- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Wandelen op de National Park Trail Hoge Kempen in Vlaanderen

Marlies Oosterlinck

Hiken op National Park Trail Hoge Kempen in België

Heb je er al van gehoord? Er is een nieuwe wandelroute in Vlaanderen. National Park Trail in de Hoge Kempen (Belgisch Limburg) bestaat nog maar sinds juli 2022! Dus wil jij graag uitdagend wandelen in België? Dan is dit de perfecte hike voor jou. Met in totaal 110 kilometer is deze trail in het Nationaal Park Hoge Kempen het helemaal waard. Wij gingen twee dagen wandelen en legde etappe 2 en etappe 3 van de trail af. Lees hieronder meer over onze ervaring met twee mooie etappes in het enigeNationaal Park van België.

National Park Trail Hoge Kempen in België
National Park Trail Hoge Kempen in België.

National Park Trail Hoge Kempen in het kort

Als enige Nationaal Park in België pakt het land uit met een langeafstandswandeling. De wandelroute van 110 km kan verdeeld worden in vier of vijf etappes. Het gebied van het Nationaal Park omvat de Hoge Kempen of het Kempens plateau. Enkele van de paden of stukken van de trail zijn zelfs beloond door het Deutsches Wanderinstitut met een Premium label. Deze organisatie beoordeelt de kwaliteit van wandelroutes in heel Europa en is daarbij zeer streng. Dit betekent dat jij dan wandelt op één van de mooiste wandelroutes van Europa! Niet slecht toch?

Deze wandelroute in België is in twee richtingen bewegwijzerd en heel goed aangegeven met opvallende wandelbordjes. Ook beginners kunnen deze wandeling perfect maken. Bij elk punt waar de trail andere wandelingen kruist is duidelijk aangegeven welke kant je uit moet. Zelfs als je eens twijfelt of geen bordje ziet staan, dan loop je gewoon even verder en je ziet een wegbewijzering.

De kenners van het gebied geven aan dat de eerste en de laatste etappes van de volledige trail beginnersniveau is en dat de drie etappes tussenin een gemiddelde moeilijkheidsgraad hebben. Niet gevreesd! Met een beetje speurwerk rond het Vlaamse busnetwerk kom je er snel achter dat er genoeg opties zijn om een bus te nemen naar het station van Genk of andere toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen.

National Park Trail wandelbordjes
Wandelbordjes Hoge Kempen.

Etappe 2 van National Park Trail Hoge Kempen: geweldige variatie

Ik begon het pad aan één van de bekendste startpunten en toegangspoorten van het Nationaal Park; Pietersheim. Etappe 2 brengt je dus van Pietersheim tot Terhills. Het eerste stuk vond ik de perfecte intro van de dag, het eenvoudige pad in bosrijk gebied bracht me helemaal tot rust.

Tijdens deze etappe wandelde ik over de rand van de Hoge Kempen en dus bevond ik me in het meest zuidelijkste deel van het park. Vooral tijdens deze wandeling merkte ik hoeveel variatie er is in dit natuurgebied. Hier werd ik volledig ondergedompeld in het heidelandschap! Etappe 2 van de trail biedt geweldige uitzichten, ik kon bijvoorbeeld uitkijken over de hele Maasvallei, ik kon Maastricht tot Maaseik zien én Zuid-Limburg in Nederland. Het was gelukkig een heldere dag, waardoor ik zelfs Duitsland in de verte kon zien.

Wat ik echt geweldig vond aan deze etappe van de Nationaal Park Trail is de variatie aan natuur onderweg. Zowel de natuurfenomenen als de route verschillen enorm gedurende de dag, wat de wandeling uniek en spannend maakt. Mijn favoriete stuk op deze route is de Mechelse Heide. In augustus, vooral midden augustus, heb je de kans om een paars kleurenpalet te aanschouwen. Ik had geluk en kon begin augustus al een mooi, paars bloemenveld bewonderen!

Etappe 2
Deze etappe is enorm gevarieerd.
Samenvatting van Etappe 2 van National Park Trail Hoge Kempen

Aantal kilometers: 23,9 km.
Aantal hoogtemeters: 290 hoogtemeter.
Duur: 6 tot 8 uur.
Classificatie: gemiddeld.
Geschikt voor kinderen: ja, met genoeg pauzes.
Geschikt voor kinderwagen: ja, maar af en toe zandpaden

wandelen in hoge kempen
Sommige stukken kunnen uitdagend zijn met een kinderwagen.

Etappe 3 National Park Trail Hoge Kempen: dé plek voor bosliefhebbers

Natuurlijk is deze etappe van 22,6 km, die loopt van Terhills naar Opoeteren, niet enkel voor bosliefhebbers, maar ik vond dat dit stuk van de Nationaal Park Trail me vooral door bebost gebied leidde. Daarom lijkt het me de perfecte plek voor iedereen die geniet van bossen.

