- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Heet? Zo voorkom je nare geurtjes tijdens het wandelen

Paulien van der Werf

Heet? Zo voorkom je nare geurtjes tijdens het wandelen
Foto: Nikwax

Wandelen met de zon op je huid, helder uitzicht tot in de verre verte en picknicken zonder bang te zijn voor regen. Wij wandelaars genieten van warme zomerdagen. Afgezien van die zurige geur die onder je oksels vandaan kan komen. Die vieze geurtjes die ervoor zorgen dat je net wat verder van je gezelschap gaat zitten en bij aankomst in een berghut eerst naar de badkamer snelt om je shirt te wisselen. Die walm die je je armen stijf tegen je lichaam doet drukken als je na je wandeling nog in de bus moet. Zonde als dat je wandelpret bederft natuurlijk, maar daar is wat aan te doen met de juiste wasmiddelen.

Hoe ontstaat die geur onder je oksels?

Wat we een ‘zweetlucht’ in de oksels noemen, is eigenlijk niet de geur van zweet. Zweet zelf heeft namelijk helemaal geen geur. Wat wel een geur heeft, zijn de bacteriën die eiwitten uit je zweet afbreken en daarbij smerige luchtjes produceren. Deze specifieke bacteriën zijn dol op warme, vochtige plekken met voldoende zweet om van te leven. Ze voelen zich onder jouw oksels alsof ze in de hemel beland zijn. Als bonus hebben ze er ook nog dode huidcellen en talg om van te snacken. Fijn voor hen, minder fijn voor jou en je sociale leven.

Voorkomen is beter dan genezen – kies het juiste materiaal

Bij het shoppen van wandelkleding heb je de keuze uit synthetische of wollen outfits. Wol de beste keuze als het gaat om zo lang mogelijk fris ruiken. Synthetische (wandel)kleding ruikt veel sneller zweterig dan wollen alternatieven. Veel wandelaars kiezen daarom voor merinowollen shirts met lange of korte mouwen. Merino wol is van nature antibacterieel en houdt je warm in koude omstandigheden en koel in warme omstandigheden. Je kan een merinowollen shirt rustig een paar dagen dragen zonder vervelend te ruiken. Bang voor kriebel hoef je niet te zijn, want merinowol kriebelt veel minder dan ouderwetse wollen sokken en truien.

Valt je keuze vanwege je sport (voetbal of wielrennen bijvoorbeeld) of budget toch op synthetische kleding? Dan wil je het de bacteriën zo moeilijk mogelijk maken om te groeien. Gebruik daarvoor de deodoriserende wasproducten van Nikwax. Deze wasmiddelen verdrijven vieze geurtjes en zorgen ervoor dat de stof beter koelt en sneller droogt, zodat bacteriën minder snel groeien.

Ontgeurende conditioiner

Merk je dat je wandelkleding na een paar keer dragen begint te ruiken? Tijd om een fles Nikwax BaseFresh te kopen.

Deze conditioner voor technische (sport)kleding gebruik je in plaats van wasverzachter.

Je kunt je sportkleding gewoon met je andere vieze kleding meewassen en normaal wasmiddel gebruiken. BaseFresh ontgeurt, frist op, verzacht en verbetert de sneldrogende en koel houdende werking van je kleding om vorming van nieuwe geuren langer uit te stellen. In plaats van geurtjes tijdelijk te maskeren met parfum, zoals normale wasmiddelen en wasverzachters doen, worden de geuren echt verwijderd.

Normaal wasmiddel laat zeeprestjes achter die zorgen dat de stof minder goed kan ademen en vocht minder effectief kan afvoeren. Daarmee werken ze vieze luchtjes dus juist in de hand. Het toevoegen van BaseFresh maakt dat aan het eind van de wasbeurt ongedaan.

TIP: heb je genoeg technische (sport)kleding om een wasmachine mee te vullen? Dan kan je in plaats van normaal wasmiddel en BaseFresh beter wassen met BaseWash of WoolWash. Deze middelen reinigen en conditioneren, zodat je maar één wasmiddel nodig hebt.

Voor synthetische kleding

Heb je een hele mand synthetische kleding die gewassen moet worden? Dan is het handiger om dat apart van je normale was te wassen. Gebruik nu geen normaal wasmiddel in combinatie met BaseFresh, maar Nikwax BaseWash. Dit is een reiniger en conditioner in één. Het maakt schoon, verwijdert geurtjes en verbetert de functionaliteit van de stof, zodat hij je langer droog en koel houdt. Daarmee werkt hij de groei van bacteriën tegen en duurt het langer voordat je de kruidige Alpenlucht overstemt met je oksellucht.

Ook dit wasmiddel gebruik je gewoon in de wasmachine, in het schoongemaakte bakje waar je normaal wasmiddel in stopt. Nikwax raadt aan om 50 milliliter per wasbeurt te gebruiken, maar onze ervaring is dat je voor sterk ruikende (tiener)sportkleding beter meer kan gebruiken. Experimenteer daar gerust mee. Komt je kleding toch nog wat geurend uit machine? Gebruik voor de volgende wasbeurt nog wat meer wasmiddel.

Verder lezen

Voor wollen kleding

Voor het verwijderen van geurtjes en het verbeteren van de ademende en drogende werking van (merino)wollen kleding kan je beter Nikwax WoolWash gebruiken. Zou je een normaal wasmiddel gebruiken, dan houdt je wol juist sneller vocht vast. Niet aangenaam om te voelen en veel te aangenaam voor de bacteriën.

Gebruik WoolWash in je wasmachine, of voor een handwas. Dat laatste kan veilig, want alle producten van Nikwax zijn ongevaarlijk, biologisch afbreekbaar, milieuvriendelijk en zo natuurlijk mogelijk. Voeg geen wasverzachter toe, want dan kan de wol niet goed zijn verkoelende en vochtafvoerende werk doen. Zo’n geurige verzachter is ook helemaal niet nodig, want met WoolWash wordt je kleding al zacht en lekker ruikend.

Meer over wol wassen

Paulien van der Werf

Paulien begon in 2019 aan een nomadische leefstijl om zo meer tijd in de fijnste berggebieden van Europa door te brengen. Zo woonde ze al in de Alpen, Pyreneeën en Schotland. Ze trekt het liefst met haar rugzak en tent dagenlang ruige valleien in. Wanneer ze niet in de natuur is, schrijft ze verhalen waarmee ze anderen inspireert om in de bergen op avontuur te gaan.

Eerder Verschenen

VEJA Fitz Roy wandelschoen of fashion sneaker?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.