- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Framemaat mountainbike: zo kies je de juiste framemaat voor je nieuwe MTB

Frank van Delden

Laatste update:

Kies de juiste framemaat voor je mountainbike.
Kies de juiste framemaat voor je mountainbike.

Wanneer je een mountainbike gaat kopen, is een van de belangrijkste dingen je moet weten de framemaat. De juiste framemaat zorgt er voor dat je sneller en efficiënter fietst en voorkomt blessures en (rug)klachten.

Framemaat mountainbike bepalen

De framemaat is de hoogte van het frame van de fiets. Oftewel de afstand tussen het centrum van de crank (de trapas) tot aan de zitbuis, plek waar de zadelpen uit het frame komt. De makkelijkste manier om deze te bepalen is door het meten van je oude fiets. Weet je niet of dit de juiste maat is? Lees dan vooral verder. Wij leggen je precies uit waar je op moet letten.

Framemaat mountainbike: aandachtspunten

Voor het bepalen van de juiste framemaat zijn een aantal factoren belangrijk:

  • soort fiets en ambities
  • lichaamslengte
  • beenlengte
  • zitpositie / houding, stack en reach van de MTB

Zoals je ziet is het een behoorlijk complex proces om de juiste framemaat voor je mountainbike te bepalen. Hieronder lichten we elk onderdeel kort toe.

Framemaat mountainbike: maattabel

De meest eenvoudige manier om de juiste framemaat van je nieuwe MTB te bepalen is door je lichaamslengte te meten. Wanneer je die weet, heb je al een goede inschatting van jouw ideale framemaat. In de maattabel hieronder kan je aflezen welke framemaat voor jou ideaal is. Zit jouw lichaamslengte tussen twee maten? Dan kan je in principe kiezen uit beide frames. Lees dan vooral verder welke andere factoren belangrijk zijn bij het kiezen van de juiste framemaat.

Welke framemaat fiets heb ik nodig?

In de onderstaande tabel kan je op basis van je lichaamslengte je ideale framemaat voor je mountainbike bepalen. De framemaat voor kinderfietsen wordt uitgedrukt in inches, bij alle andere fietsen wordt de maat uitgedrukt in centimeters.

LichaamslengteFramemaat (Inch)Framemaat (CM)
160 cm – 165 cm14 inch – 16 inch35 cm – 41 cm
165 cm – 170 cm16 inch – 17 inch41 cm – 44 cm
170 cm – 175 cm18 inch – 19 inch44 cm – 48 cm
175 cm – 180 cm19 inch – 20 inch48 cm – 51 cm
180 cm – 185 cm20 inch – 21 inch51 cm – 52 cm
180 cm – 190 cm21 inch – 22 inch52 cm – 54 cm
190 cm – 195 cm22 inch – 23 inch 54 cm – 56 cm
195 cm of langer23 inch – 24 inch 56 cm – 61 cm

Framemaat van de fiets bepalen op basis van je beenlengte

Een andere, meer nauwkeurige, methode voor het bepalen van de juiste framemaat is het opmeten van je lengte van je benen. Omdat niet iedereen met dezelfde lichaamslengte ook dezelfde beenlengte heeft, is deze methode meer betrouwbaar.

Beenlengte meten stap-voor-stap

Via onderstaande stappen, kan je snel jouw ideale framemaat voor je fiets of mountainbike berekenen.

  1. Ga met je rug tegen een muur staan met je voeten ongeveer 20 centimeter uit elkaar.
  2. Meer vervolgens de afstand tussen de vloer en je kruis. (of laat dit doen). Dit is de binnenbeenlengte.
  3. Vermenigvuldig de binnenbeenlengte met 0,68. De uitkomst is je framemaat.

Let op: heeft jouw mtb een verende zadelpen, dan moet je nog 4 centimeter van de berekende framehoogte aftrekken. Dat is namelijk de lengte van de zadelpen.

