Wow! Dit is echt gaaf. Ik zit op een hondenslee in Zweden en probeer – boven het geblaf van de Husky’s uit – met mijn reisgenoot mijn enthoussiasme te delen. Na een paar minuten op de slee snap ik wel waarom deze activiteit bij zoveel mensen op hun bucketlist staat.
De eerste hondenslee rit van het seizoen
Het is 10 uur ’s morgens en de zon is nog niet boven de bergen uitgekomen wanneer we met de bus stoppen bij Fjälläventyr, een van organisaties die hondensleetochten aanbiedt in dit deel van Zweden. Zodra de bus open gaat en we de sneeuw in stappen, kunnen we elkaar eigenlijk niet meer verstaan. Het blije geblaf van de husky’s is oorverdovend.
Heel snel legt Ludwig Lind, één van de mushers – bestuurders van de hondenslee, ons uit hoe we moeten sturen en vooral dat we op tijd moeten remmen. Dan verdelen we ons over de sledes en kan onze tocht starten. Voor ons buitelen de honden over elkaar heen van blijdschap. Ze hebben er zin in en wij ook!


GO! Allemaal achter elkaar aan
Wanneer het startsein wordt gegeven, vertrekt de ene na de andere slee. Onze husky’s hebben er zin in en zetten er flink de pas in. Ze mogen de slee voor ons echter niet inhalen, dus af en toe moeten we flink remmen.
Anderhalf uur op de slee door een sprookjesachtig landschap
Terwijl de husky’s de slee zo snel mogelijk over de sneeuw trekken, kijk ik mijn ogen uit. Hoewel er nog niet eens zo heel veel sneeuw ligt, – ik bezoek Zweden medio december – is het landschap betoverend mooi. Zeker wanneer de zon net opkomt en ik de koude lucht op mijn wangen voel, waan ik met in het landschap van de bekende disneyfilm ‘Frozen’.
Zelf de hondenslee ‘besturen’
Het leukste vind ik het moment dat ik zelf de hondenslee mag besturen. Nou ja sturen is eigenlijk een te groot woord. De honden lopen namelijk zelf hun route. Het enige wat ik hoef te doen is af en toe remmen door mijn voeten van de houten glijders van de slee te halen en op de rem te stappen. Remmen hoeft trouwens ook alleen maar als we bergaf gaan, of als de honden bijna de slee voor ons in halen. Toch geeft het een waanzinnig gevoel wanneer ik op de slee sta en de zon ook nog eens boven de horizon uitkomt. Dit wil ik zeker nog een keer doen!
Een hondensleetocht maken in Zweden? – Praktische informatie
Zelf ervaren hoe magisch een tocht op de hondenslee kan zijn? Gelijk heb je! Ik vond het zo bijzonder dat ik het echt iedereen kan aanraden. Voor iedereen die dit avontuur zelf wil gaan ondernemen, heb ik wat praktische informatie op basis van mijn eigen ervaringen verzameld.
- Wintervakantie in Zweden: ik ondernam deze gave activiteit tijdens een wintersport in Zweden. Vanaf Nederland vlieg je in ca. 2 uur naar ‘Scandinavian Mountain Airport’. Hier heb je keuze uit 4 verschillende bestemmingen. Deze tocht vond plaats in de regio Dalarna, bij het skigebied Sälen. Bij TUI boek je al een vakantie naar deze regio vanaf 838 euro.
- Hoe lang duurt een ritje op de hondenslee? de tocht die ik ondernam duurde anderhalf uur. Je kunt echter ook kiezen voor tochten van 2,5 uur of een hele dag. De toch die ik ondernam kost 1.398 SEK (Zweedse Kronen) per persoon. Dat is ongeveer 120 euro.
- Welke kleding trek je aan? Op de slee kan het flink koud zijn. Zeker wanneer je stil zit. Nu krijg je wel een deken om over je heen te trekken, maar toch is het aan te raden om je warm aan te kleden. Ook een zonnebril of skibril is geen overbodige luxe. Niet alleen als bescherming tegen zon of sneeuw, maar ook tegen opspattende stukjes ijs.
- Meer weten? Kijk even op de website van Fjälläventyr. Met deze organisatie maakte ik deze toffe tocht.