- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Wandelen in het Oost-Zwitserse Glarnerland: de mooiste wandelroutes

Paulien van der Werf

Oude en jonge gesteentelagen, gletsjersporen en andere geologische processen die vrijwel nergens zo goed zichtbaar zijn: in het Glarnerland maak je al wandelend een tijdreis door miljoenen jaren geschiedenis. Niet alleen heb je uitzicht op ruige bergen, je krijgt ook direct hints over hoe ze gevormd zijn. Op veel wandelroutes in dit Oost-Zwitserse gebied is de grond waarop je staat net zo interessant als het landschap waar je op uitkijkt. En toch is dit gebied verrassend onbekend buiten Zwitserland. Daarom een artikel over wandelen in het Oost-Zwitserse Glarnerland en net daarbuiten.

Wandelen in het Glarnerland: heerlijk rustig

Als ik andere Zwitserland liefhebbers vertel dat ik een paar weken naar het Glarnerland vertrek, heeft bijna niemand een idee waar ik het over heb. Dat is ook gelijk een van de dingen die mij zo aantrekt in dit Oost-Zwitserse gebied: het is er heerlijk rustig. En dat terwijl de landschappen hier echt niet onderdoen voor die elders in Zwitserland! Het Glarnerland is de naam die het toeristenbureau voor de landschappen in het relatief kleine kanton Glarus gebruikt. Het dal begint bij Ziegelbrücke aan de Walensee, dat veertig minuten autorijden ten zuidoosten van Zürich ligt. Het dal is eerder industrieel dan schilderachtig, maar daar merk je op de wandelpaden niets van. Doordat hier gewoon geleefd wordt, is het openbaar vervoer extra goed geregeld.

Favoriete wandelroutes in het Glarnerland

Zes weken woonde en wandelde ik in Glarus. Dit zijn mijn vijf favoriete, meest gevarieerde wandelroutes in het Glarnerland. Ik heb behoorlijk hoogtevrees, dus al deze routes zijn hoogtevreesvriendelijk en ook zonder uitgebreide bergwandelervaring goed te doen. Voor de langere wandelroutes met relatief veel hoogtemeters heb je wel een goede conditie nodig.

1. Buitenaards landschap op de top van Silberen

De 2.318 meter hoge berg Silberen ligt net buiten het Glarnerland. Toch staat hij bovenaan dit lijstje, want deze wandelroute is mijn absolute favoriet. Vanaf de parkeerplaats lijkt de berg niet zo bijzonder. Hoe hoger je komt, hoe beter je het bijzondere karakter van deze homp rots leert kennen. Het enorme topplateau voelt bijna buitenaards, met meters diepe slijtsporen in kale rotsen. Sommige stukken zijn door gletsjers zo glad gesleten dat het wel glijbanen lijken. En dat alles ligt in een decor van hoge (witte) bergtoppen.

Tip: maak deze route doordeweeks, want in het weekend is de weg van het Glarnerland naar het beginpunt (langs de Klöntalersee) deels verboden in te rijden. Je moet dan een behoorlijke omweg maken.

  • Lengte: 10,5 kilometer
  • Geschatte wandeltijd: 4:30 uur
  • Stijgen / dalen: 800 meter
  • Routeinfo: klik hier
  • Gratis parkeren: ja

2. Langs de Talalpsee en de Fronstockalp

De Talalpsee is een van mijn favoriete meren in Zwitserland. Het ondiepe meer ligt in een oase van groen tussen steile berghellingen. Aan de oever liggen een kleinschalig restaurantje en een vuurplaats. Deze wandelroute met geologie-thema leidt je eerst de berg rond, voordat je het meer bereikt. Wandel over groene hellingen en door dennenbos naar uitzicht over het Glarnerland. Wandel omhoog naar de pas vlak onder de Fronstockalp, waar je een inspannend uitje naar de top kan maken. Aan de andere kant van de pas loop je met uitzicht op grillige rotsen waarin de geologische processen goed te zien zijn (de lijnen in de berg lijken wat op een fijngeknepen tompoes). Na een lange afstand door een verlaten dal bereik je de Talalpsee en vlak daarna het kabelbaanstation. Een 

Vind je deze afstand wat te gek worden? Je kan vanaf het kabelbaanstation ook naar de Talalpsee heen en weer lopen. Als je de energie hebt, kan je nog wat dieper het dal achter de Talalpsee in lopen voor uitzicht op meer bergen.

