- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Vignet Oostenrijk: trajecten, informatie en tarieven

Frank van Delden

Laatste update:

Wat is de beste route door Duitsland naar Oostenrijk?
Wat is de beste route door Duitsland naar Oostenrijk?

Ga je met de auto, camper of motor op vakantie naar Oostenrijk? Vergeet dan niet een om een vignet te kopen! Welk vignet jij nodig hebt, is afhankelijk van het type voertuig en de tijd die je in Oostenrijk door wilt brengen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de verschillende vignetten in Oostenrijk, hun geldigheid en handige tips.

Op welke wegen is een vignet in Oostenrijk verplicht?

Op alle  ‘Autobahnen‘ (A-wegen) en ‘Schnellstrassen‘ (S-wegen) in Oostenrijk is een vignet verplicht. Dit betekent dat vignetten in Oostenrijk verplicht zijn op de snelwegen en een aantal provinciale wegen. Deze verplichting geldt (op een paar kleine uitzonderingen na) vanaf de Oostenrijkse grens. Zorg daarom dat je voordat je de grens overgaat een geldig vignet voor Oostenrijk aanschaft.

Voor de volledigheid staan hieronder de 5 uitzonderingen. Korte trajecten in de buurt van de grens waarvoor geen vignet nodig is.

 • A1 (Westautobahn) tussen grensovergang Walserberg en knooppunt Salzburg Nord.
 • A7 (Mühlkreis Autobahn) tussen de knooppunt Hafenstraße en Urfahr (bij Linz).
 • A12 (Inntalautobahn) tussen grensovergang Kufstein en knooppunt Kufstein-Süd
 • A14 (Rheintal/Walgau Autobahn) tussen de grensovergang bij Hörbranz en het knooppunt Hohenems.
 • A26 (Linzer Autobahn) deze is momenteel nog gesloten wegens werkzaamheden.

LET OP: ook als je alleen op doorreis bent, bijvoorbeeld op de route naar Kroatië, Italië of Slovenië, is een vignet verplicht!


Hoe hoog is de boete als je zonder vignet door Oostenrijk rijdt?

Rij je toch zonder vignet door Oostenrijk op plaatsen waar het verplicht is? Dan riskeer een boete van zo’n 120 euro.

In Oostenrijk is een vignet verplicht op de snelweg
In Oostenrijk is een vignet verplicht op de snelweg

Wat kost het vignet in Oostenrijk?

Er zijn verschillende vignetten beschikbaar. Je kan kiezen tussen een vignet voor 10 dagen, 2 maanden of een jaar. De kosten van het Oostenrijkse vignet zijn afhankelijk van de duur en het type voertuig. Je kunt kiezen voor een digitaal vignet, wat je online kunt kopen, of voor een ouderwetse vignet sticker. De tarieven voor beide vignetten zijn hetzelfde. Hieronder staan de tarieven voor voertuigen tot 3.500 kg. Voor zwaardere voertuigen, zoals bij sommige campers, gelden afwijkende tarieven.

Wat kost het vignet Oostenrijk ?

Hieronder staan de prijzen voor het vignet overzichtelijk vermeld. De genoemde tarieven gelden voor 2024. Voor jaarvignetten gelden de nieuwe tarieven vanaf 1 december 2023. Voor alle andere vignetten vanaf 1 januari 2024.

Voertuig1 dags vignet10 dagen vignet2 maanden vignet jaar vignet
Motoren (Klasse A)3,40 euro4,60 euro11,50 euro38,50 euro
Auto of camper (voertuig tot 3.500 kg) – Klasse B8,60 euro11,50 euro28,90 euro96,40 euro

 

Waar koop je een vignet voor Oostenrijk?

Het vignet is in Oostenrijk bij vrijwel alle tankstations verkrijgbaar. En  op de route naar Oostenrijk kan je bij de meeste tankstation langs de snelweg in Zuid Duitsland al aanschaffen. Datzelfde geldt voor de tankstations in de grensstreken van de andere buurlanden van Oostenrijk: Slovenië, Zwitserland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Italië. Wij raden aan om het vignet niet vlak voor de grensovergang te kopen. Zeker tijdens vakantieperiodes kan de drukte hier behoorlijk oplopen.

