Tolwegen en vignet Slovenië: alle informatie en actuele tarieven

door bergfamilie

Wanneerje met de auto naar of door Slovenië rijdt, ben je verplicht om een vignet aan te schaffen. Zonder geldig tolvignet mag je in Slovenië namelijk de weg niet op. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld in Oostenrijk, geldt de vignet verplichting ook op de lokale wegen. Rij je toch zonder vignet in Slovenië? Dan riskeer je een hoge boete.  In dit artikel hebben we de meest gestelde vragen (en antwoorden) over het Sloveense vignet overzichtelijk op een rij gezet.

Op alle autowegen in Slovenië is een vignet verplicht.

Op alle autowegen in Slovenië is een vignet verplicht.

Op welke wegen is een vignet in Slovenië verplicht?

Het is in Slovenië op alle autowegen verplicht om een vignet aan te schaffen. Je hebt dus ook een vignet nodig als Slovenië alleen maar een tussenstop onderweg naar Kroatië is.

Officieel heb je geen vignet nodig als je alleen maar over de provinciale weg rijdt. In de praktijk is dit echter vrijwel onmogelijk. Je moet eigenlijk altijd wel een stukje over een snel- of autoweg.

Wat zijn de kosten voor het vignet in Slovenië in 2020?

De kosten van het vignet Slovenië zijn afhankelijk van het type voertuig en de geldigheid. Je kunt kiezen voor een vignet van een week, een maand (6 maanden voor de motor) of een jaar.

Kosten vignet Slovenië 2020

Hieronder staan de tarieven voor het tolvignet overzichtelijk per klasse vermeld. De prijzen de meest actuele en gelden voor 2020.

Klasse Opmerking 7 dagen vignet maand vignet  jaar vignet
1 Motoren en fietsen 7,50 euro 30 euro (6 maanden geldig) 55 euro
2A Auto’s  met een hoogte tot 1,30 meter boven de vooras  met of zonder aanhanger.

Campers ongeacht de hoogte boven de vooras.

Beide tot een maximum gewicht van 3.500 kg.

15 euro 30 euro 110 euro
2B Auto’s met een hoogte vanaf 1,30 meter boven de vooras (tot 3.500 kg) met of zonder aanhanger 30 euro 60 euro 220 euro

 

Het jaarvignet is trouwens 14 maanden geldig. Van december tot en met januari het volgende jaar. Een maand vignet is de hele maand geldig, vanaf de ingangsdatum. Bijvoorbeeld van 15 juli tot 14 augustus.

Zware camper? dan gelden andere regels

Als je een grote camper hebt, dan gelden er andere regels. Voertuigen zwaarder dan 3500 kilo vallen in klasse 3 of 4 en verplicht het elektronische tolsysteem DarsGo gebruiken. De kosten van de tol is afhankelijk van de afgelegde kilometers. Aanmelden voor dit tolsysteem kan via de website: www.darsgo.si. Deze website is niet in het Nederlands beschikbaar, maar wel in het Duits en Engels.

Waar kan je een vignet Slovenië kopen?

Het vignet voor Slovenië is overal langs de snelweg in Oostenrijk en Slovenië verkrijgbaar. Je kunt het zelfs bij de tankstation langs de snelweg in Zuid Duitsland al aanschaffen. Wij raden je aan om je vignet niet net voor de grensovergang te kopen. Hier kan de drukte tijdens vakantieperiodes behoorlijk oplopen waardoor je lang moet wachten.

Slovenië vignet kopen en plakken

Een vignet voor Slovenië voor 10 dagen.

Waar moet je het vignet opplakken?

Het vignet moet je aan de binnenkant tegen de voorruit plakken. Er zijn drie plaatsen waarop dat mag:

  1. Midden-boven op het raam, ongeveer achter de spiegel.
  2. Links-onder in de hoek (aan de kant van de bestuurder).
  3. Links-boven in de hoek (aan de kant van de bestuurder).

Dit staat overigens heel duidelijk op het vignet aangegeven.

Hoe hoog is de boete als je zonder vignet door Slovenië rijdt?

Rij je toch zonder vignet door Slovenië en wordt je betrapt? Dan moet je rekening houden met een boete van minimaal 300 euro.

Tolwegen in Slovenië

Er zijn verder geen tolwegen in Slovenië. Enige uitzondering daarop is de Karawankentunnel, de druk bereden grensovergang tussen Oostenrijk en Slovenië. Om door de tunnel te mogen rijden moet je 7,40 euro betalen (enkele reis). Je kunt overwegen om via een alternatieve route naar Kroatië of Slovenië te rijden en zo deze tunnel te vermijden.

De karawankentunnel is de enige plek waar tol wordt geheven in Slovenië

De karawankentunnel is de enige plek waar tol wordt geheven in Slovenië.

Zorg dat je alles bij je hebt!

Ga jij binnenkort op reis naar Slovenië? Of reis je er door heen onderweg naar Kroatië? Dan moet je ook een aantal zaken in de auto meenemen. De volgende zaken dienen verplicht in de auto aanwezig te zijn:

  • Gevarendriehoek.
  • Veiligheidshesje voor de bestuurder.
  • Verbanddoos of EHBO set.
  • Een set reservelampjes. (niet nodig bij neon, xenon of LED verlichting).
  • Rij je door Oostenrijk? Vergeet dan ook je vignet Oostenrijk niet!

Wil je daarover meer weten? Lees dan ons overzichtelijke artikel: Dit is verplicht wanneer je met de auto naar het buitenland gaat.

 

 

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.