Voor de een kan dit stuk misschien een beetje langdradig zijn, voor mij was het de perfecte kans om volledig tot rust te komen en te genieten van de stilte, de natuur en de zuivere lucht.

Tijdens etappe drie van de Nationaal Park Trail kwam ik onderweg enkele unieke stopplaatsen en panorama’s tegen. De wandeling begon met een stevige klim op de eerste Terril, hoewel het wat zweten was, werd ik dubbel en dik beloond met een uniek uitzicht op het Nationaal Park. Toch is dat nog niet alles. Toen ik verder wandelde naar de tweede Terril van deze etappe, kreeg ik nog een mooier uitzicht!

Mijn favoriete uitzicht van die dag was iets na de helft van de wandelroute. Met een klein, maar toch duidelijk bordje staat het panorama aangegeven, ik ben een beetje van het pad afgeweken, maar het is niet meer dan een 50 meter wandelen. Hier vond ik het echt genieten van een prachtig zicht op een watervogelgebied, Bergerven genaamd. Enkele wilde paarden maakten het panorama nóg geweldiger.

Tijdens dit deel van de Nationaal Park Trail stak ik enkele keren een asfaltweg over. Dit is jammer, maar er is iets aan te doen! Hoe meer bezoekers jaarlijks de trail wandelen, hoe beter. De Vlaamse overheid kan dan budget vrijgeven om een natuurlijke doorgang te creëren. Dus trek allen je beste wandelschoenen aan en op naar de Hoge Kempen!

wilde paarden
De wilde paarden maken dit plaatje compleet.
Samenvatting van Etappe 3 van National Park Trail Hoge Kempen

Aantal kilometers: 22,6 km
Aantal hoogtemeters: 490 m
Duur: 6 tot 8 uur
Classificatie: gemiddeld
Geschikt voor kinderen: ja, met genoeg pauzes.
Geschikt voor kinderwagen: nee.

natuur alom
De bosrijke omgeving van Hoge Kempen.

Praktische informatie voor deze unieke wandeling in Vlaanderen

Nationaal Park Hoge Kempen is heel goed te bereiken via openbaar vervoer. Met de trein ga je naar station Genk, waar je de bus kan nemen naar verschillende beginpunten van de etappes van de trail. De meesten beginnen vanuit Pietersheim, maar je kan natuurlijk ook starten vanaf een ander punt.

Na etappe 2 heb je de mogelijkheid om te verblijven in het Terhills viersterrenhotel. Daar wordt je verwend met een uitstekende bediening, lekker eten en een unieke omgeving.

Je kan er ook voor kiezen om op één van de campings te verblijven die je onderweg tegenkomt.

picknickplekken onderweg
Je kan ook zelf lunch meenemen, er zijn prachtige picknickplekken onderweg.

Extra tip voor een vakantie in het Nationaal Park Hoge Kempen

Hou jij van fietsen of mountainbiken? Dan is een fietsvakantie in het Nationaal Park Hoge Kempen en omgeving een echte aanrader. Met een uitgebreid netwerk aan fiets- en mountainbikeroutes, kan je elke dag genieten van de prachtige natuur in de buurt. Even afwijken van het pad en je kan genieten van een Belgisch biertje of iets anders fris op een gezellig terras!

Deze wandelvakantie is gemaakt is samenwerking met Nationaal Park Hoge Kempen en Visit Limburg. Voor meer informatie over deze National Park Trail, kan je terecht op de officiële website

JO Salzburg

Marlies Oosterlinck

De bergen hebben mij altijd al gefascineerd en ik vind wandelen de beste manier om er in alle stilte van te genieten. Nieuwe plekjes ontdekken vind ik geweldig, en avontuur schrikt me niet af. In 2019 ging ik voor de eerste keer naar Paraguay voor vrijwilligerswerk en sindsdien heb ik het doel er te gaan wonen en de bergen in Zuid-Amerika ook te verkennen. Al schrijvend blijf ik wandelen!

Eerder Verschenen

Welk vakantiepark van Landal België is het leukst?

Review Coleman Meadowood 4L: ruime familietent voor beginnende kampeerders

Ook Interessant

1 gedachte over “Wandelen op de National Park Trail Hoge Kempen in Vlaanderen”

  1. Wij hebben een aantal routes gewandeld in het prachtige nationale natuurgebied. De route aanduidingen zijn geweldig goed aangegeven. Wij hebben samen met de honden echt kunnen genieten.

    De rode route van pietersheim vinden wij geen aanrader zekers niet met honden. De route bestaat uit te veel lange paden waar voor je gevoel geen einde aankomt. Ook was de toeristeninformatie dicht en er is geen terras open om heerlijk na te genieten van je wandelen.
    Het bos is er natuurlijk voor iedereen, maar tijdens onze wandeling waren veel ruiters te paard. Nu kunnen onze honden prima met paarden en reageren hier rustig op. Het is Misschien wel een tip om dit op website te benoemen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.