Fietshelm baby: dit zijn goede babyhelmen voor op de fiets

Wanneer je een baby meeneemt op de fiets, is geheel aan jezelf. Onze kinderen gingen pas in het fietsstoeltje toen ze goed konden zitten en zelfstandig hun hoofd omhoog kunnen houden. Maar er zijn ook ouders die daar niet op wachten of die juist nog veel langer wachten. Heb je een bakfiets of een fietskar? Dan voel je je misschien al eerder vertrouwd om je baby een keer mee te nemen. Wanneer je kind ook voor het eerst op de fiets gaat, een baby fietshelm is in alle gevallen aan te raden. Een babyhoofd blijft kwetsbaar en een gecertificeerde babyhelm biedt de nodige bescherming. Wil je zeker weten dat je een goede fietshelm voor je baby koopt? Kies dan één van onderstaande modellen. Deze komen als veilig uit onafhankelijke tests.

Fietshelm baby kopen – Top 4

Op basis van online reviews en eigen ervaring hebben we een top 4 van babyhelmen samen gesteld. Voor veilig gebruik is het van groot belang dat de helm goed past en dat je kind groot en sterk genoeg is voor een ritje op de fiets. Raadpleeg hiervoor altijd je gezonde verstand!

Bobike ONE fietshelm baby – alom geprezen

Wat is leuk: degelijk, verkrijgbaar in veel verschillende kleuren.
Wat is minder: kleinste maat is 48 cm, dit kan voor sommige baby’s te groot zijn.
Verkrijgbare maten: XS (48-52 cm) en S (52-56 cm).
Verkrijgbare kleuren: verkrijgbaar in 10 (!) verschillende kleuren.
Baby fietshelm kopen: vanaf 27,95 euro.

Bobike ken je waarschijnlijk wel van de fietsstoeltjes en accessoires. Het degelijke merk is al jarenlang actief in het vervoeren van kinderen op de fiets. Niet zo gek dus, dat de Bobike One vaak genoemd wordt als favoriete fietshelm voor baby’s.


Bobike Go XXS – babyhelm voor de allerkleinste

Wat is leuk: passend voor kleine hoofdjes.
Wat is minder: op zwart na alleen pastelkleuren.
Verkrijgbare maten: XXS (44-48 cm).
Verkrijgbare kleuren: zwart, roze, mintgroen, creme, lemon.
Baby fietshelm kopen: vanaf 23,95 euro.

Om hoofdjes met een kleine omtrek te beschermen is de Bobike Go XXS. Vanaf 44 centimeter omtrek zijn er babyhelmen verkrijgbaar. Deze zijn, op de zwarte variant na, wel vormgegeven in mierzoete kleuren. Maar eigenlijk maakt dat de collectie ook juist zo leuk. Voor een zachte prijs van 23,95 euro zit jouw baby geheel veilig én comfortabel op de fiets.


Nutcase Baby Nutty – ultra veilige fietshelm baby

Wat is leuk: dankzij MIPS extra goede bescherming.
Wat is minder: relatief prijzig.
Verkrijgbare maten: XXS (47-50 cm).
Verkrijgbare kleuren: verschillende stoere prints.
Baby fietshelm kopen: vanaf 73,90 euro.

Baby Nutty is waarschijnlijk de meest veilige baby fietshelm die er is. Het ontwerp oogt degelijk en sluit rondom het hele hoofd perfect af. Daarbij is deze fietshelm voorzien van MIPS bescherming, een ingenieus beschermingsmechanisme wat beschermt bij een val. Het hoofd van je baby kan, bij een val minimaal ‘vrij’ bewegen. Volgens hersenchirurgen verkleint dit de impact van een val op het hoofd. Klinkt allemaal goed en zo ziet het er ook uit. Onze zoon gebruikte deze helm niet alleen op de fiets, maar ook op zijn skateboard. Daaruit kunnen we concluderen dat de helm comfortabel zit.


Ked Meggy – degelijke baby fietshelm voor scherpe prijs

Wat is leuk: degelijke fietshelm met goede bescherming.
Wat is minder: verschillende maatvoeringen.
Verkrijgbare maten: vanaf 49 cm tot 55 cm.
Verkrijgbare kleuren: verschillende kleuren, patronen en prints.
Deze baby fietshelm kopen: vanaf 53,90 euro.

