Tijdens een vakantie in Oostenrijk heb ik altijd een onweerstaanbare drang om een lokale bakker te bezoeken. Meestal niet direct als we aankomen (al wil ik best met ingepakte auto een kleine koffiestop maken, het is mijn reisgezelschap die haast heeft). Maar de bakker moet bezocht worden.
Vaak drink ik een kop koffie of neem ik wat lekkers ‘on the go’ mee. Dat lekkers is meestal iets wat ik nog niet ken of nooit eerder heb gezien. Maar er zijn ook een aantal favorieten die bijna elke bakker in Oostenrijk wel verkoopt. Om je een beetje wegwijs te maken (en te inspireren om eens wat anders dan de apfelstrudel te nemen) deel ik de grootste succesnummers met je.
Oostenrijks gebak: de Bienenstich
Luchtig gebak (Oostenrijks gebak is altijd luchtig), room met vanille, en een toplaag van honing met amandelen. De ‘bijensteek’ is typisch Oostenrijks en bij bijna elke bakker verkrijgbaar. De smaak is zacht, zoet en niet heel uitgesproken maar kinderen zijn er gek op. En zelf neem ik zo nu en dan ook een stuk…
Minder zoet? Noten gebak
Oostenrijks gebak en koeken zijn vaak zoet. Maar er zijn natuurlijk een aantal uitzonderingen. Mijn favoriet: noten. Elke bakker maakt zijn eigen noten variant van gebak. Notenboot (Nuss-schiff), notenslak (Nussschnecken), noten chocoladekoek, en zo kan ik eindeloos doorgaan. Notengebak is vaak wat droger en hazelnoot is een de meest gebruikte variant… Oostenrijkers hebben het gebruik van noten in gebak tot een kunst verheven (net als de Zwitsers overigens) dus sla deze niet over als je bij een plaatselijke bakker staat…
De schuimrol, voor Oostenrijkse feesten en kerkdagen
Een rol van bladerdeeg gevuld met mierzoet schuim (opgeklopt eiwit met heel veel suiker). Dat is volgens mij wat dit is. Al heb ik me er zelf nooit aan gewaagd. Als er een evenement is, of iets te vieren, dan worden deze schuimrollen verkocht. En dan ook nog eens in bulk, zo van zes voor de prijs van vijf. Blijkbaar worden ze op grote schaal afgenomen. De kinderen zijn er gek op, maar zelf kies ik meestal toch voor iets met een meer ambachtelijke uitstraling…
Typisch Oostenrijkse koekjes
Vergeet gebak. Als je iets wil kauwen, dan moet je voor de koeken gaan. Het meeste Oostenrijkse gebak is luchtig. Zodra je je tanden erin zet, klapt het in elkaar. Wil je toch iets tussen je tanden horen kraken? Ga dan voor de koeken. Ook hier is er veel keuze dus laat je verrassen. Chocolade is toch wel de meest voorkomende variant. En komt ook weer in vele soorten. Hierboven een dubbele chocoladekoek met een vulling van chocolademousse.
Nog meer Oostenrijks gebak
Zoals gezegd is elke bakker anders. Je zult deze zelfde producten daarom niet precies bij jouw plaatselijke bakker vinden. Maar vraag vooral aan de bakker zelf wat lekker is. Of wat ze graag aanbeveelt. De bakker bij ons in het dorp, bakt alles nog zelf. Wij proberen dus regelmatig wat anders, maar vallen ook graag terug op bovenstaande favorieten.
Dieetwensen
Het voordeel van een bakker die echt nog zelf bakt, is dat ze je precies kunnen vertellen wat er in de producten verwerkt is. Voor onze lactose intolerante zoon, is de standaard vraag: wat mag ik eten? Helaas is de lactosevrije of glutenvrije beweging in Oostenrijkse bergdorpen, nog niet zo groot als in Nederland. Al hebben ze in supermarkten doorgaans een prima aanbod.
Qua lactose intolerant komen we bij de bakker eigenlijk standaard uit bij de ‘brezel’. Het welbekende gezouten broodje. Verder is er bij onze bakker helaas niks te krijgen op dit gebied.
We worden graag geïnspireerd door jouw favorieten?
Wat bestel jij standaard bij de bakker in Oostenrijk? We horen het graag! Laat je reactie achter in het opmerkingenveld hieronder.