Pinnen in Oostenrijk is niet gratis: zo vermijd je extra kosten

Wie weleens in Oostenrijk op vakantie was weet: zonder contant geld kom je niet veel. En hoewel je gewoon je Nederlandse euro’s uit kan geven in Oostenrijk, kiezen veel vakantiegangers er toch voor om ter plekke geld te pinnen.

Maar wie niet op let, betaalt op die manier onnodig veel. Pinnen in Oostenrijk is namelijk niet ‘gratis’. En vanaf oktober 2018 zijn steeds meer bankfilialen kosten gaan berekenen voor geldopnames van ‘vreemde’ klanten.

Pinnen in Oostenrijk

In Nederland hoef je niet perse contant geld op zak te hebben. Ga je een kopje koffie, een boek of een nieuwe zonnebril kopen? Dan betaal je doorgaans gewoon met je pinpas of creditcard. In Oostenrijk is dit niet het geval. In een aantal winkels, restaurants en bakkerijen in Oostenrijk is helemaal geen mogelijkheid om met een pinpas of creditcard te betalen en is contant geld de norm. Zorg daarom dat je altijd geld op zak hebt.

Gelukkig is Oostenrijk zelfs in de kleinste dorpen goed voorzien van pinautomaten zodat je altijd verse euro’s kan pinnen. Maar, net als in Duitsland, mogen Oostenrijkse banken hier kosten voor berekenen. En vanaf 2018 zijn steeds meer banken dat gaan doen.

Wat kost pinnen in Oostenrijk

Wanneer je geld pint bij een bank in Oostenrijk, dan liggen de kosten rond de 3 euro per transactie. Een van de grootste banken in Oostenrijk is de Raiffeisen bank. Klanten van deze bank kunnen gratis pinnen met hun Raiffeissen kaart. Maar pinners (zowel Oostenrijks als niet Oostenrijks) met een pasje van een andere bank betalen tot wel 5,95 euro opname kosten.

Tot nu toe is geldopname met een Nederlandse pinpas bij de Volksbank (een andere grote speler op de Oostenrijkse markt) het goedkoopst. Maar dit kan ieder moment veranderen en ook per Bundesland of bankfiliaal kan dit weer verschillen.

Pinnen in winkels en restaurants

In grote Oostenrijkse supermarkten (bijvoorbeeld Spar, Mpreis, Billa) en bij tankstations kan je gewoon pinnen met je Nederlandse pinpas. In sommige gevallen kan je ook extra geld pinnen. Onze kleine buurtsuper heeft het liever niet, maar in grotere dorpen en steden moet dat wel kunnen. Supermarkten en tankstations rekenen geen extra kosten voor pintransacties.

In restaurants, slagerijen, kleine winkels en bakkerijen kan niet altijd gepind worden. Wanneer pinnen wel mogelijk is, maakt het niks uit of je een Oostenrijkse pinpas bezit of een Nederlandse. Met een Nederlandse pinpas hoef je vaak niet eens je pincode in te toetsen.

Sommige ondernemers rekenen extra kosten voor het pinnen in Oostenrijk. Dit mogen ze doen. We komen regelmatig berghutten of restaurants tegen die bijvoorbeeld 2 euro pinkosten rekenen bij een bedrag onder de € 50,-.

Besparen op pinkosten in Oostenrijk

Wanneer je op vakantie gaat naar Oostenrijk, kan je makkelijk besparen op je pinkosten. Neem bij het pinnen in Oostenrijk geen kleine bedragen op, maar zorg dat je genoeg geld hebt om een paar dagen mee vooruit te kunnen.

Gebruik je pinpas voor je inkopen bij de supermarkt en bewaar je contante geld voor later. Pinnen in een Oostenrijkse supermarkt kost namelijk niks extra.

Wanneer je de keuze hebt, kies dan voor een bank waar je gratis kan pinnen (zoals bovengenoemde Volksbank) en vermijd banken die extra kosten in rekening brengen (zoals Raiffeissen).

 

 

verder lezen op bergfamilie.nl

10 opmerkingen

Biamca 5 augustus 2019 - 16:14

Ik betaalde nu in 2019 bij iedere pinbetaling bij de raiffeisen bank al 3,95 euro extra voor het pinnen.

Antwoord
bergfamilie 6 augustus 2019 - 08:37

Dat is veel! Het verschilt niet alleen per bank, maar ook nog eens per Bundesland. Wij betalen nu 2,30 bij Raiffeisen…

Antwoord
Marcel 11 augustus 2019 - 13:16

Klopt, de Raiffeisenbank bank rekent zelfs 5 euro (!) per geldopname. Extra vervelend is dat deze verborgen kosten pas zichtbaar worden nadat je je pincode hebt ingevoerd. Extra goed opletten dus.

Antwoord
Sjouke de Jong 11 maart 2020 - 15:13

Klein bedrag gepind bij de Raiffeissenbank in Taxenbach.
50 euro om bij de bakker cash te kunnen betalen.
Blijkt achteraf €7,90 te kosten.

Antwoord
bergfamilie 12 maart 2020 - 20:15

Ai dat is balen Sjouke. Wij kunnen (nog) gratis pinnen bij de Volksbank (gelukkig)

Antwoord
P. Oost 24 juli 2020 - 16:43

Vanaf 24 juli 2020 kost pinnen bij de volksbank oog geld.m, 2,80 per transactie.

Antwoord
H.Wint 25 juli 2021 - 18:20

Te gek voor woorden! Heb 2x 200 Euro gepind en betaalde daarvoor 2 Euro per keer.
Heb nog een keer 300 Euro gepind en betaalde daarvoor maar liefst 5 Euro.
Kortweg: Per geldopname betaal je 2 Euro tot 5 Euro……………………….
Dat was 1 week. Nog 2 te gaan.
Ik dacht dat Europa eenheid was ! Kennelijk niet dus !

Antwoord
Michel Knol 17 augustus 2021 - 13:47

Hi, bij mij ook…..€4.90 voor een opname van €50,-…..? Belachelijk dit…. Ik woon in Amsterdam en pin zelden. Daar staan ook van die onafhankelijke pinautomaten die dit soort bedragen rekenen maar die herken je gemakkelijk. Deze lijkt gewoon een van een gerenommeerd bank. Heb niet goed naar het scherm gekeken hier en moet het gemist hebben.
1 of 2 euro vind ik nog acceptabel maar dit is schandalig.

Antwoord
Joop Groos 7 juli 2022 - 16:35

Sparkasse in Erhwald €20,- opgenomen om in de winkel af te rekenen want die accepteerden alleen cash.Niet wetende dat je voor opname moet betalen.Kosten €4,95 extra.Oplichterij, er moet bij een pinautomaat staan dat opname extra geld kost en niet als je je pincode al hebt ingegeven.Hier worden de banken rijk van .Zakkenvullers en Oplichters zijn het.

Antwoord
Joop Groos 8 juli 2022 - 15:58

TIP, bij de SPAR in Lermoos vandaag kosteloos GRATIS gepind uit de geldautomaat.Zo kan het dus ook, laat die banken maar verrekken met hun abominabele bedragen en de mensen op kosten te jagen.

Antwoord

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.