Je kunt het vignet Oostenrijk 2021 kopen langs de snelweg.
Je kunt het vignet kopen langs de snelweg.

In Nederland een vignet voor Oostenrijk kopen? Ook dat kan!

In Nederland is het Oostenrijkse vignet onder meer verkrijgbaar bij alle winkels van de ANWB. Ook zijn er diverse webshops waar je een tolvignet kunt bestellen. Vaak rekenen deze bedrijven een kleine opslag op de prijs.


Kan ik ook online een vignet voor Oostenrijk kopen?

Ja. Wanneer je kiest voor een digitaal vignet, dan kan je deze al ver van te voren online kopen in de webshop van de Asfinag, de Oostenrijkse wegenbeheerder. Hou er wel rekening mee dat consumenten het vignet minimaal 18 dagen van te voren moeten aanvragen. Dit vanwege de wettelijke bedenktijd die consumenten in Oostenrijk hebben bij aankopen.

TIP: wil je toch op kortere termijn een digitaal vignet Oostenrijk kopen? Koop het dan als ‘ondernemer’ op die manier geldt de bescherming voor consumenten niet en kan zelfs een vignet dat vandaag ingaat worden besteld.

Digitaal vignet Oostenrijk

Waar moet je het vignet Oostenrijk plakken?

Wanneer je een fysiek vignet koopt, moet je het vignet aan de binnenkant tegen de voorruit plakken. Er zijn drie plaatsen waarop dat mag:

 1. Midden-boven op het raam, ongeveer achter de spiegel.
 2. Links-onder in de hoek (aan de kant van de bestuurder).
 3. Links-boven in de hoek (aan de kant van de bestuurder).

Dit staat overigens heel duidelijk op de achterkant van het vignet aangegeven. Een digitaal vignet hoeft natuurlijk niet geplakt te worden. Die wordt namelijk gekoppeld aan je kenteken.

tolvignet oostenrijk 2022
Plak het tolvignet Oostenrijk op de juiste plek.

Heb je voor een caravan een apart vignet nodig in Oostenrijk?

Nee. Voor rijden met een caravan, vouwwagen of aanhanger gelden er geen aanvullende eisen. Met het ‘gewone’ Oostenrijkse vignet mag je ook met een aanhanger de weg op.

Vignet voor de camper in Oostenrijk? Let dan goed op!

Reis je met de camper naar Oostenrijk? Let dan goed op! Het vignet Oostenrijk is niet geldig voor zware voertuigen. Dat zit zo: voor campers met een gewicht tot 3.500 kg gelden dezelfde regels als voor auto’s. Voor campers met een gewicht van meer dan 3.500 kg geldt geldt echter een afwijkende regeling. Zij moeten tol betalen via een een ‘GO-Box’. Met deze GO-Box betaal je automatisch tol per verreden kilometer.

Voor een gewone camper is geen vignet Oostenrijk 2022 nodig
Voor een gewone camper is geen vignet Oostenrijk nodig

Hoeveel tol betaal je met de camper in Oostenrijk?

De hoogte van de tol die je met een camper in Oostenrijk moet betalen is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Het aantal kilometer dat wordt afgelegd.
 • De uitstoot van de camper.
 • Het aantal assen dat de camper heeft.

Op de officiële website Go-maut.at kan je via de ‘mautkalkulator‘ uitrekenen wat de tolkosten voor jouw route zijn.


Kosten GO Box

De Go Box kost eenmalig 5 euro. Je kunt kiezen voor een prepaid systeem of om achteraf te betalen. Het aanvragen van achteraf betalen is echter een zeer omslachtig proces. Daarom wordt iedereen aangeraden om te kiezen voor het prepaid systeem. Hou er rekening mee dat je minimaal 75 euro tegoed moet ‘opladen’. Het tegoed blijft 2 jaar geldig.

Plaats de GO Box achter de voorruit van de camper. Dan wordt de tol bij het passeren van het tolpoortje automatisch afgeschreven.


