Bergfamilie.nl
- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Zomertip: spelen en genieten tijdens de familiewandeling naar de top in Mühlbach am Hochkönig

Maaike Meerman

Zomertip: spelen en genieten tijdens de familiewandeling naar de top in Mühlbach am Hochkönig

Wij vinden bergwandelen met kinderen geweldig. En al helemaal als het mogelijk is om een top te beklimmen. Voor kinderen die het wandelen niet gewend zijn, kan dat een behoorlijke uitdaging zijn. Maar deze kindvriendelijke wandeling in Mühlbach vinden wij echt een aanrader. Een haalbare top voor kinderen dankzij de gondel. En de beloning op de weg terug is fenomenaal. Je passeert de ene speelplaats na de andere. Hieronder geven we een uitgebreide beschrijving van deze leuke familiewandeling in Mühlbach am Hochkönig.

Wandelen met een prachtig uitzicht in Hochkönig
We wandelen met een prachtig uitzicht in Hochkönig

Fijne wamiliewandeling in Muhlbach

Onze wandeling begint al goed, namelijk met een ritje in de gondel. Bij onze kinderen komt de stemming er zo vanzelf wel in en zelf heb je alle tijd om te genieten van de fenomenale uitzichten onderweg. We hebben ondertussen meerdere keren in de winter in deze gondel gezeten, maar een zomerse ervaring is dan toch opeens weer heel anders!

Eenmaal aangekomen bij het bergstation is het zaak om de kinderen in bedwang te houden. Het liefst rennen ze hier meteen door naar de waterspeeltuin (iets lager gelegen) en bijhorend bergrestaurant. Dat is natuurlijk (in dit geval) niet de bedoeling, want we willen naar het kruis op de top wandelen. De speeltuin bewaren we liever voor na de wandeling, want ervaring leert dat ze hier doorgaans nooit meer weer vertrekken. Hoe verleidelijk de ‘er is nog hélemaal niemand’ en ‘ach heel even maar’ en ‘maar we hebben ons er zo op verheugd’ kregen ook klinken, we gaan nu eerst omhoog!

Heerlijk uitzicht op het Hochkönig massief
Wat hebben we een heerlijk uitzicht op het Hochkönig massief

Luchtkussen met panorama

Oké onder licht gemopper (want de waterspeeltuin ligt daar beneden en wij moeten nu naar boven) begint de tocht. Op de plattegrond zijn onderweg een paar mooie stopplekken ingetekend waarvan de eerste een mega luchtkussen tegen een fenomenaal panorama. Dat doet de kinderharten goed. Blij rennen ze vooruit. Er blijkt niet alleen een luchtkussen te zijn, maar ook een kabelbaan. Een succesvolle eerste stop dus. We genieten van het uitzicht, ploffen neer op een bankje en drinken wat. We gingen om 09.00 uur omhoog en ondanks dat het een mooie dag middenin het hoogseizoen is, zijn we hier helemaal alleen. Prima!

Eerst even snel op het luchtkussen.

Naar het kruis

Maar we willen toch echt verder omhoog vandaag. Via de Speichersee (mooi) naar het kruis. Het blijkt een flinke klim en nu zijn we ook niet de enigen meer. Het is een geliefde wandeling en we komen onderweg vooral veel Duitsers tegen. Gelukkig zijn er tijdens de steile klim genoeg plekken om even te zitten en van het uitzicht te genieten. En hier groeien volop bessen! We plukken en eten en plukken en eten. Het vertraagd de klim een beetje, maar vergroot het plezier enorm.

Na 2 uur wandelen zijn we dan bij het kruis op de top. Het is de tweede keer voor onze kinderen dat ze een kruis weten te bereiken en dat moet gevierd worden. De namen worden genoteerd in het boek en we houden een kleine picknick bij dit waanzinnige uitzicht.

Maar dan is het toch echt tijd om naar beneden te wandelen. De speeltuin roept!

Op de top moet je wel even je naam in het boek schrijven.
Op de top moeten wen natuuurlijk wel even onze naam in het boek schrijven.

Speeltuinen

Tijdens het bergafwaarts lopen kiezen we voor de route met allemaal kleine speeltuintjes. Deze route kan je ook omhoog nemen, maar dat leek ons niet zo bevorderlijk voor het tempo. Dus nu de route met kleine speeltuintjes. We hebben al een heleboel bergspeeltuinen gezien, maar dit is echt weer iets anders. Het leukst vinden wij toch wel het wiebel doolhof. Het principe is moeilijk uit te leggen, maar onderstaande foto maakt waarschijnlijk veel duidelijk.

