Kroatië » Dit is de beste route naar Kroatië met de auto

Dit is de beste route naar Kroatië met de auto

Frank van Delden

Updated on:

Met de auto naar Kroatië - de beste route naar Istrië

Ga jij komende zomer met de auto naar Kroatië? En wil je graag weten wat de beste route naar Kroatië is? In dit artikel hebben we alles wat je moet weten over de reis naar Kroatië voor je verzameld. Je vindt hier de snelste route, alternatieven om files te vermijden en tips voor fijne plekken om te overnachten langs de route.

Overnachten onderweg naar Kroatië

Met de auto naar Kroatie: samenvatting

Dit is een behoorlijk uitgebreid artikel over de reis met de auto naar Kroatië. Heb je een specifieke vraag waarop je een antwoord zoekt? Klik dan op een van de links hieronder, dan kom je snel bij het antwoord dat je zoekt.


Met de auto naar Kroatië – beste route naar Istrië

Ga je op vakantie naar Istrië in het noorden van Kroatië? Bijvoorbeeld naar de plaatsen Porec, Novigrad, Rovinj, Pula of het eiland Krk? Dan ben je zeker niet de enige. Istrië is onder Nederlanders de populairste regio in Kroatië om op vakantie te gaan.  De snelste route naar dit deel van Kroatië gaat door Duitsland naar Oostenrijk en Slovenië en is als volgt:

Arnhem, Köln (A3), Frankfurt(A3), Wurzburg(A3), München(A8), rondweg München (A99), Salzburg (A8), Villach (A10), Arnoldstein / Karawankentunnel (A2), Ljubljana (E61) en Koper (E61).

Deze route naar Istrië is een aangename route om af te leggen, met voornamelijk twee- en driebaanswegen.


Drukke punten op de route naar Istrië

De drukste punten op deze route zijn de A99 (rondweg München), de Karawankentunnel en de grensovergang bij Koper. Hier hebben we voor deze drie knelpunten een alternatieve route beschreven.

Met de auto naar Kroatië - de beste route naar Istrië


Route naar Midden- en Zuid-Kroatië

Wanneer je op vakantie gaat naar het midden of het Zuiden van Kroatië, dan gaat de snelste route via Passau, Graz, Maribor en Zagreb. Kies deze route als je op vakantie gaat naar de Plitvice meren, de omgeving van Zagreb, of de kust ten zuiden van Zadar (bijvoorbeeld Dubrovnik of Split).

Arnhem, Köln (A3), Frankfurt(A3), Wurzburg(A3), Passau (A3), Graz (A8 / A9), Maribor (E59 / A2), Zagreb (E59 / A2)

Omdat deze route niet langs München gaat, leg je deze route (ondanks de enorme afstand) relatief snel af.

Drukke punten op de routen naar midden Kroatië en zuid Kroatië

Het drukste punt op deze route is de grensovergang bij Passau, hou hier in de zomervakantie rekening met wachttijden.


Overzichtskaart voor de beste route naar Kroatië

Hieronder staat een overzichtskaart van de snelste route naar Kroatië. De oranje gemarkeerde route is de route naar Istrië. De blauwe die naar Midden- en Zuid-Kroatië. De roze en rode zijn alternatieve routes, die worden verderop in het artikel beschreven.

Snelste route naar Kroatië

Knelpunten op de route naar Kroatië

Kroatië is niet alleen voor Nederlanders, maar ook voor Duitsers en Oostenrijkers een populaire vakantiebestemming. Hou daarom de hele zomer rekening met drukte onderweg.

Met name op zaterdag is het behoorlijk druk op de weg van- en naar Kroatië. Belangrijke knelpunten zijn rondom München, bij de Karawankentunnel (tussen Oostenrijk en Slovenïe) en de grensovergang bij Koper. Eigenlijk staan hier de hele zomer door files. Hieronder staan voor deze drie knelpunten alternatieve routes:


Met de auto naar Kroatië – file bij München vermijden

De A99 bij München is het hele jaar door een drukke weg. In de zomer vanwege vakantieverkeer richting het Zuiden, in de winter door de vele wintersporters die onderweg zijn naar Oostenrijk of Italië. Hoewel de A99 inmiddels bestaat uit 3- en 4-baanswegen, staat er behoorlijk vaak file. Ook op de aansluitende weg A8 tot aan Rosenheim is het vaak erg druk.