  • Lengte: 17,6 kilometer
  • Geschatte wandeltijd: 6:45 uur
  • Stijgen / dalen: 1000 meter
  • Routeinfo: klik hier
  • Gratis parkeren: nee
  • Kabelbaantje omhoog (21 CHF voor een retour)

3. Langs de drie Murgseeën en door het Mürtschental

Diep in de bergen boven het dorpje Murg liggen drie meren: de onderste, middelste en bovenste Murgsee. De route naar de parkeerplaats is al een attractie op zich, met scherpe bochten door een frisgroen landschap. Vanaf de parkeerplaats moet je de resterende hoogtemeters naar de onderste Murgsee zelf afleggen. Af en toe hard werken, maar wel met goed uitzicht. Vanaf de onderste Murgsee is het niet ver meer naar de bovenste. Tussen de middelste en bovenste Murgsee ligt de Murgseehütte, waar je smakelijk kunt pauzeren. Met nieuwe energie maak je de ronde compleet door het Mürtschental, een uniek natuurgebied met enorme rotsblokken. Langs een rustig kabbelend beekje groeien kleurrijke bloemen en uit de bomen klinkt het getetter van notenkrakers. Deze route is trouwens ook een van mijn favoriete winterwandelingen in Oost-Zwitserland.

Tip: je kan deze route ook als tweedaagse met een overnachting in een heel gezellige berghut lopen.

  • Lengte: 14,5 kilometer
  • Geschatte wandeltijd: 5 uur
  • Stijgen / dalen: 880 meter
  • Routeinfo: klik hier
  • Gratis parkeren: nee, betalen eerder in het dal (kan op parkeerplaats zelf niet!)

4. Boven de Klöntalersee

De Klöntalersee is een makkelijk bereikbaar stuwmeer. Vanaf de parkeerplaats is het uitzicht direct al goed: bootjes dobberen op het helderblauwe, tussen hoge bergen gelegen meer. Nog beter uitzicht heb je vanaf het uitkijkpunt Schwammhöhe. Volg de gele markeringen door het loofbos naar boven. Af en toe steek je de weg over, want je kunt ook met de auto naar boven. Het uitzicht is echter nog mooier als beloning van je inspanning en het pad is niet moeilijk. Op het uitkijkpunt staat een restaurant met panoramaterras dat geliefd is bij de locals. Geniet van een welverdiende pauze, loop een fotogeniek rondje over de vlakke berg en daal over hetzelfde pad af naar het meer.

  • Lengte: 4,5 kilometer
  • Geschatte wandeltijd: 1:30 uur
  • Stijgen / dalen: 220 meter
  • Routeinfo: klik hier
  • Gratis parkeren: nee, download de app EasyPark om zo voordelig mogelijk te parkeren

Ook mooi en een dal verderop: deze wandeling langs en boven de Obersee.

5. Naar de top van Hirzli voor uitzicht over de Walensee

De bergtoppen van het Glarnerland zijn veelal alleen te beklimmen na een urenlange aanloop en met klimervaring. Daar waag ik me met mijn hoogtevrees niet aan, maar de Hirzli aan de Walensee-kant van het Glarnerland durf ik wel aan. Neem het kabelbaantje naar het gehucht Morgenholz en begin daar aan de rondwandeling. De weg naar de 1.640 meter hoge top van Hirzli zigzagt voornamelijk door het bos. Op de top staat een bankje met uitzicht over de Walensee, de Zürichsee en een groot deel van het Glarnerland. Vanaf hier kan je de route over de graat of de lager gelegen, hoogtevreesvriendelijke route volgen. Op het meest zuidelijke deel van de route kan je bij een restaurantje pauzeren (tip: contant geld meenemen).

  • Lengte: 7 kilometer
  • Geschatte wandeltijd: 3:15 uur
  • Stijgen / dalen: 660 meter
  • Routeinfo: klik hier
  • Kabelbaan omhoog (18 CHF retour)

Tip: in de zomer kan je hier heel fijn zwemmen en een boekje in de zon lezen. Op andere strandjes langs de Walensee is het water sneller diep en aanzienlijk kouder.

Meer wandelen in het Glarnerland

Meer wandelroutes die ik liep vind je in mijn thematisch collectie Wandelen van, langs en naar meren in het Glarnerland. Op deze pagina vind je tips van het toeristenbureau van het Glarnerland. De Rother Wanderführer wandelgids Glarnerland tipt langere en moeilijkere wandelroutes in deze regio.
Wil je in een ander deel van het jaar op pad? Lees dan ook het artikel over winterwandelen in Oost-Zwitserland.

Ontdek Karinthië

Paulien van der Werf

Wandelspecialist en gravelbike expert
Woont in: Fulltime Nomade
Specialisatie: Gravelbiken, meerdaagse wandeltochten, (wild) kamperen.
Paulien leeft al bijna 6 jaar als nomaden en trekt met haar rugzak en tent heel Europa door. Zo wandelde ze 10 dagen door Nendaz, woonde ze in Zwitserland en Oostenrijk en wandelde ze bijna heel Schotland door. Auteur van het boek Huttentochten en oprichter van Outdoor Inspiratie.

Eerder Verschenen

Toerskiën in de Catalaanse Pyreneeën – een onvergetelijke ervaring

Review SIGG hot and cold thermosfles ONE light

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.