5 soorten schnaps die je echt eens moet proberen

Tijdens je vakantie in Oostenrijk, is de vraag ‘Mogsch a Schnapsal?‘ onvermijdelijk. Vervolgens wordt er dan een fles (huisgemaakte) sterke drank op tafel gezet. Schnaps. Niet die uit de supermarkt, maar iets waar je gastheer of gastvrouw trots op is. En alhoewel het drinken van schnaps even wennen is, ga je het echt waarderen als je het eenmaal gewend bent. Of je nu wel of geen fan bent van schnaps, onderstaande schnaps zijn sowieso het proberen waard. Niet alleen vanwege de smaak, maar ook (en vooral) vanwege de eigenschappen die aan de drankjes toegekend worden.

schnapps: ruime keuze

Schnapps: de keuze is reuze.

Zirbenschnaps

Onze favoriet is de Zirbenschnaps. Zirbenschnaps is goed voor alles en iedereen. Enkele eigenschappen die de dennenappel toegedicht krijgt zijn: bloeddrukverlagend, stress verminderend, goed voor de spijsvertering en anti-bacterieel. Genoeg reden voor ons om onze eigen Zirbenschnapps te maken. Kom je een zirbenschnaps tegen? Laat de kans dan niet ontglippen! Neem een flesje mee, of twee. De edelbrand is zeer sterk en doorzichtig van kleur. De rodere varianten (schnaps en likeur) zijn stukken zoeter en smaken overweldigend lekker. Neem ze voor het eten voor een goede spijsvertering. Of later op de avond voor een rustige avond en goede nachtrust.

Zirbenschnapps

De Zirbenschnapps is een ware specialiteit

Vogelbeerschnaps

De eerste keer dat je vogelbeerschnaps drinkt, denk je dat je voor de gek gehouden wordt. Wat is dit voor drek? De smaak is krachtig, sterk en kruidig. Niet bepaald tongstrelend. Maar Oostenrijkers zweren bij Vogelbeerschnaps en betalen er fors voor. En een echte Vogelbeerschnaps mag ook wat kosten. Voor 2 liter schnaps wordt ruim 100 kilo aan bessen verstookt! Heb je griep? Dan helpt Vogelbeerschnaps. Verkouden? Dan ook. Last van spanning? Neem er nog één.

Goed, wij hebben altijd wel een flesje in huis. En langzaam wen je aan de smaak. En op een dag ga je het dan echt waarderen. Al is die dag bij ons nog niet gekomen. Maar dan nog, is het beter dan wat je bij de apotheek krijgt als je ziek bent. Aldus de lokale bevolking van het dorp waar wij wonen. Wij proosten daar dan maar op 😉

Meisterwurz schnaps

Een typische Tiroler schnaps is de Meisterwurz schnaps. De basis van deze schnaps is het meesterkruid. Meisterwurz wordt al honderden jaren ingezet tegen astma en epilepsie. Maar het kruid is ook bekend om het versterken van het immuunsysteem en het bevorderen van de spijsvertering. Meisterwurz is een echt alleskunner! Een slokje van het magisch elixer kan eigenlijk nooit kwaad. Datzelfde geldt overigens voor de smaak. Fris, smaakvol en een beetje kruidig. Wanneer je dit drankje voorgeschoteld krijgt, hoef je niet te twijfelen, dit smaakt gewoon goed!

schnapps soorten

Meisterwurz herken je aan de geur.

Enzian

Heb je last van maagzweren? Of te weinig eetlust? Dan is de gele enzian je graag behulpzaam! De enzian schnaps staat bekend als maagbitter en smaakt ook zo. Het is één van de beste middelen tegen lusteloosheid of gebrek aan eetlust. En ook bij maagklachten en darmklachten kan een flinke slok enzian schnaps helpen. Tiroler wijsheid zegt dat je deze schnaps het beste ’s morgens voor je werk kan nemen. Maar wie er graag van wil genieten, kan hem natuurlijk ook bij de borrel drinken. Hij smaakt namelijk lekker, mits je van bitter houdt.

Waldmeister schnaps

Als iemand je een Waldmeister schnaps aanbiedt, dan weet je dat je met een ware vriend te maken hebt. De schnaps wordt niet veel verkocht, maar liefhebbers brouwen hem graag zelf. Je herkent hem aan zijn typische geur. Krijg je een glas Waldmeister schnaps aangeboden? Ruik dan eerst goed aan de drank. Staat de geur je aan? Dan zal de smaak je zeker ook bevallen. De Waldmeister is een voorjaarsplant. En niet zomaar één, maar een met zeer positieve eigenschappen. Ontstekingsremmend, bloed reinigend en pijnstillend. Je kan hem inzetten tegen hoofdpijn, buikpijn of huidklachten. En je gaat er heerlijk van slapen. Genoeg redenen dus om deze schnaps niet aan je neus voorbij te laten gaan.

schnapsproeverij

Een schapsproeverij bij de brouwer zelf.

Oostenrijkse schnaps zelf proberen?

Ben je enthousiast geworden. Probeer dan eens een schnaps proeverij. Gewoon bij een brouwer thuis. In SalzburgerLand en Tirol zijn talrijke schnapsbrouwers te vinden. En de meeste vertellen je maar al te graag over de edele kunsten van het vak.

Vaak wordt de prijs van de proeverij verrekend met wat je uiteindelijk aankoopt. En laat schnaps nou net het perfecte souvenir uit Oostenrijk of cadeau voor Oostenrijk liefhebbers zijn. Want al die schnaps proeven, dat doe je heus niet alleen voor jezelf ;-).

 

vakantie Oostenrijk » 5 soorten schnaps die je echt eens moet proberen

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..