- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

VEJA Fitz Roy wandelschoen of fashion sneaker?

Maaike Meerman

Voor warme dagen.
Voor warme dagen.

VEJA is hip. Verschillende celebrities waaronder Kate Middleton en Emma Watson werden al gespot met de Franse sneakers aan hun voeten. Het Franse schoenenmerk verovert steeds meer terrein, ook in het vlakke Nederland. De sneakers staan in verschillende schoenenwinkels, maar ook bij outdoor gigant Bever. Voor mij reden genoeg om zelf met VEJA wandelschoenen op pad te gaan. VEJA Fitz Roy is namelijk speciaal ontworpen voor wandelingen in de bergen, zowel boven de boomgrens als daaronder. Dat klinkt als een all-round lage wandelschoen voor mij! Ik onderwierp VEJA Fitz Roy wandelschoenen de afgelopen weken aan een fikse test.

Specificaties VEJA Fitz Roy wandelschoenen

Soort wandelschoen: lage wandelschoenen voor (berg) wandelingen.
Materiaal schoen: (gerecycled) polyester.
Materiaal zool: natuurlijk E.V.A., Amazone rubber, synthetisch rubber.
Maten: schoenmaat 36 t/m 43.
Gewicht: 380 gram.
Pluspunten: hippe wandelschoenen.
Minpunten: alleen in lage uitvoering verkrijgbaar.
Kopen: voor 225 euro onder andere bij bever.

Veja Fitz Roy: fashion statement of een echte wandelschoen?

Eerlijk is eerlijk: als ik de schoenen zie ben ik sceptisch. Hippe wandelschoenen? Fashion statement? Celebrities die casual door de stad wandelen op sneakers van dit merk? Ik heb wat moeite om te geloven dat deze schoenen daadwerkelijk een aanwinst voor wandelaars of bergliefhebbers zijn. Tijdens een flinke hike heb ik zelf absoluut geen behoefte om een fashion statement te maken. Wel heb ik een grote behoefte aan grip, ademend vermogen, stabiliteit en wrijving. Een schoen waarop ik snel kan bewegen en mij in alle omstandigheden zeker voel. Ik ben dan ook blij dat VEJA mij een paar schoenen aanbiedt, voor de volledigheid van onze wandelschoenen test. Ik geef nadrukkelijk aan dat de test objectief is, dat ik ze niets kan beloven en dat prestaties veel zwaardere wegen dan een mooi design. Volgens VEJA is dit alles geen enkel probleem en dus testte ik de schoenen.

VEJA Fitz Roy Review door Maaike.
Review VEJA Fitz Roy door Maaike.

Pasvorm en comfort

Ik heb een brede voorvoet. En tegen de tijd dat ik deze schoenen ga testen heb ik twee pijnlijke tenen als gevolg van een meerdaagse wandeltocht met heel veel hoogtemeters. Op advies van VEJA heb ik de wandelschoenen één maat groter besteld dan ik normaal draag: maat 40. Het gevolg is dat de schoenen iets ruimer als gebruikelijk aanvoelen. Mijn tenen worden niet tegen elkaar aangedrukt en aan de voorkant heb ik voldoende ruimte voor mijn pijnlijke tenen. Ze zitten enorm comfortabel. En al bij de eerste stappen merk ik het comfort van de wandelschoen. Ze lopen een beetje als mijn trailrunschoenen van ON Running, met enorm veel demping. Ik voel mijn voeten soepel afrollen. Comfort ten top en dat is best even wennen aangezien ik normaal voor zoveel mogelijk contact met de bodem ga.

Technische prestaties

Het materiaal van de schoenen voelt onnatuurlijk, heel onnatuurlijk, alsof ze gewaxt zijn. De schoenen zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals ricinus olie en suikerriet en rubber. Dit in combinatie met gerecycled polyester en synthetisch latex. Ik kan door stromende beken lopen, het water wordt letterlijk om het materiaal heen ‘gestuwd’. Gelukkig zit het met het ademend vermogen ook wel goed. Op warme dagen krijg ik geen zweetvoeten. De schoenen zijn mooi, blijven mooi en doen toch wat ze moeten doen. Dit is indrukwekkend.

