Zo mooi is Cappadocië in de winter

Cappadocië behoort tot de mooiste plekken van Turkije (al geven ze zelf de voorkeur aan de naam Turkiye, dus we zullen deze term vanaf nu ook gebruiken). Wat ons betreft is het één van de mooiste plekken op de wereld. Het bijzondere berggebied ligt gedeeltelijk in Nationaal park Göreme en beidt prachtige mogelijkheden om te wandelen en ballonvaarten te maken. Ik bezocht Cappadocië in de winter, wanneer het absoluut laagseizoen is in het normaal zo toeristische gebied. En dat was een bijzondere ervaring!

kasteel Uchisar
kasteel Uchisar

Cappadocië in winterslaap

Wanneer we aankomen in Cappadocië lijkt alles daar in winterslaap. Het bijzondere landschap is meteen dunne laag sneeuw bedekt en het zwembad bij ons hotel dichtgevroren. De hikes die, buiten de winter om, in Cappadocië te maken zijn, zijn nu onbegaanbaar omdat de grond bestaat uit een mengeling van sneeuw en modder. Toch bezoeken we een aantal verschillende valleien in Cappadocië om een stuk te wandelen en het landschap te bewonderen. En dat doet verlangen naar meer!

Cappadocië in winterslaap.
Cappadocië in winterslaap.
Love Valley hike: wandelen langs bijzonder gevormde rotsen

De eerste vallei die we bekijken is de Love Valley. De rotsen hebben een onmiskenbare vorm die je eerder zou associëren met lust dan met liefde. Maar goed, love valley klinkt natuurlijk wel heel romantisch en zo is het landschap ook ingericht. Rondom de vallei staan bankjes met bloemenkransen in de vorm van een hart. Er zijn outdoor foto studios met kamelen, rozen en gekleurde vlaggen en het uitzicht is fenomenaal. Het uitzicht over de stijf omhoog staande rotsen met een laag witte sneeuw is surrealistisch. Als onze gids niet nauwkeurig zou hebben uitgelegd hoe deze vallei na de explosie van een bijna 4.000 meter hoge vulkaan ontstond, dan zou ik denken dat dit landschap kunstmatig aangelegd was.

Love valley in Cappadocie in de winter
Love Valley in de winter.
Pigeon Valley: de meest populaire hike in Cappadocië

De vallei van de duiven is de meest populaire wandelbestemming van Cappadocië. Deze vallei doet haar naam eer aan want naast oude grotten, beschilderd gesteente en prachtig gevormde rotsen vind je her voornamelijk duiven. De duiven worden door de bewoners van Cappadocië met zorg behandeld, want zij houden de valleien vruchtbaar. Zonder uitwerpselen van de duiven zou hier weinig groeien. Hoogtepunt van deze vallei is kasteel Uchisar. Het kasteel ligt, hoe kan het ook anders, uitgesneden in een berg.

Winter in Cappadocie de duiven vallei
Pigeon Valley in de winter.

Cultureel erfgoed in Cappadocië

De natuur in Cappadocië is bijzonder. En deze trok al vroeg in de geschiedenis mensen aan. Het culturele erfgoed in Cappadocië is daarom groot. Wij bezochten een pottenbakkerij en een ondergrondse stad.

Kaymakli, ondergrondse stad

Het bijzondere zachte gesteente leende zich uitstekend voor grotten en gangen. Overal in Cappadocië kom je deze tegen. Er zijn zelfs vele hotels die zich letterlijk in de bergen bevinden (zogenaamde ‘cave hotels’). Kaymakli gaat echter een stap verder, dit is een hele ondergrondse stad.

Voor een bezoek aan Kaymakli mag je niet claustrofobisch zijn, je moet op sommige plekken letterlijk kruipen door de tunnels. Er zijn 11 etages en de diepste ligt 60 meter onder grond. Geen cijfers waar je lang bij stil wil staan als je door de tunnels kruipt. Maar indrukwekkend is het zeker.

Kruipend door de ondergrondse stad.
Kruipend door de ondergrondse stad.
Pottenbakken in Cappadocië

Een bezoek aan Cappadocië is niet compleet zonder het bezoek aan een pottenbakker. De regio staat bekend om haar keramiek en nu mogen we met eigen ogen zien hoe dat gemaakt wordt. We krijgen een kop Turkse koffie en zien hoe een ervaren pottenbakker een prachtige wijnkaraf in elkaar draait. Dan mogen we het zelf proberen. Het is een heerlijk, rustgevend proces. Maar het is toch ook een stuk moeilijker dan het eruit ziet.

Pottenbakken
Een bezoek aan een pottenbakkerij mag niet ontbreken.

Combineer Cappadocië met wintersport in Erciyes

Het is misschien logisch om al deze prachtige plekken in de zonnige periode te bezoeken, wanneer de meeste toeristen dit doen. Het heeft echter een aantal voordelen (voor ons) om Cappadocië in de winter te bezoeken. Ten eerste houden we van de rust en het verlaten landschap. Maar de voornaamste reden is dat je het in de winter kan combineren met een wintersport in Erciyes. Nog geen uur rijden van Cappadocië sta je op de piste. Het gebied heeft zo’n 100 kilometers aan brede, pistes. De hotels bevinden zich direct aan (de oefenweide van) de piste. Wintersporters kunnen zich hier prima een dag of 4 uitleven zonder verveeld te raken.

Wintersport Erciyes Turkije
Wintersport in Erciyes

Culinair genieten in Cappadocië

Culinair zal het je in Cappadocië aan niks ontbreken. De streek staat bekend om haar goede worst (en andere vleessoorten). Toch was het ook voor mij, als vegetariër, een feest van smaakbeleving. De keuken is uitgebreid en divers, maar ik was vooral onder de indruk van de hoeveelheid verse kruiden, vruchten en kaassoorten. Alleen al voor de culinaire beleving zal ik nog een keer teruggaan naar Cappadocië.

Reizen naar Cappadocië in de winter

Om Cappadocië te bereiken gaan er dagelijks vluchten met Turkisch Airways van Amsterdam naar Istanbul. Vanaf Istanbul gaan dagelijks meerdere vluchten naar Kayseri. Vanaf Kayseri is het ongeveer 40 minuten rijden naar Cappadocië. De hele reis kost je zo’n 12 uur van deur tot deur.

Hotel Yunak Evliri
Hotel Yunak Evliri

Onze tips voor Cappadocië in de winter

Ik bezocht Cappadocië in februari, toen het behoorlijk koud was. Mijn bezoek was gericht op de combinatie van wintersport en sightseeing in Cappadocië.

  • Verblijf in een cave hotel. Wij verbleven in Yunak Evleri. Dit hotel heeft prachtige grot kamers, en geen enkele kamer is hetzelfde. Het ontbijt hier is uitmuntend!
  • Proef van de Turkse kazen (en worsten als je van vlees houdt).
  • Boek een ballonvaart over het bijzondere gebergte.
  • Neem winterwandelschoenen mee en warme wandelsokken.
  • Draag meerdere laagjes over elkaar zodat je iets uit kan doen tijdens het wandelen.
  • Combineer een bezoek aan Cappadocië met een wintersport in Turkije.

Deze winterse reis naar Cappadocië is mogelijk gemaakt door GoTurkiye, het toerismebureau van Turkije. Op hun officiële website vind je nog veel meer informatie over deze prachtige bestemming.

Turkije » Zo mooi is Cappadocië in de winter

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.