Leuk! Schnapsproeverij in Sankt Johann im Pongau

Wie weleens in Oostenrijk is geweest, heeft waarschijnlijk ene schnaps aangeboden gekregen. En hoe vaker je in Oostenrijk bent, hoe meer je deze sterke drank leert te waarderen. En wanneer je langdurig in Oostenrijk bent, zal je merken dat er oneindig veel verschillende schnaps soorten zijn die voor oneindig veel verschillende doelen ingezet worden.

schnapsproeverij bij distilleerderij Lackner in Sankt Johann im Pongau

De zirbenschnaps is rood van kleur

Zo is er schnaps om lekker te slapen, schnaps om opkomende griep te bestrijden en schnaps tegen stress. Er zijn flessen te koop van ruim 400 euro en flessen voor een paar euro’s. Om er meer over te weten te komen bezochten we een schnaps destilleerderij in Sankt Johann im Pongau (SalzburgerLand). En uiteraard namen we deel aan een (zeer) uitgebreide schnapsproeverij. Verrassend leuk en verrassend lekker!

Schnapsproeverij bij destilleerderij Lackner

Wij bezoeken schnapsdestilleerderij Lackner. Bovenop een berg vlakbij Sankt Johann. Het uitzicht is fenomenaal en de destilleerderij indrukwekkend. De glanzende koperen ketel brandt 1300 liter schnaps per jaar. De schnaps wordt gebrand van dennenappels, kersen, appels, aardbeien, hazelnoten, koffiebonen en nog vele andere ingrediënten. Naast schnaps wordt hier ook gin en whiskey gestookt.

Wij beginnen met een proeverij van 6 soorten schnaps. Welke soorten? Dat mogen we zelf kiezen. Vanwege onze minimale kennis vragen we om de Zirbenschnapps (dennenappel) en Vogelbeer schnaps. De laatste hebben we veelvuldig gehoord als wondermiddel tegen griep. Onze selectie wordt aangevuld met de huisspecialiteiten.

schnaps destilleerderij Lackner het destillatieproces

Schnaps destilleren is een ware ambacht

Proeverij met of zonder eten

Uiteindelijk proeven wij 12 schnaps varianten. Allemaal zijn ze lekker! Maar favoriet zijn toch wel honing appel, zirben en Vogelbeer (een bittere bes). Bij de schnapsproeverij wordt gelukkig ook water geserveerd, we drinken net zoveel glazen water als schnaps. Uiteraard staat er een beker om de schnaps na het proeven uit te spugen, maar van deze beker maken we geen gebruik 😉

We hebben een schnapsproeverij zonder eten vanwege de last minute aanvraag, maar uiteraard kan je ook boeken met eten.

De proeverij duur zo’n twee uur en de gastheer verteld met een aanstekelijke passie. De prijs van de proeverij (12 euro voor 6 varianten) wordt uiteindelijk van de koopprijs van de gekochte schnaps afgetrokken.

Het was een vermakelijke regenachtige maandagmiddag. We hebben veel geleerd en geproefd en gaan nog met een paar goede flessen schnaps naar huis. Hier komen we zeker terug.

Schnaps kopen tips voor het kopen van schnaps in Oostenrijk

Na afloop schnaps kopen, de keuze is reuze

Een paar tips voor het kopen van schnaps

Natuurlijk zijn we na één proeverij geen kenners van schnaps. Maar we hebben wel veel informatie gevraagd en een paar goede flessen op de kop weten te tikken. Daarom willen we je toch een paar tips voor het kopen van schnaps meegeven:

  • Koop schnaps bij een destilleerderij, er zijn er vrij veel in Oostenrijk dus zoek er één op. Laat je over het proces en de verschillende soorten inlichten, proef als het kan en neem een kwaliteitsproduct. Zo koop je een beleving en niet alleen een fles drank en steun je een ondernemer, niet een grote keten.
  • Schnaps branden is een ware ambacht. Er gaat veel tijd, liefde en energie zitten in het maken van een goede schnaps. Om deze vervolgens met andere schnäpse te vermengen of het product te versnijden is eigenlijk gewoon zonde.
  • Kies voor lokale vruchten, kruiden of groenten. Zirbenschnapps is een typisch product voor SalzburgerLand en Karinthië en kunnen we absoluut aanraden. Maar ook vogelbeer, appel, peren, pruimen en abrikozen zijn doorgaans afkomstig uit lokale teelt.

Informatie schnapsproeverij bij destilleerderij Lackner

Proeverij na telefonische afspraak: +43 664 100 64 54
Adres: Niederuntersberg 50/1, Sankt Veit im Pongau.
Prijs: € 12,- per persoon.

 

 

Food » Leuk! Schnapsproeverij in Sankt Johann im Pongau

verder lezen op bergfamilie.nl

1 opmerking

Brit collewijn 1 mei 2019 - 09:19

Leuk blog ..ik blijf bezoeken!

Antwoord

Laat een opmerking achter..

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. OK