Helaas zijn er niet echt goede opties om dit drukke knooppunt te vermijden. Hieronder hebben we toch twee alternatieve routes beschreven voor dagen met extreme drukte. Dan kunnen deze toch nog wat reistijd besparen.

Vanuit Nürnberg (A9) kun je overwegen de provinciale weg langs München naar Salzburg te rijden. Deze omleiding kost ca. 30-40 minuten extra reistijd. De route is dan als volgt:  Neem op de A9 afrit 53 en volg de B99 helemaal tot aan Salzburg.

Vanuit Ulm (A8) kan je ook dwars door het centrum van München rijden. Deze route kost zo’n 20 minuten extra reistijd en is als volgt: Neem op de A8 de A99 richting Munchen Sendling en rij via de A99 en A96 richting de A8 (Rosenheim).

Controleer voor je één van deze alternatieve routes neemt, of er niet toevallig een ongeval of werkzaamheden op de route zijn!

File bij Munchen vermijden


Snelle route naar Kroatië – file bij de Karawankentunnel vermijden

De Karawankentunnel is tevens de grensovergang tussen Oostenrijk en Slovenië. In de tunnel is er slechts één baan beschikbaar van- en naar Slovenië. Mede daardoor staat er vrijwel de hele zomer file bij de Karawankentunnel. Je kunt overwegen om de Karawankentunnel te vermijden en door Italië te rijden. Met deze route doe zo’n 20 minuten langer over de af te leggen afstand. Toch is dit de beste manier om de file bij de Karawankentunnel te ontwijken.

Deze route staat in het roze aangegeven in de overzichtskaart.

File bij de Karawankentunnel alternatieve route naar Kroatie door Italië


Alternatieve route voor de drukke grensovergang bij Koper

Hou rekening met file en extra wachttijden bij de grensovergang naar Kroatië.  De grensovergang bij de Sloveense badplaats Koper (langs de E751) is zeker in het weekend en midden op de dag behoorlijk druk.  Wanneer je de drukke grensovergang bij Koper wilt vermijden, kan je overwegen om naar de grensovergang bij Rupa te rijden. Deze is doorgaans een stuk rustiger, maar hou wel rekening met zo’n 40 minuten extra reistijd.

Op de overzichtskaart staat deze route in het rood aangegeven.

Met de auto naar Kroatië: alternatief voor de drukke grensovergang bij Koper

De beste route naar Kroatië door Duitsland

Of nu naar Istrië gaat, of naar het zuiden van Kroatië, wanneer je met de auto naar Kroatië gaat, dan reis je een groot deel door Duitsland. Ook hier heb je meerdere keuzes bij het kiezen van de route.

Grofweg heb je drie mogelijkheden bij het bepalen van de route:

 1. Rechtsrheinisch (richting Oostenrijk): A12 (Arnhem), A3 (Keulen / Frankfurt / Wurzburg), A8 (München), A99 en A8 (Salzburg).
  Op deze weg rij je voornamelijk op driebaanswegen. Er is daardoor minder kans op file. Nadeel is wel dat als er toch iets gebeurt er nauwelijks uitwijkmogelijkheden zijn.
 2. De Sauerlandroute (richting Oostenrijk): A12 (Arnhem), A2 (Dortmund), A45 (Frankfurt), A8 (München), A99 en A8 (Salzburg).
  Op deze route, die dwars door het Sauerland gaat, heb je een prachtig uitzicht. Vermijd deze route bij regen, sneeuwval en/of harde wind. Het is dan niet prettig om tussen de heuvels te rijden.
 3. Linksrheinisch richting Oostenrijk): A76 (Venlo), A61 (Koblenz), A6 (Karlsruhe), A8 (Stuttgart / Ulm), A8 (München), A99 en A8 (Salzburg). Dit is onze favoriete route.


Met de auto naar Kroatië – waar overnachten?

Wanneer je met de auto naar Kroatië rijdt, leg in je totaal tussen de 1.400 km en 1.600 km af. Wij vinden de route eigenlijk te lang om in een keer af te leggen. Overnachten onderweg naar Kroatië is daarom een goed idee.

De beste plek voor een hotel onderweg is ergens tussen München en Villach. Oostenrijk is daarmee de ideale plek voor je tussenstop. Op de kaart hieronder hebben we een aantal goede hotels op de route naar Kroatië ingetekend.

De verschillende kleuren van de pinnetjes geven aan om wat voor soort hotel het gaat.

