Klettersteig Stuibenfall: avontuurlijke klimtocht bij de hoogste waterval in Tirol

Tijdens onze zomervakantie in Innsbruck, vroeg onze gastheer (Hotel Stern in Obsteig) of we mee wilden om de Klettersteig bij de Stuibenfall af te leggen. Daar hoefden we geen twee keer over na te denken. Klettersteigen is sowieso al super tof. En om dit te mogen doen bij de grootste waterval van Tirol leek helemaal te mooi om waar te zijn. Onze verwachtingen werden meer dan overtroffen. Wat een gave belevenis!

Stuibenfall klettersteig

De Stuibenfall Klettersteig was echt een gave belevenis

De Stuibenfall, de hoogste waterval van Tirol

Deze gave klettersteig ervaring doen we op bij Stuibenfall. Langs een rotswand stort het water hier maar liefst 160 meter naar beneden. De Stuibenfall is geweldig natuurspektakel en een van de hoogtepunten van het Ötztal. Omdat we nog even op onze gids moeten wachten, kunnen we het niet laten om, eerst even te genieten we eerst van het spectaculaire uitzicht. Indrukwekkend!

Stuibenfall waterval Tirol

De spectaculaire Stuibenfall is de hoogste waterval in Tirol.

Klettersteig bij de Stuibenfall

De route bij de Stuibenfall begint met een brug waarmee we een beek moeten oversteken. Een perfecte plek voor de kinderen om nog even te oefenen met de klettersteigset. Het gebruik van de klettersteigset is eigenlijk erg eenvoudig. Het enige waar je op moet letten is dat altijd één van de karabiners aan de staalkabel vastzit. Op die manier ben je altijd veilig.

Via Feratta Tirol

We beginnen met een touwbrug over de beek.

Klettersteig kind

Veilig klimmen op de Klettersteig.

300 meter klimmen in 3 uur

In totaal is de Klettersteig bij de Stuibenfall 450 meter lang (en 300 hoogtemeter). Met het wandelen naar de start en het afdalen is dit een activiteit waar je zo’n 4 uur voor uit moet trekken. Maar wat een genot is dit! Het is heel leuk om te klimmen. En met enige regelmaat genieten we van het prachtige uitzicht. Wat zijn we trots op onze kinderen. Ze klimmen hier toch maar even omhoog…

Via Feratta in Tirol

Spannend en uitdagend.

Afdalen en nagenieten

De route eindigt op de top van de waterval. Hier is een uitzichtplatform waar je nog even kan nagenieten van het uitzicht en de klim. De afdaling gaat over de speciale wandelbrug die is aangelegd om wandelaars een beter uitzicht te geven op de waterval. Eerlijk is eerlijk. Zelf omhoog klimmen maakt een bezoek aan de Stuibenfall wel een heel stuk interessanter.

Trap langs de Stuibenfall

Trap langs de Stuibenfall

Wat is een klettersteig?

Een klettersteig (of in het Italaans ‘Via Feratta’) is een spannende uitdaging voor wandelaars die op zoek zijn naar wat meer avontuur. Gezekerd door een ‘klettersteigset’ (een speciale klimgordel) en met een helm leg je een uitdagende route af. Het klettersteigen is een soort mix van wandelen en klimmen. Langs de rotswand zijn allemaal treden en hulpmiddelen aangelegd, waardoor je met een beetje inspanning een echt ‘klimtoch’ kunt maken.

Jezelf zekeren met een klettersteigset

De eerste keer op een klettersteig is even wennen. Om jezelf te ‘zekeren’ krijg je een klimgordel met twee karabiners er aan. Het is de bedoeling dat je deze inhaakt aan een enorme staalkabel. Zo voorkom je tijdens het klimmen bij een val naar beneden te storten. Een veilig idee. Tijdens het klimmen volgen de karabiners langs de staalkabel. Kom je bij een haak in de bergwand, dan is het de bedoeling om de karabiners een voor een naar de andere kant van de haak te brengen. Klink eenvoudig. En dat is het ook.

Klettersteig wand

Klettersteig: mix van wandelen en klimmen.

 

Klettersteig Stuibenfall: praktische informatie

Ben je op vakantie in Tirol en op zoek naar sportief avontuur? Dan is de ‘Klettersteig Stuibenfall’ echt een aanrader.

Met kinderen?

De route is geschikt voor sportieve kinderen vanaf een jaar of 12.

Duur van een bezoek

Reken voor de hele route op ongeveer 4 uur. Voor toegang tot de klettersteig wordt geen entreegeld verlangd.

Moeilijkheid, uitrusting en gids

De klettersteig bij de Stuibenfall valt in categorie A, B en C. De route is ook voor beginners goed te doen. Er zitten een aantal steile stukken tussen, maar over het algemeen is de route eenvoudig.

Om deze via ferrata te doen is een goede uitrusting noodzakelijk. Deze bestaat uit een klimgordel, klettersteigset en een helm. Vergeet ook niet om goede wandelschoenen aan te trekken. Beschik je zelf niet ver een goede uitrusting? Dan kan je die huren bij een van de vele sportwinkels in de buurt. Vraag naar een ‘Klettersteigset’.

Wanneer je al ervaring hebt in het klettersteigen, dan kan je deze route prima zonder gids doen. Ben je een beginner, dan is het aan te raden om een gids te boeken. Bij het toerismebureau in Umhausen helpen ze je graag verder.

Ga je voor het eerst? Ga dan met een gids.

Ga je voor het eerst? Ga dan met een gids.

Bereikbaarheid en parkeren

Om bij de waterval en de start van de klettersteig te komen, Kan je het beste parkeren op parkeerplaats Bischofplatz. Het makkelijkste is om de borden ‘Badesee Umhausen’ te volgen. Parkeren kost 3 euro per dag.

Vanaf de parkeerplaats is het zo’n 25 minuten wandelen naar de voet van de waterval. Hier is de start van de Klettersteig.

Bergfamilie.nl » vakantie Oostenrijk » Tirol » Klettersteig Stuibenfall: avontuurlijke klimtocht bij de hoogste waterval in Tirol

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bergfamilie.nl is een uitgave van Paper Moon Media KG, Waldherrstrasse 6, Untertauern, Oostenrijk