Slackiline: Hier zijn tal van speeltuinen en speelplekken te vinden
Hier zijn tal van speeltuinen en speelplekken te vinden

Het eindpunt en de waterspeeltuin

Over de route omlaag doen we uiteindelijk 2 uur. De speeltuintjes onderweg zijn ook zo leuk! En natuurlijk lokken op de weg terug de bessenstruiken weer en moet er regelmatig geplukt en gegeten worden. Maar uiteindelijk komen we dan bij de waterspeeltuin. Dit is de reden dat ik vandaag een boek in mijn tas heb gestopt. Ik strijk neer op een bankje in de zon om te lezen. De kinderen rennen enthousiast door de speeltuin.

Conclusie: echt een aanrader

Dit is een ontzettend leuke wandeling om te doen. Ondanks dat het laatste stukje van de bergwandeling behoorlijk klimmen is, is de wandeling prima te maken met (kleine) kinderen. We kwamen onderweg kinderen vanaf een jaar of 4 tegen. Met een beetje gezonde conditie kom je makkelijk tot aan het kruis en terug. Maar goede kinderwandelschoenen is wel absoluut een must.

Onze tips voor deze wandeling naar de top in Muhlbach

Onderweg is geen gelegenheid om eten te kopen. Zorg daarom zelf voor voldoende drinken en eten. Op een warme dag is een halve liter water per persoon aan te bevelen. Neem verder iets mee van broodjes, groenten, fruit of noten. Je zult het nodig hebben, zeker als je niet gewend bent aan het bergwandelen (wat in Nederland nou eenmaal geen dagelijkse bezigheid is).

Zorg voor goede wandelschoenen, een zonnebril, regenjas en een comfortabele wandelrugzak om alles met je mee te dragen. De vele kleine speeltuinen onderweg zijn uitnodigend, dus trek ruim voldoende tijd uit voor de wandeling en houdt rekening met enig oponthoud op deze plekken. Neem eventueel voor jezelf een vest mee, zodat je het niet koud krijgt tijdens het wachten als je kind er druk op los speelt.

Karbachalm: praktische informatie

Hieronder staat praktische informatie zoals openingstijden, het adres en de toegangsprijzen. Meer informatie en de meest actuele informatie is te vinden op de website van Hochkönig, de vakantieregio waartoe Mühlbach am Hochkönig hoort.

Hier vinden we het echt heerlijk om even te 'chillen'
Hier vinden we het echt heerlijk om even te ‘chillen’

Openingstijden Karbachalmbahn

De Karbachalmbahn, de gondel die je moet nemen om bij de wandeling te komen is op maandag, woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 09:00 uur tot 17:00 uur. In het laagseizoen gelden afwijkende openingstijden. Dan is de gondel op vrijdag gesloten.

Adres en parkeren

Het dalstation van de Karbachalmbahn gondel vind je langs de doorgaande weg van Bischofshofen naar Maria Alm. De gondels zijn grijs en gaan aan de linkerkant van de weg. Bij de gondel is een enorme parkeerplaats. Waar je de auto gratis kunt parkeren. Om er met je navigatie te komen, kan je het volgende adres gebruiken: Schlöglberg 63, 5505 Mühlbach am Hochkönig

Kosten van de skilift

Een retour ticket voor volwassenen kost €27,- en voor kinderen € 2,50. Best een smak geld om uit te geven nog voordat de dag begint, maar het is het absoluut waard. Met de lokale gastenkaart krijg je korting.

Met de Ski Amadé Sommerliftln pas en met de SalzburgerLand kaart kan je ‘gratis’ gebruik maken van de gondel in Muhlbach.

Vakantie in Schladming-Dachstein

Maaike Meerman

Ik ben gek op bergen, natuur en lekker eten. Eigenlijk ben ik altijd buiten en onderweg. In alle seizoenen, in alle weersomstandigheden en op alle manieren. Het liefst onderneem ik activiteiten met de leukste mensen die ik ken, mijn eigen gezin. Maar ik kan heel erg genieten van een vakantie met vrienden of gewoon helemaal alleen.

De afgelopen jaren heb ik ontelbaar veel avontuurlijke activiteiten ondernomen en outdoorkleding en gear getest. Op bergfamilie.nl deel ik al mijn ervaringen.

Eerder Verschenen

Deze vlindertuin is het best bewaarde geheim van Wenen

Dit zijn de leukste activiteiten voor families in Innsbruck

Ook Interessant

1 gedachte over “Zomertip: spelen en genieten tijdens de familiewandeling naar de top in Mühlbach am Hochkönig”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.