Een bezoek aan Europa-Park en Rulantica stond al heel lang hoog op ons lijstje. Het pretpark ligt voor ons redelijk ‘op de route’ als we van Nederland naar Oostenrijk rijden, maar toch was het er nooit van gekomen om het park te bezoeken. Deze zomer was het eindelijk zo ver! Ik plande ons bezoek al in april, terwijl we pas in september zouden vertrekken. Onze kinderen hadden daardoor alle tijd om het bezoek tot in de puntjes voor te bereiden. Ze besteedden dagenlang aan onderzoek op de website van Europa-Park om uit te zoeken wat ze wilde doen en welke volgorde het meest efficient zou zijn. Uiteindelijk hebben we een record aan attracties bezocht met minimale wachttijden. Hoe we dat voor elkaar kregen, vertel ik je in dit artikel over Europa-Park Duitsland.
Minimale wachttijden in Europa-Park: onze tips
Ik begin maar gelijk met de beste tips. Online lazen we veel tips om meerdere dagen in het park te besteden. Dat is leuk, als je genoeg tijd en geld hebt. Wij hebben slechts 1 dag voor Europa-Park en willen toch zoveel mogelijk zien. En dat is gelukt met de volgende tips.
- Download de app. In de app kan je virtueel in de rij staan. Dit houdt in dat je op een bepaalde tijd een plekje in een attractie reserveert. Hiervoor betaal je niks extra’s, maar loop je wel de rij voorbij. De tijd die we anders zouden wachten, besteedde we nu in een restaurant of in een attractie waar geen lange wachttijden zijn.
- Focus je op de hoogtepunten en vul daarna de tussentijd op. Europa-Park ontwikkelt ontzettend snel en er komen steeds nieuwe attracties bij, maar wat ons betreft zijn de hoogtepunten: Voltron Nevera, Silver Star, Voletarium, Poseidon en Wodan. Dit zijn de attracties met de langste wachttijden, die je het eerst wil inplannen met een virtuele wachtrij.
- Vul de tijd dat je virtueel in de wachtrij staat op met minder drukke hoogtepunten zoals: Eurosat Can Can achtbaan, Blue Fire Megacoaster, Pegasus, Schweizer Bobbaan, Matterhorn Blitz en Arthur (deze is echt super mooi!).
- Houdt de actuele wachttijden in de app in de gaten, zodat je je wachttijd altijd opvult met een attractie waar geen rij staat.
Natuurlijk kan je het beste zelf je lijstje van hoogtepunten maken, die je echt niet wil missen. Bovenstaande zijn de voorkeuren van mijn tienerzonen die, net als wij, een voorkeur voor spannende achtbanen en waterattracties hebben. Dus je bent gewaarschuwd.
Europa-Park: het mooiste attractiepark ter wereld
Europa-Park in Duitsland wordt het mooiste attractiepark ter wereld genoemd. Nu zijn wij geen attractieparken experts, maar mooi is het. Zeker als je het vergelijkt met Nederlandse parken als Walibi en de Efteling, is dit wel echt een ver overtreffende trap. Alle attracties zijn ontzettend mooi vormgegeven en je valt van het ene thema in het andere. Er zijn meer dan 100 attracties en shows, verdeelt over verschillende thema werelden. Ieder thema heeft zijn eigen land en design. Zelfs de muziek en het eten komt overeen met het thema. Je kan je hier geen moment vervelen.
De 10 beste attracties van Europa – Park Duitsland
Ik verklapte de beste attracties van Europapark hierboven al, maar mocht je ze niet gezien hebben, dan zijn dit de beste attracties voor tieners en volwassenen:
- Voltron Nevera – veruit de meest spectaculaire achtbaan ooit!
- WODAN – houten achtbaan waarin je flink door elkaar wordt geschud.
- Eurosat Can Can Coaster – snelle afdaling door het donker.
- Blue Fire Megacoaster – achtbaan met grote loopings.
- Silver Star – snelle meters maken.
- Poseidon – de leukste waterbaan van het park.
- Fjord Rafting – vrij bekend tafereel van een ronde band door een waterbaan.
- Arthur – familie achtbaan waarbij je visueel verrast wordt.
- Voletarium – flying theater.
- Pegasus – voor wie de andere achtbanen te eng vindt.
Hoe druk is Europa-Park?
Mijn grootste showstopper om Europa-Park te bezoeken was de drukte die ik hier verwachtte. Ik begin niet voor niks met een uitgebreid advies over hoe je de wachttijden kan vermijden ;-). We bezochten Europa-Park daarom aan het einde van de zomervakantie, toen de meeste schoolvakanties voorbij waren. We kozen een doordeweekse dag en stonden om 09.00 in te checken. En we hadden geluk, want het viel de hele dag wel mee met de drukte. Bij de achtbanen stond tussen 45 minuten en een uur wachttijd, maar die omzeilden we door virtueel in de rij te staan. En voor het eten kozen we een rustig restaurant waar we om 11.30 bestelde, net voor de ‘grote drukte’ van de lunch.
Hoe is het eten in Europa-Park?
Een ander punt van zorg bij het bezoeken van dit soort parken is het eten. Ik ben geen fan van snacks en snelle happen. Ik hou het graag voedzaam en gezond, ook tijdens uitjes. Maar al bij Rulantica had ik gemerkt dat eten bij Europa – Park Duitsland van een heel ander niveau is, als we in Nederland gewend zijn. Ik bestelde in ‘IJsland’ een smakelijke zalmfilet, gerookt boven eikenhout en ook in ‘Griekenland’ aten we een goede Griekse schotel. Je hoeft echt niet met een volle rugzak naar Europa-Park om toch goed te eten!
Overnachten bij Europa-Park Duitsland
Bij Europa-Park zelf kan je fantastisch overnachten. Je hebt keuze uit verschillende thema hotels en je kan op de bijhorende camping staan. De prijzen zijn echter vrij hoog, dus wij verbleven in een B&B in het dorpje Rust (waar Europa Park ook ligt). Onze B&B kostte 165 euro voor vier personen per nacht, inclusief een liefdevol bereid ontbijt. Je verlaat in dit geval wel het resort, wat misschien jammer is als je in de juiste sferen wil blijven. Maar voor onze familie van introverte was een rustige B&B zonder andere mensen, attracties en geluid een welkome afwisseling.
Praktische informatie voor een bezoek aan Europa Park
Pretpark voor: iedereen vanaf een jaar of 4.
Ligging Europa-Park: in Rust, aan het begin van het Zwarte Woud.
Aantal attracties: meer dan 100.
Kosten: Dagpas voor 69,50 euro, twee dagen voor 116,50 (kinderen zijn goedkoper).
Beste tijd voor bezoek: de zomermaanden, bij mooi weer (vooral vanwege de vele waterattracties).
Parkeren: zeer groot parkeerterrein voor 10 euro per dag.
De openingstijden zijn vanaf 09.30 uur tot 22.00 uur.