- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Onze eerste ervaringen met canyoning – in de Seisenbergklamm in Lofer | Oostenrijk

Frank van Delden

We glijden zo het koude water in.
We glijden zo het koude water in.

Hét absolute hoogtepunt van onze actieve vakantie in het Salzburger Saalachtal is de middag waarop we voor het kennismaken met canyoning. Gekleed in een dik wetsuit, met een klimgordel om en een klimhelm op neemt onze gids ons mee naar de Seisenbergklamm. Daar wandelen we dit niet langs, maar dwars dóór het water. Onze eerste keer canyoning wordt een spectaculair avontuur, waar we nog lang met veel plezier aan zullen terug denken.

Een goede voorbereiding

Ruim een uur voordat onze canyoning-tocht gepland staat, melden we ons bij Base-Camp, een van de aanbieders van canyoning tochen in de regio. Hier krijgen we een korte video-introductie en leren onze gids kennen. We hebben geluk. Omdat het nog geen hoogseizoen is, hebben we de gids voor ons zelf. Lachend legt hij ons uit welke spullen de nodig hebben en hoe we die aan moeten trekken.

Cannyoning: we krijgen een helm op, wetsuit aan en klimgordel om
We krijgen een helm op, wetsuit aan en klimgordel om

Gekleed in een extra dikke wetsuit – de watertemperatuur is 8 °C, met waterschoenen aan onze voeten, een klimhelm op en een klimgordel in onze handen, stappen we in de volkswagen bus die ons naar de Seisenbergklamm brengt. De video zit vol met spannende beelden en het koude water maakt het voor ons nog eens extra spannend.

Wat is canyoning eigenlijk?

Canyoning is een van de spannendste – en leukste – outdoor activiteiten die we de afgelopen jaren hebben ontdekt. Hierbij wandel je letterlijk door de kloof (de canyon). Het is een combinatie van hiken, klimmen, glijden, zwemmen, abseilen en springen. Bij canyoning maak je eigenlijk – op een veilige manier – van de natuur een speeltuin.

Het koude water in

Na een hele korte wandeling komen we bij het startpunt van onze tocht aan. We klimmen over een paar rotsen en laten ons in het koude water glijden. Heel even voel de kou van het water, maar dan merk ik dat mijn wetsuit mijn lichaam warm houdt. Onze tocht kan beginnen.

Canyoning in de Seisenbergklamm
We springen zo het koude water in.

Een geweldige tocht door de kloof

Het canyoningen is een geweldige ervaring. We klimmen, klauteren, glijden en zwemmen door het stromende water. En om het nog spannender te maken, maken we een abseil in een grot én springen we ook nog eens af en toe van de rotsen in een waterval. Alles bij elkaar is het een onbeschrijflijke ervaring.

Tijdens het canyoningen vergeten we echt alles wat er om ons heen gebeurt en zijn we een met het water, de rotsen en de natuur. Dit is echt genieten!

Canyoning blij
Dit is echt genieten.

Ook een keer canyoningen in het Saalachtal?

Onze eerste keer canyoningen was een onbeschrijflijke ervaring. Ben je enthoussiast geworden en overweeg je om het ook een keer te doen? In het Salzburger Saalachtal (Lofer) zijn twee organisaties die meerdere tochten aanbieden:

Het enige wat je nodig hebt is een zwembroek en een beetje conditie. Natuurlijk moet je ook kunnen zwemmen. Er zijn trouwens verschillende tochten, elk geschikt voor een andere doelgroep.

De kosten voor een tocht van 2-3 uur zijn 65-70 euro per persoon. Reken er met je introductie, omkleden en het vervoer van – en naar je startpunt op een activiteit van 4-5 uur.

JO Salzburg

Frank van Delden

Vanuit Oostenrijk schrijf ik over alles wat met bergen, avontuurlijke vakanties, kamperen en outdooractiviteiten te maken heeft. Mijn favoriete activiteiten zijn (toer)skiën, wandelen, (downhill) mountainbiken en fotograferen. Ik wil iedereen graag laten zien hoe veel er te zien, doen en te beleven is in de bergen.

Daarnaast heb ik inmiddels uitgebreide ervaring met het testen van de wandelschoenen, outdoorkleding, outdoorgear en gadgets.

Eerder Verschenen

Ultieme wandelvakantie? Daarvoor ben je in het Grossarltal op de juiste plek!

Review: Outdoor draag en zwangerschapsjas Mamalila Adventure

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.