Mag je met all season banden in Oostenrijk rijden tijdens de winter?

Steeds meer Nederlanders rijden op all season banden. All season banden (of ‘all weather banden’) zijn autobanden waarmee je zowel in de winter, lente, zomer en herfst kunt rijden. Ze zijn gemaakt van een materiaal dat in de winter zacht wordt en in de zomer hard. Op die manier hoef je in de herfst en de lente er niet aan te denken om je banden te wisselen. Maar mag je met all season-banden in Oostenrijk ook in de winter rijden? Daar zijn winterbanden gedurende de winter min of meer verplicht. In dit artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen over all season banden in Oostenrijk.

all season banden

Hoe zit het ook al weer: winterbanden verplicht in Oostenrijk

Tussen 1 november en 15 april is het in Oostenrijk verplicht om met winterbanden te rijden tijdens winterse omstandigheden. Voldoe je niet aan de winterbanden verplichting, dan kan je een (hoge) boete krijgen of aansprakelijk worden gesteld na een ongeval.

all season banden oostenrijk

Welke all season banden zijn Oostenrijk toegestaan in de winter?

Met de meeste (maar niet alle!) all seasonbanden mag je in de winter in Oostenrijk rijden. Maar alleen als de band voorzien is van het opschrift  “M+S”, “M.S.” of “M&S”. Dan is het namelijk eigenlijk een winterband. Daarnaast moeten in Oostenrijk winterbanden een minimaal profiel hebben van 4 millimeter.

Ben je met all season banden verzekerd in Oostenrijk?

Wanneer de all season banden voldoen als winterband, dan ben je gewoon verzekerd.

Automobilisten die zich niet aan de winterbandenplicht houden, kunnen bij ongevallen problemen ondervinden bij het claimen van de schade bij de verzekeraar. Daarnaast lopen bestuurders het risico om aansprakelijk gesteld te worden voor de schade die veroorzaakt is.

Kan je een boete krijgen?

Hiervoor geldt hetzelfde. Wanneer de band voorzien is van het opschrift  “M+S”, “M.S.” of “M&S”, geldt het als winterband en krijg je geen boete. Ontbreekt het opschrift, dan is het geen geldige winterband en kan je een boete krijgen. De hoogte van de boete varieert van 35 euro tot maximaal 5.000 euro.

Vorarlberg

Tip: zorg dat je auto helemaal winterklaar is

In Oostenrijk geldt de verplichting om je auto goed uit te rusten voor de winter. Behalve winterbanden betekent dit bijvoorbeeld ook dat je voldoende anti-vries ruitenwisser vloeistof hebt en dat je goede sneeuwkettingen meeneemt. Wil je zeker weten dat je alles mee hebt wat je mee moet nemen? Lees dan onze checklist voor wanneer je met de auto naar het buitenland gaat. En vergeet ook je vignet voor Oostenrijk niet!

All season banden in Oostenrijk: overzicht

De belangrijkste informattie over all season banden in Oostenrijk hebben we hieronder nogmaals samengevat.

Welke all season banden gelden in Oostenrijk als winterbanden?

Met de meeste (maar niet alle!) all seasonbanden mag je in de winter in Oostenrijk rijden. Maar alleen als de band voorzien is van het opschrift  “M+S”, “M.S.” of “M&S”. Dan zijn het namelijk goede winterbanden.

Let er daarnaast op dat in Oostenrijk winterbanden een minimaal profiel van 4 millimeter moet hebben.

Welke winterbanden zijn het beste?

Onderstaande winterbanden komen het beste uit de tests van de ANWB en de ÖAMTC, de Oostenrijkse wegenwacht.
Klik hieronder op de winterbanden die het beste bij jou passen voor meer informatie.

– Continental WinterContact TS 870 – beste winterband 2022 – 2023
– GoodYear UltraGrip 9Plus – winterband met een korte remweg
– Semperit Speed Grip – verrassende nieuwkomer
– Michelin – deze goede winterband gaat lang mee
– Maxxis Premitra Snow WP6 – beste goedkope winterbanden

Of bekijk dit handige overzicht van winterbanden tests.

verder lezen op bergfamilie.nl

1 opmerking

Vincent Rondwijk 14 mei 2020 - 15:23

Goed om te weten dat de regels voor all seasonbanden anders zijn in bepaalde landen. Voordat ik naar Oostenrijk ga deze winter, zal ik mijn huidige set nog even nakijken. Een hoge boete wil ik natuurlijk voorkomen!

Antwoord

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.