Een bezoek aan Salzwelten Salzburg: de zoutmijn bij Hallein

De stad Salzburg dankt een groot deel van zijn rijkdom aan zout. Waarschijnlijk dankt het ook een deel van zijn naam hieraan. Salz betekent namelijk zout. In de bergen rondom de stad wordt al meer dan 2.500 jaar zout gewonnen. Het zout heeft een grote invloed gehad op het leven, de economie en de cultuur van de regio.

In Bad Dürnberg, vlakbij Salzburg bezochten we Salzwelten Salzburg. Een van de vier zoutmijnen die geopend is voor toeristen. En hoewel het misschien niet zo spannend klinkt, vinden wij het een absolute aanrader voor families. Een rondleiding door Salzwelten is namelijk alles behalve saai!

Salzwelten
Salzwelten is een van de leukste uitjes in de buurt van Salzburg.

Rondleiding in witte pakken

Je kunt deze zoutmijn alleen maar bezoeken door deel te nemen aan een rondleiding. Deze duurt iets langer dan een uur en begint met een korte video introductie en het aantrekken van beschermende kleding. De ‘witte pakken’ trek je over je gewone kleding aan. Het ziet er misschien niet zo charmant uit, maar zo weet je zeker dat je kleding schoon blijft.

Heel diep de berg in

De rondleiding begint met een korte treinrit. Alle deelnemers nemen plaats op een ouderwetse mijn trein en in een paar minuten rijden we bijna 750 meter de berg in. Hier begint de tocht door de zoutmijn.

Salzwelten Hallein bij Salzburg
Met een oude mijn trein gaan we heel diep de berg in.

Mooie animaties en lichtshows

Gedurende de rondleiding krijg je overal uitleg over zoutwinning, de geschiedenis van de mijn en de invloed die het zout heeft gehad op de ontwikkeling van de regio. Met mooie video’s en een prachtige lichtshow bij een ondergronds meer is het echt een beleving.

Lichtshow Salzwelten
De prachtige lichtshow vanaf een boot op een ondergronds zoutmeer.

De mijnwerkers glijbanen

De kinderen vinden vooral de twee houten glijbanen die we onderweg tegenkomen erg leuk. Deze werden vroeger door de mijnwerkers gebruik om zich snel door de mijn te kunnen verplaatsen. Je moet er met zijn tweeën of drieën tegelijk van af en onderweg wordt ook nog eens je snelheid gemeten. Wij kwamen tot 35 km/h.. best wel gaaf toch?

Onderweg steek je ook nog twee keer de grens met Duitsland over. Verder krijg je een zoutmummie te zien en kan je het zout ook voelen en proeven.

Salzwelten glijbaan.
Wij glijden verder het verleden in.

Zout in alle vormen

De rondleiding eindigt in de souvenir winkel. Hier verkopen ze werkelijk alles van zout. Natuurlijk is er keukenzout in allerlei smaken. Maar er liggen ook enorme zoutblokken en verder zien we wellness producten en zelfs lampen, kaarsenstandaards en beelden gemaakt van het zout uit de mijn.

Zout in alle soorten en maten.
Zout in alle soorten en maten.

Kelten.Erlebnis.Berg

Wist je dat de Kelten 2.500 jaar geleden, al ver voor de Romeinse tijd begonnen zijn met het winnen van zout in de mijnen rondom Bad Dürnberg? Dankzij de handel in zout bereikten ze enorme rijkdom. Bij de Kelten.Erlebnis.Berg, direct naast Salzwelten, is een Keltisch dorp nagebouwd. Hier kan je een indruk krijgen hoe dit volk vroeger leefde. Er staan verschillende hutten waar in onder meer oude ambachten worden uitgelegd. Kinderen kunnen hier bijvoorbeeld zelf leer bewerken.

Met je toegangskaartje voor Salzwelten is Kelten.Erlebnis.Berg gratis toegankelijk.

Het keltendorp bij Salzwelten Salzburg
Het keltendorp: Kelten.Erlebnis.Berg

Daarna naar de zomerrodelbaan of de prachtige oude binnenstad

Salzwelten Salzburg ligt in Bad Dürnberg vlakbij Hallein. Het is een leuke familie activiteit voor ongeveer een halve dag. In Hallein is nog veel meer te doen en te beleven. Zo kan je rodelen met de Keltenblitz, het Keltenmuseum bezoeken, of een bezoek brengen aan de prachtige oude binnenstad van Hallein. Op die manier maak je er een complete dagje uit van.

Wil je meer weten over de bezienswaardigheden in Hallein? Kijk dan op de officiële website van het toerismebureau.

Salzwelten Salzburg & Kelten.Erlebnis.Berg: praktische informatie

Salzwelten Salzburg is de oudste en grootste zoutmijn die je in Oostenrijk kunt bezoeken. De mijn is sinds 1989 niet meer actief en sinds 1994 geopend voor bezoekers. De rondleiding door de berg is geheel overdekt. Daardoor een ideale activiteit op dagen dat het regent. Omdat de temperatuur in de berg constant 10 graden is, is het ook op hele hete dagen een leuke activiteit.

Openingstijden Salzwelten Salzburg in Hallein

Salzwelten Salzburg is het hele jaar door geopend. De openingstijden zijn van 9:00 uur tot 17:00 uur. Dat wil zeggen dat de laatste rondleiding om 17:00 uur begint. In de wintermaanden (november tot begin januari) start de laatste rondleiding door de mijn al om 15:00 uur.  Op feestdagen kunnen aangepaste openingstijden gelden. Kijk voor de meest actuele openingstijden op de officiële website.

Duur van een bezoek

Een  rondleiding door de mijn duurt 1-1,5 uur. Wanneer je ook het Keltendorp, de speeltuin en de winkel bezoekt, moet je rekening houden met ongeveer 2-3 uur.

Adres en parkeren

Het adres van Salzwelten Hallein is: Ramsaustraße 3, 5422 Bad Dürrnberg.
Salzwelten bevindt zich in Bad Dürnnberg, een klein dorpje net buiten Hallein ongeveer 5-10 minuten van de snelweg A10 verwijderd.
Bezoekers kunnen (gratis) parkeren op de grote parkeerplaats bij de mijn. Deze wordt uitermate goed aangegeven. Gewoon de borden volgen dus!

Kosten van entree

De entreeprijzen voor Salzwelten Salzburg in Hallein zijn:

  • volwassenen: 30 euro
  • kinderen (4-15 jaar * ): 15 euro
  • er zijn familietickets beschikbaar vanaf 38 (een ouder) of 61,50 euro (twee ouders) beschikbaar.
  • voor senioren en studenten gelden aangepaste tarieven.

* Kinderen jonger dan 4 jaar kunnen Salzwelten helaas nog niet bezoeken.

Voor het reserveren van een rondleiding en het boeken van tickets, kan je hier terecht.

Niet vergeten…

In de zoutmijn heerst een constante temperatuur van 10 graden. Behoorlijk fris. Vergeet daarom niet om een warme trui of outdoorjas aan te trekken. Tijdens onze rondleiding waren er ook genoeg mensen die een muts en dunne handschoenen droegen. Wij vonden dat niet nodig, maar je kunt het altijd meenemen.

vakantie Oostenrijk » SalzburgerLand » Hallein » Een bezoek aan Salzwelten Salzburg: de zoutmijn bij Hallein

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.