Framemaat MTB bepalen: persoonlijke voorkeuren

Via bovenstaande methodes kan je snel een goede indicatie krijgen van jouw ideale framemaat. Wil je de perfecte fiets? Dan komt er echter nog meer bij kijken. Misschien wel de meest belangrijke vraag voor je de framemaat gaat kiezen is je rijstijl je doelstelling. Wil je graag aerodynamisch op de fiets zitten om zo hard mogelijk te trappen? Of ben je meer een recreatieve mountainbiker en zit je liever wat rechter op?

Persoonlijke voorkeuren en zithouding kan je niet enkel op basis van lichaamslengte en beenlengte bepalen. Hiervoor is het belangrijk dat je naar de geometrie, de vorm, van de mountainbike kijkt. De stack en de reach zijn hierbij de belangrijkste indicatoren. Zij bepalen namelijk hoe je op de fiets zit.

Wat is jouw ideale fietsmaat
Het terrein en je fietsstijl zijn belangrijk bij het bepalen van je framemaat

Wat is de stack van een fietsframe? En waar is het goed voor?

De stack is de verticale afstand tussen tussen het bracket (de het midden van trapas) en de bovenkant van de balhoofdbuis (de plaats in het frame waar het stuur in het frame gemonteerd wordt).

De stack is een goede indicatie voor je lichaamshouding op de fiets. Hoe hoger de stack, hoe ‘dieper’ je op de fiets zit. Ben jij, net als wij, een recreant? Kies dan voor een niet al te hoge stack.

Wat is de reach van een fietsframe? En waar is het goed voor?

Reach staat letterlijk loodrecht op de stack. Het is de afstand van de bovenkant van de balhoofdbuis tot aan het midden van de trapas.

Heb jij een agressieve rijstijl? Dan is een grote reach fijn. Op die manier kan je veel kracht leveren. Hou je meer van comfort? Of ben je op zoek naar veel wendbaarheid? Dan is een kortere reach weer fijn. Voor mountainbikers die veel op trails tijden ise een kortere reach fijn.

Stack en reach: handig, maar niet zaligmakend

Voor de duidelijkheid hebben we de stack en de reach in onderstaande afbeelding ingetekend. Stack en reach zijn dus handige indicatoren bij het bepalen van de juiste framemaat. Maar het zegt niet alles. Je zithouding kan namelijk ook aangepast worden door te kiezen voor een langere of kortere stuurpen of zadelpen. Op die manier kan je een kleiner frame ook veel stack en reach geven en tegelijkertijd je fiets erg wendbaar houden. Twijfel je hierover? Laat je dan goed adviseren of doe een aantal testrits.

3 tips voor de juiste framemaat

Hierboven hebben we alle informatie die nodig is om de juiste framemaat te bepalen beschreven. Het is behoorlijk veel informatie en het is complexer dan je op het eerste gezicht zou denken. Om je te helpen bij het kiezen van de juiste framemaat, geven we je hieronder nog drie tips:

  • De afmetingen van je huidige mountainbike of fiets zijn een goede indicatie van de jusite maat.
  • Koop geen fiets die té groot is. Bij een te grote mountainbike is de afstand tussen het zadel en het stuur te lang en heb je minder controle tijdens het fietsen.
  • Twijfel je? Zoek dan een goede fietsenwinkel. Vraag om advies of maak een testrit.

Geniet

Frank van Delden

Vanuit Oostenrijk schrijf ik over alles wat met bergen, avontuurlijke vakanties, kamperen en outdooractiviteiten te maken heeft. Mijn favoriete activiteiten zijn (toer)skiën, wandelen, (downhill) mountainbiken en fotograferen. Ik wil iedereen graag laten zien hoe veel er te zien, doen en te beleven is in de bergen.

Daarnaast heb ik inmiddels uitgebreide ervaring met het testen van de wandelschoenen, outdoorkleding, outdoorgear en gadgets.

Eerder Verschenen

Czech Trail: de nieuwe langafstandswandeling door Tsjechië

Leuk! Schnapsproeverij in Sankt Johann im Pongau

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.