostenrijkse druivensoort zoals een witte ‘Gruner Veltliner  of rode ‘Blaufrankische’ of ‘Zweigelt’. Deze brengen het Oostenrijkgevoel snel bij je terug. Wanneer je € 10,- uittrekt voor één van de genoemde wijnsoorten, dan kan er eigenlijk niet veel mis mee zijn.

2. Pompoenpitolie

Wij gaan meestal voor de pompoenpitolie uit Stiermarken. Deze olie is niet bedoeld om in te bakken, maar als delicate toevoeging aan salades of soepen. Pompoenpitolie is vooral lekker in combinatie met salade met wortelen of een knapperige salade met kip. Een klein flesje kost al snel 15 euro, maar je gebruikt steeds maar een klein beetje. En in dit geval geldt ook echt, kwaliteit boven kwantiteit. Je zult het zeker niet berouwen als je een iets duurdere variant koopt.

3. Een zirbenkussen

Weet je waarom je in Oostenrijk zo lekker slaapt? Door alle dennenbomen. Het is je waarschijnlijk wel opgevallen dat je deze niet alleen buiten overal tegenkomt, maar ook binnen. Zirben is de zogenaamde alpenden en geldt als de oppernaaldboom. De geur van deze boom werkt bloeddrukverlagend, helpt je beter slapen en zuivert de lucht. Als het even kan bouwen de Oostenrijks hier hele slaapkamers  mee. Muren, meubels en het bed. Het combineren met ijzer is uit den boze. Om thuis ook zo lekker te kunnen slapen, kan je een zirbenkussen kopen. Een kussen gevuld met snippers van het hout van de alpenden. Leg dit naast je eigen kussen en je profiteert van de heilzame werking. En zo niet, dan ieder geval van de heerlijke geur.

4. Servus

Een magazine over Oostenrijk, de bergen, het eten en tips in de omgeving. Je moet wel redelijk Duits kunnen lezen om het te begrijpen, maar dan is het echt heel leuk om dit magazine mee te nemen uit de supermarkt. Kan je thuis nog eens één van de recepten hieruit koken.

Servus magazins een leuk souvenir

5.  Echte honing

In Nederland is het nauwelijks nog verkrijgbaar, echte honing. Maar bij lokale imkers in Oostenrijk kan je doorgaans nog kiezen tussen twee soorten: waldhoning of gewone honing. Waldhoning komt van bijenkorven op de berg. De bijen hebben hun nectar verzameld in het bos en deze honing smaakt anders (en is lichter van kleur) dan de honing van de bijen in het dal. Kies voor een lokale imker die zijn bijen gedurende het bloei seizoen geen suiker voedt. Je zal het verschil met Nederlandse honing direct proeven!

6. Schnaps

Vroeger gruwelden we al bij het idee van schnaps. Maar dat was toen we alleen de goedkope versie uit de supermarkt kenden. Sinds we bekend zijn met de ambacht en de echte schnaps geven regelmatig flessen van deze drank cadeau. Vooral de schnaps varianten Vogelbeer en Zirben zijn leuk om cadeau te geven. Aan deze schnaps worden ook nog eens allerlei positieve eigenschappen toegedicht. En ze smaken gewoon lekker!

Lees hier onze aankooptips voor goede schnaps.

schnaps meenemen uit oostenrijk

Neem je schnaps mee uit Oostenrijk? Vergeet het bijhorende glaswerk dan niet!

7. Pantoffels van schapenwol

In Oostenrijk worden de schoenen bij het binnengaan direct verruild voor ‘patschen’. Dit gebeurd bij mensen thuis, maar ook op school of bij (bijvoorbeeld) de huisarts. Niet zo gek dus dat ‘patschen’ ofwel pantoffels hier in alle soorten en maten gemaakt worden. Favoriet zijn de pantoffels van schapenwol. Hier krijg je geen zweetvoeten in en de pantoffels gaan nooit stinken. Daarbij dragen ze super comfortabel en warm. Het betreft intensief handwerk, dus voor een paar pantoffels ben je minimaal 50 euro kwijt. Maar ze zijn het meer dan waard!

8. Almdudler

Een typische Oostenrijkse kruidendrank die lijkt op Gingerale. Almdudler bevat geen alcohol en smaakt naar de alpen. Vinden wij dan. Bij ons gaat het altijd mee naar Nederland.

souvenir uit Oostenrijk? Almdudler is een echt oostenrijkse drank

Almdudler is een typische Oostenrijkse (kruiden) drank

9. Spätzle

Lekker met ragout. Of met Parmezaanse kaas en spek. Maar de kinderen eten het ook heel graag als vervanging voor aardappelen. En je koopt het gedroogd, in de supermarkt, meestal in de buurt van de pasta. Het kost ongeveer twee euro, dus probeer het gewoon een keer!

10. Outdoor kleding

Het aanbod fietshelmen, rugbeschermers, wandelschoenen en wandelbroeken is een stuk uitgebreider in Oostenrijk dan in Nederland. Ben je nog op zoek naar outdoorkleding, loop dan vooral wat verschillende sportzaken binnen en laat je informeren. Wij verbazen ons altijd weer over de veelzijdigheid en over de kennis en kunde van het personeel. Geen mooier souvenir dan technische kleding of gear waardoor je nog meer plezier gaat beleven aan je vakantie!

Oostenrijkse souvenirs zoals snowboots

In Oostenrijk scoor je de fijnste outdoor gear, zoals deze snowboots

Jouw persoonlijke souvenir uit Oostenrijk

Wat neem jij altijd mee als je in Oostenrijk op vakantie bent geweest? Laat het ons weten via het opmerkingenveld onderaan het artikel!

 

vakantie Oostenrijk » 10x de beste souvenirs uit Oostenrijk

verder lezen op bergfamilie.nl

5 opmerkingen

Gera 14 juni 2019 - 19:17

Een zakje kaiserschmarren.

Antwoord
Rob 16 juni 2019 - 20:34

Ik ben nooit in Oostenrijk, kamperen of in de bergen geweest, maar wel mooi daar hier een indruk over te krijgen.

Rob

Antwoord
Natascha 17 juni 2019 - 06:23

Rumkogels!

Antwoord
Manon 17 juni 2019 - 11:08

Doe mij die pantoffels maar van schapenwol! klinkt erg fijn!

Antwoord
Franny 5 maart 2021 - 22:46

Rum, schnaps, kaiserschmarren, wijn, mozartkogels en hele fijne herinneringen.

Antwoord

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.