Op prijs – kwaliteit verhouding scoort deze fietshelm voor baby’s goed. We gaan er vanuit dat deze babyhelm goed beschermt omdat deze van het keurmerk voorzien is. De maatvoering lijkt soms wat verwarrend, kijk daarom goed bij de omschrijving van de helm die je uitzoekt wat de maat is. De maat is gelijk aan de omtrek van het babyhoofd in centimeters (net boven de oren gemeten).


Tips voor het kopen van een goede baby fietshelm

Een fietshelm voor je baby koop je omdat je het hoofd van je baby wil beschermen bij een val. Veiligheid staat dus voorop. Maar om ervoor te zorgen dat je baby de helm (met plezier) draagt, staat comfort met stip op de tweede plaats. Let daarom bij het kopen van een baby fietshelm op onderstaande punten.

Een fietshelm baby moet voldoen aan de EN1078 norm

Veilig fietshelmen voor kinderen moeten in Europa voldoen aan de EN1078 norm. Alle bovenstaande babyhelmen voldoen aan deze norm. Let op dit keurmerk bij het kopen van een fietshelm.

De juiste maat fietshelm voor je baby

De juiste maat is van groot belang. Wanneer een helm niet goed past, is deze direct minder veilig voor je kind. De maat is eenvoudig te bepalen door de hoofdomtrek van je kind te meten. Meet dit, met een meetlint, net boven de oren. De kleinste maat babyhelm is 44 centimeter. Heeft jouw baby nog geen hoofdomtrek van 44 centimeter? Dan is er helaas geen passende helm te vinden. Fietshelmen hebben altijd een maat die aangegeven wordt door twee getallen. Bijvoorbeeld 44-48. Dit betekend dat deze babyhelm geschikt is voor hoofden met een omtrek tussen de 44 en 48 centimeter. Het instellen van de fietshelm is dus ook nog van groot belang.

Stel de babyhelm goed af

De juiste maat baby fietshelm kopen, is slechts de eerste stap. Een goed passende helm moet ook nog afgesteld worden. Zet de helm bij je kind op en maak hem dan op maat. In de meeste gevallen werkt dit met een tandwiel op de achterkant van de helm. Draai de helm zo strak, dat de helm niet meer heen en weer kan bewegen op het hoofd maar nog wel comfortabel zit.

Stel ook de kindriem in. Deze moet zo strak zitten dat de babyhelm goed blijft zitten.

Ventilatie

Bovenstaande helmen zijn allemaal voorzien van ventilatie (en een anti insectennetje). Zoals je kan zien heeft de ene helm meer ventilatie mogelijkheden als de andere helm. Jij kent jouw kind het beste, dus maak een keuze die bij jouw kind past.

Vervangen van de fietshelm wanneer je kind zelf gaat fietsen

Een baby gaat voorlopig nog niet fietsen. Je kan dus voorlopig wel even met deze helm vooruit. Maar wanneer je kind wel zelf gaat fietsen, is het tijd om te kijken naar een goede fietshelm voor je kind. Nu zijn andere dingen belangrijk. Een opvallende kleur, ventiliatie en een veilige sluiting die je kind zelf open en dicht kan maken. Een fietshelm gaat ongeveer 5 jaar mee, dan is deze aan vervanging toe. Een baby fietshelm kan daarom doorgaans best voor meerdere kinderen gebruikt worden, mits deze de 5 jaar niet overschrijdt.

fietsen met familie
Kinder achterop de fiets met fietshelm.

Geef het goede voorbeeld

Wanneer je kind een eigen wil heeft (en die kans is redelijk groot) verklein je de weerstand tegen een fietshelm door er zelf ook één te dragen. Het is in Nederland nog wat ongebruikelijk maar wij zijn toch groot voorstander van een goede fietshelm voor volwassenen. Zeker wanneer je, net als wij, graag gaat mountainbiken in de natuur is een fietshelm gewoon een goed idee. Bijkomend voordeel is dat je kind dit voorbeeld makkelijker zal volgen. Jij veilig, je kind veilig.

Fietshelm | MTB helm » Fietshelm baby: dit zijn goede babyhelmen voor op de fiets

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..