Hotels op de route naar Kroatië - handig als je met de auto naar Kroatië reist

Tips voor als je met de auto naar Kroatië gaat

Tot slot hebben we nog een aantal praktische tips voor als je met de auto naar Kroatië reist.

Geld wisselen in Kroatië

Kroatië is weliswaar onderdeel van de Europese Unie, maar doet helaas (nog) niet mee aan de euro. Je betaalt hier met Kuna’s. Een Kuna is ongeveer € 0,13 waard. Je kunt geld wisselen (op heel veel plekken) bij de grensovergang, maar dit is behoorlijk prijzig. Het beste wissel je ruim voor de grens of pin je als je op de plek van bestemming aangekomen bent.

Hou er ook rekening mee dat je op veel plekken nog niet kunt pinnen. Zorg er daarom voor dat je altijd voldoende geld op zak hebt.

Kuna de nationale munt van Kroatië

Verplicht meenemen in de auto naar Kroatië

Als je met de auto naar Kroatië reist, ben je volgens de Kroatische wet verplicht om een aantal dingen mee te nemen:

 • Veiligheidshesjes: je bent verplicht om veiligheidshesjes aan te trekken als je bij pech of een ongeluk uit de auto wilt. Zorg er daarom voor dat er voor alle inzittenden een veiligheidshesje beschikbaar is. Heb je nog geen veiligheidshesjes? Ze zijn onder meer te koop bij bol.com.
 • Gevarendriehoek: net als in Nederland is het ook in Kroatië verplicht om een gevarendriehoek mee te nemen.
 • EHBO set: In Kroatië is een verbanddoos in de auto verplicht. Goede verbanddozen zijn te koop bij bol.com of de webwinkel van de ANWB.

Bekijk ook vooraf welke andere zaken je verplicht in de auto moet hebben. Kijk daarbij ook naar landen waar je doorheen reist zoals Slovenië en Oostenrijk. Zelf nemen we ook altijd een goede powerbank mee, zo kunnen we altijd onze telefoon opladen.

Vignetten vooraf kopen

Als je met de auto naar Kroatië reist, heb je voor zowel Oostenrijk als Slovenië een vignet nodig. Deze kun je al in Duitsland bij elk tankstation kopen. Bewaar de aankoopbon goed, deze moet je bij een controle kunnen overleggen. Lees ook alle informatie over het vignet Oostenrijk.

Vakantie in Schladming-Dachstein

Frank van Delden

Vanuit Oostenrijk schrijf ik over alles wat met bergen, avontuurlijke vakanties, kamperen en outdooractiviteiten te maken heeft. Mijn favoriete activiteiten zijn (toer)skiën, wandelen, (downhill) mountainbiken en fotograferen. Ik wil iedereen graag laten zien hoe veel er te zien, doen en te beleven is in de bergen.

Daarnaast heb ik inmiddels uitgebreide ervaring met het testen van wandelschoenen, outdoorkleding, outdoorgear en gadgets.

Eerder Verschenen

Review: Laguiole le baroudeur zakmes voor wandelaars

Eerste hulp bij wandel ongemak

Ook Interessant
This article was about:
Kroatiëonderweg

7 gedachten over “Dit is de beste route naar Kroatië met de auto”

 1. wij vermijden de file bij Munchen door vlak boven Munchen in een hoteltje ergens in een klein dorpje ( even van de snelweg af ) te duiken. Voreg naar bed en ’s morgens na een stevig ontbijt vroeg weer verder, voor de filles uit.
  Aanrader!

 2. Zooooo wat een mooi uitgebreid blog met route tips zeg! Love it! Ik wil heel graag nog een keertje naar Kroatië, zó mooi daar ❤️

 3. Het vignet voor Oostenrijk kan tegenwoordig ook via internet gekocht worden en werkt op basis van je kenteken. Scheelt weer een sticker op je voorruit. Een hele grote maar aan, je moet het digitale vignet minimaal 2 weken voor je reis kopen.

 4. Goedemiddag, over die digitale vignet, werkt dat echt en is het veilig? Heb er idd iets van gelezen op internet via de app van unterwegs. We gaan dit jaar naar Nin Kroatië. We gaan er 3 dagen over doen (het is vakantie). Overnachting in Werbach Duitsland en een overnachting in Oostenrijk. We gaan zonder caravan. Wat zijn verder nog de kosten van de tolwegen op de route?

Reacties zijn gesloten.