Bergfamilie.nl
- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Review Vibram Fivefingers teenschoenen: hoe is dat?

Maaike Meerman

Laatste update:

Review Vibram Fivefingers teenschoenen getest in de bergen.
Review Vibram Fivefingers teenschoenen getest in de bergen.

Teenschoenen, we zien ze steeds vaker bij wandelaars in de bergen. Vibram, vooral bekend van de schoenzolen onder vrijwel iedere wandelschoen, was de eerste die met barefoot schoenen in de vorm van teenschoenen begon. In eerste instantie leek dit niet voor ons. Maar aangestoken door het enthousiasme van mensen om ons heen én door onze ervaring met Injinji teensokken, wilden we nu toch echt wel eens zelf deze Vibram Fivevingers proberen. De afgelopen weken hebben we meerdere wandelingen gemaakt op Vibram Fivefingers teenschoenen. In het begin korte wandelingen en daarna steeds langere tochten. Hoe dat bevalt? Dat lees je in deze Vibram Fivefingers review!

Review Vibram Fivefingers teenschoenen getest in de bergen.
Review Vibram Fivefingers teenschoenen getest in de bergen.

Specificaties Vibram FiveFingers teenschoenen

Soort schoenen: barefoot teenschoenen V-Trail 2.0.
Geschikt voor: trailrunnen, wandelen.
Materiaal: Vibram zool (rubber), bovenkant van wool en synthetisch materiaal.
Gewicht: 132 gram (maat 39).
Vibram Fivefingers kopen: verkrijgbaar voor 149,95 euro.

Ervaring Vibram Fivefingers barefoot schoenen

Complete review Vibram Fivevingers teenschoenen

We hebben Vibram Fivevingers V-Trail 2.0 schoenen voornamelijk getest onder warme, droge omstandigheden. We hebben een damesmodel en herenmodel getest en zoveel mogelijk verschillende ondergrond opgezocht. Onze wandelingen vonden voornamelijk plaats in de bergen in Oostenrijk.

Natuurlijk stand van de voeten

Sinds een paar maanden dragen we teensokken van Injinji op bijna al onze bergwandelingen. In het begin was dit ‘even wennen’ maar ondertussen horen deze wandelsokken tot onze favorieten. We merken een meer natuurlijke stand van onze voeten en minder last van wandelongemak. Voor ons was dit reden om ook teenschoenen te proberen.

Het eerste wat opvalt is dat het best lastig is om de schoenen aan te trekken. Een stuk lastiger dan teensokken. Wanneer er een vakje leeg is, weet ik niet eens welke teen ontbreekt. Ik voel letterlijk geen verschil tussen mijn middelste teen en de vierde teen. Maar vanaf de eerste wandeling zijn we fan. Het wandelen voelt heel natuurlijk en het tempo ligt op deze schoenen (om onbekende redenen) iets hoger dan op ‘normale’ schoenen.

Review Vibram Fivefingers barefootschoenen
Wandelingen op teenschoenen.
Pasvorm

Het aandoen van de schoenen kost even tijd, maar dan zitten ze wel heel fijn. Ik heb bij het damesmodel na twee uur wandelen alleen wat last van mijn enkel, hier knelt de schoen een beetje. In dikke sok lost dit op, maar eigenlijk draag ik de schoenen het liefst met hele dunne sokken of zelf zonder sokken.

Grip

Vibram Fivefingers V-Trail lijkt qua zool een beetje tussen een trailrunschoen en een tractieschoen (klimschoen) te zitten. In mijn ervaring is het grip op rotsige ondergrond en natte paden hiermee optimaal, mits er geen vuil in het profiel zit. Wij vinden het wandelen op kleine steentjes, zandpaden, rotsige oppervlakte en bergweides echt een feest met deze schoenen. Minder fijn zijn ‘Forststrasse’, de brede wandelpaden waar ook tractoren overeen rijden met wat grovere stenen en harde ondergrond.

Niet waterdicht

Alhoewel de zool van teenschoenen licht waterafstotend is, is de rest van de schoen niet waterdicht. Omdat wij nog wel eens beekjes oversteken tijdens het wandelen, doen we de schoenen uit op dat soort stukken. Je kan natuurlijk wel gewoon door het water heenlopen, maar dan wandel je vervolgens met natte voeten. Dus kiezen we voor de meer omslachtige manier. Om deze reden dragen we Vibram Fivefingers ook niet wanneer het regent. Voor ons is het echt een zomerse wandelschoen.

Teensokken in Teenschoenen
Teenschoenen in combinatie met Injinji teensokken.

Conclusie review Vibram Fivevingers teenschoenen

Deze schoenen zijn een aanrader voor iedereen wie op zoek is naar een meer natuurlijk gevoel tijdens het wandelen. Voor ons is het een verademing na alle stroeve hoge wandelschoenen (die soms ook gewoon nodig zijn en ook nog steeds gedragen worden, veiligheid voorop). We nemen ze ook wel eens mee in de rugzak zodat we kunnen wisselen tussen wandelschoenen en barefootschoenen tijdens lange wandelingen. Wil je sokken in de schoenen dragen? Dan zijn teensokken een must, maar de combinatie is ontzettend fijn. Het materiaal van de teenschoenen heeft een groot ademend vermogen waardoor we ons niet kunnen voorstellen dat er iemand is die zweetvoeten krijgt in deze schoenen. Het ziet er misschien een beetje raar uit, maar dat weerhoudt ons er niet van om lange wandelingen op deze schoenen te maken.

 

 

 

Het testen van producten en publiceren van reviews is voor ons een serieuze zaak. Wij testen de producten uitvoerig en gaan niet over één nacht ijs (of sneeuw). Voor het schrijven van deze expert reviews ontvangen wij doorgaans een vergoeding. Deze vergoeding is puur voor de tijd die wij investeren en staat los van de inhoud van de review en ons oordeel.
Raften in Oostenrijk

Maaike Meerman

Ik ben gek op bergen, natuur en lekker eten. Eigenlijk ben ik altijd buiten en onderweg. In alle seizoenen, in alle weersomstandigheden en op alle manieren. Het liefst onderneem ik activiteiten met de leukste mensen die ik ken, mijn eigen gezin. Maar ik kan heel erg genieten van een vakantie met vrienden of gewoon helemaal alleen.

De afgelopen jaren heb ik ontelbaar veel avontuurlijke activiteiten ondernomen en outdoorkleding en gear getest. Op bergfamilie.nl deel ik al mijn ervaringen.

Eerder Verschenen

Dit zijn de 17 allerleukste familiehotels van Oostenrijk!

Zo mooi is Cappadocië in de winter

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.