Waar koop je een GO Box?

Je kunt de GO Box aanschaffen bij een aantal tankstations langs de snelweg in Oostenrijk en in de omliggende landen op de route naar Oostenrijk. Het is ook mogelijk om de GO Box online te bestellen. Maar dit proces is nogal omslachtig en werkt via een papieren formulier. De informatie daarover en de verkooppunten zijn te vinden op de website: Go-maut.at


Overige tolwegen in Oostenrijk

Op een aantal plaatsen in Oostenrijk wordt ook tol geheven. Het gaat daar vaak om lange tunnels of moeilijk te onderhouden wegen. Op de volgende snelwegen moeten automobilisten, ook wanneer ze een geldig vignet hebben, rekening houden met extra tolkosten in Oostenrijk:

 • A9: Pyhrn Autobahn: Bosrucktunnel, Gleinalmtunnel.
 • A10: Tauern Autobahn: Tauerntunnel, Katschbergtunnel.
 • A11: Karawanken Autobahn: Karawankentunnel (op de route naar Kroatië en Slovenië)
 • A13: Brenner Autobahn (langs de route naar Italië).
 • S16 Arlberg Schnellstraße: Arlberg Straßentunnel

Ook op onderstaande lokale doorgangswegen moet rekening worden gehouden met extra tol.

 • Dachsteinstraße
 • Felbertauernstraße
 • Gerlos Alpenstraße
 • Großglockner-Hochalpen-Straße
 • Maltatal-Hochalmstraße
 • Nockalmstraße
 • Silvretta Hochalpenstraße
 • Timmelsjoch-Hochalpenstraße
 • Villacher Alpenstraße – Dobratsch.
Verplicht in de auto een handig overzicht per land

Handige tips voor je reis door Oostenrijk

In dit artikel hebben we zo veel mogelijk informatie verzameld over het vignet in Oostenrijk. Tenslotte hebben we nog een paar handige tips:

 • Wil je het vignet bij een tankstation voor de Oostenrijkse grens te kopen? Doe dit dan zo vroeg mogelijk. Hoe dichter bij de grens, hoe drukker het is en hoe langer je moet wachten.
 • Bewaar de aankoopbon van het vignet goed. Hier kan bij een controle naar gevraagd worden.
 • Last minute een digitaal vignet kopen voor Oostenrijk? Koop hem dan voor ondernemer in plaats van consument, op die manier kan je zelfs nog een vignet kopen dat vandaag geldig is en hoef je geen 18 dagen te wachten.
 • De sticker van het vignet is lastig te verwijderen. Met een speciale krabber gaat dit een stuk eenvoudiger. Bij de meeste tankstations in Oostenrijk zijn dit soort krabbers voor een paar euro verkrijgbaar.
 • Ook in Oostenrijk zijn er een aantal zaken die verplicht in de auto aanwezig moeten zijn: gevarendriehoek, veiligheidshesje voor de chauffeur en een ehbo set. Bekijk ook welke andere zaken verplicht in de auto aanwezig moeten zijn in de andere landen waar je naar toe gaat.
 • In de winter zijn winterbanden in Oostenrijk verplicht en wordt het aangeraden om sneeuwkettingen mee te nemen. Let op: All season banden gelden in Oostenrijk niet (altijd) als winterbanden.
zomervakantie in Italië, beleef het in Alpe Cimbra!

Frank van Delden

Vanuit Oostenrijk schrijf ik over alles wat met bergen, avontuurlijke vakanties, kamperen en outdooractiviteiten te maken heeft. Mijn favoriete activiteiten zijn (toer)skiën, wandelen, (downhill) mountainbiken en fotograferen. Ik wil iedereen graag laten zien hoe veel er te zien, doen en te beleven is in de bergen.

Daarnaast heb ik inmiddels uitgebreide ervaring met het testen van de wandelschoenen, outdoorkleding, outdoorgear en gadgets.

Eerder Verschenen

Review: VAUDE fietskleding Yaras getest

Briançon, deze hoogstgelegen stad van de Alpen wil je bezoeken

Ook Interessant