Kleding voor een herfstvakantie in de bergen

Herfst is het mooiste seizoen om te gaan wandelen in de bergen. Het hoogseizoen is voorbij, de hitte maakt plaats voor koelere temperaturen, er ligt nog geen sneeuw en de natuur is volop in beweging.

Krijgen we een koude winter?

De herfst is het mooiste seizoen voor lange bergwandelingen..

Herfstwandelingen in de bergen

De herfst in de bergen heeft iets magisch. Dieren maken zich klaar voor hun winterslaap. Bloemen en planten verdorren, de kleuren worden langzaam donkerder en bijzondere geuren verspreiden zich.

Ook wij trekken er graag op uit tijdens de herfst. Het enige nadeel aan bergwandelingen in de herfst is het wisselvallige weer. Het kan stralend zonnig zijn, de hele dag regenen, enorm waaien en zelfs sneeuwen. Natuurlijk kan je alle weersvoorspellingen nauwkeurig volgen, maar je kan er gewoon niet van op aan. Weersvoorspellingen veranderen per uur en kloppen uiteindelijk vrijwel nooit.

het kan al best koud zijn in de herst

Het kan al behoorlijk koud zijn in de herfst! (dit was eind augustus al..)

Kleding voor een herfstvakantie in de bergen

Het enige wat je kan doen is gewoon die vakantie boeken en je kleden op alle weersomstandigheden. De Scandinaviërs zijn hier kampioenen in. Je herkent deze toeristen altijd aan hun perfecte uitrusting. Wat de omstandigheden ook zijn. Ze weten altijd wat ze moeten dragen. En als het een half uur later heel ander weer is, dan passen ze zich sneller dan een kameleon aan naar de nieuwe omstandigheden.

Jarenlang keken we met verbazing naar deze deskundigen. Maar tegenwoordig stel ik de vraag gewoon: wat is dat, waar koop je dat? En zo bezitten we zelf ondertussen ook een aardige collectie kleding voor alle omstandigheden. Zo’n basiscollectie is makkelijker dan je denk. We verklappen je in dit artikel de basis van een goede uitrusting voor bergwandelingen in de herfst.

Uitgebreide test thermosfles

Een van onze favorieten midlayers.

Thermokleding en wandelsokken

Het begint met de basislaag. Een thermoshirt eventueel een thermobroek en een paar goede wandelsokken. Deze draag je op de huid. Doe dus geen katoenen hemd aan. Kies ook voor een sportbh. Een goed begin is hier letterlijk het halve werk.

Midlayer

De tweede laag bestaat uit een dun dons jack of een fleece vest of fleece trui. Is het te warm voor deze tussenlaag? Neem hem dan mee in je wandelrugzak. Het materiaal laat zich dun opvouwen en neemt daardoor weinig ruimte in. Of je kiest voor een tussenlaag van dons of fleece is heel persoonlijk. Het hangt ook af van de laag die je daar overheen gaat dragen. Ben je kouwelijk en heb je een hardshell buitenlaag (zonder voering) ga dan voor dons. Dons houdt niet alleen warm, maar maakt ook warm. Dit in tegenstelling tot fleece.

Wandelbroek

Er zijn veel soorten wandelbroeken en eigenlijk zijn ze allemaal goed. Voor de herfst en winter is een softshell wandelbroek het fijnst. Deze biedt een beetje warmte en is waterafstotend. Maar een dunne wandelbroek met een waterafstotende coating is ook al prima.

wandelrugzak kind getest

Je benen worden doorgaans minder snel koud dan je bovenlichaam.

Regenjas

Ga niet op pad zonder regenjas. Kies een waterdicht, winddicht en ademend model. Een goede regenjas hoeft niet duur te zijn. Bekijk onze regenjassen test en kies een variant die bij jouw budget past. Zelfs op de meest zonnige herfstdagen moet de regenjas in je rugzak zitten. Het weer kan ontzettend snel omslaan, ook als je het niet verwacht.

Handschoenen, hoofdband en nekwarmer

Een paar dunne handschoenen, een hoofdband (of dunne muts) en een nekwarmer zijn ideaal voor herfstdagen in de bergen. Deze accessoires nemen weinig ruimte in je backpack in beslag, maar bieden veel warmte en comfort.

Wandelschoenen

Wandelschoenen heb je in ieder seizoen in de bergen nodig, maar ik zet ze er toch nog even bij in het rijtje. In de herfst zijn de wandelpaden (en bospaden) gladder door de regen. Zorg dus voor wandelschoenen met een goed profiel voor grip. En ook waterdichtheid kan een extra aandachtspunt zijn in de herfst. Heb je goede waterdichte wandelschoenen? Impregneer ze voor deze zekerheid nog een even voordat je naar de bergen vertrekt. Zo weet je zeker dat je geen last krijgt van natte voeten.

Bij de Tappenkarsee staat een fijne berghut.

Neem een rugzak mee, zo kan je makkelijk een laagje uittrekken.

Ga voor laagjes

Je kent de theorie waarschijnlijk wel van de wintersport: laagjes houden je warm. Daarbij heb je met meerdere lagen altijd iets aan te trekken of iets uit te trekken als het warmer of kouder dreigt te worden. En tussen de laagjes ontstaan isolatielagen waar warmte vastgehouden wordt. Het is oude wijsheid die nog steeds geldt.

Tijdens het omhoog wandelen heb je kans dat je het erg warm krijgt, en een midlayer veel te warm is. Maar als je op het hoogste punt komt, kan het toch onaangenaam koud zijn. Of het kan onderweg gaan regenen. Door je volgens bovenstaande te kleden, ben je overal op voorbereid en ben je net zo snel aangepast als de profi’s uit Scandinavië.

 

Bergwandelen » Kleding voor een herfstvakantie in de bergen

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..