Grip op alle ondergronden

Tot slot test is de schoenen op grip. Moerassen, natte rotsen, gladde keien en boomwortels. Overal heb ik grip. Ik loop graag op lage wandelschoenen, vooral onder de boomgrens. Ondanks dat de schoenen voldoende grip hebben, mis ik het gevoel van contact met de bodem. Ik heb graag schoenen met veel wrijving en een natuurlijk gevoel van contact met de aarde. Op deze schoenen merk ik eigenlijk weinig van wat er zich onder mijn voet afspeelt. De demping is groot en alles loopt even soepel. Een perfecte schoen als je van comfort houdt, maar minder als je wandelt met veen contactgevoel en wrijving.

VEJA Fitz Roy: de zolen
Dikke zool met veel grip en demping.

Conclusie review VEJA Fitz Roy

VEJA Fitz Roy heeft mijn verwachtingen overtroffen. De mooie sneaker, blijkt een goede wandelschoen. Geschikt voor hikes van een dag, waarbij je natuurlijk geen ondersteuning aan de enkels mag verwachten. Wanneer je voornamelijk comfort zoekt, of je voeten een beetje ‘rust’ wil geven na wat intensieve hikes in stuggere schoenen, dan is VEJA Fitz Roy een goede (en comfortabele!) keuze. Ik draag de schoenen overigens ook in de stad, onder mijn casual kleding, want voor mij is het net een nette sneaker. Al kreeg ik wel de vraag van een vriendin of dit één van de schoenen uit mijn barefoot collectie was. Nee, dat is het niet, maar de schoenen vallen zeker breed. En comfortabel. Daarbij is het materiaal zoveel mogelijk duurzaam (en geheel gifvrij!). De schoenen zijn trouwens ook geschikt voor veganisten. De komende weken zal ik met mijn gezin door Europa trekken voor al onze outdoor avonturen en ondanks de beperkte pak mogelijkheden, gaan deze wandelschoenen mee. Voor de dagen dat ik meer comfort wil. En de hikes minder intensief zijn. Of voor tijdens het mountainbiken. Kortom, VEJA Fitz Roy is een echt all rounder.

Review VEJA Fitz Roy.
Review VEJA Fitz Roy wandelschoenen.

Hieronder een klein overzicht van outdoor activiteiten waarvoor ik VEJA Fitz Roy verwacht te gebruiken en waarvoor juist niet. Dan kan je zelf beslissen of ze wat voor jou zijn:

Wandelingen (onder de boomgrens): ja.
Hiken (hoger gebied en steilere beklimmingen: nee (te weinig wrijving en stabiliteit).
Meerdaagse trektochten / huttentocht: nee (vanwege onvoorspelbaarheid van weer / terrein).
Mountainbiken / fietsen: ja.
Klimmen / klettersteigen: nee (te weinig wrijving).
Sightseeing: ja.
Trailrunnen: nee.

Het testen van producten en publiceren van reviews is voor ons een serieuze zaak. Wij testen de producten uitvoerig en gaan niet over één nacht ijs (of sneeuw). Voor het schrijven van deze expert reviews ontvangen wij doorgaans een vergoeding. Deze vergoeding is puur voor de tijd die wij investeren en staat los van de inhoud van de review en ons oordeel.
Geniet

Maaike Meerman

Ik ben gek op bergen, natuur en lekker eten. Eigenlijk ben ik altijd buiten en onderweg. In alle seizoenen, in alle weersomstandigheden en op alle manieren. Het liefst onderneem ik activiteiten met de leukste mensen die ik ken, mijn eigen gezin. Maar ik kan heel erg genieten van een vakantie met vrienden of gewoon helemaal alleen.

De afgelopen jaren heb ik ontelbaar veel avontuurlijke activiteiten ondernomen en outdoorkleding en gear getest. Op bergfamilie.nl deel ik al mijn ervaringen.

Eerder Verschenen

Wil jij elke maand 3 tips vanuit de bergen? Meld je dan NU aan

Heet? Zo voorkom je nare geurtjes tijdens het wandelen

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.