- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Zo maak ik mijn tent schoon en waterafstotend met Nikwax

Paulien van der Werf

Laatste update:

Jij bent niet de enige die op de camping graag beschermd wil worden tegen de zon. Ook je tent heeft een beschermingslaag nodig. Een Nikwax SolarProof beschermlaag om precies te zijn. Dit onderhoudsmiddel op natuurlijke basis maakt je tentdoek nog eens sterker en beter waterafstotend. Wel zo handig voor die onvermijdelijke bui in de vakantie. Voordat je Nikwax SolarProof op je tent aanbrengt, geef je de tent eerst een wasbeurt met SolarWash. Ik dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe ik mijn tent regelmatig verzorg.

Stap 1: de juiste Nikwax producten

Voordat je aan de slag kunt, moet je de juiste producten in huis halen. Mijn tent maak ik niet schoon met wasmiddel of een ander zeepproduct dat de technische eigenschappen van mijn tent om zeep helpt. Nee, voor deze klus gebruiken ik twee Nikwax producten: Nikwax Tent & Gear Solar Wash en Nikwax Tent & Gear Solar Proof. Voor het reinigen van katoenen tenten moet je een ander middel hebben .

Stap 2: favoriete playlist opzetten

Het schoonmaken en solarproof maken van mijn tent doe ik niet in vijf minuten. Ik maak het leuker voor mijzelf door mijn favoriete playlist aan te zettend. Meezingend met Carwash of swingend op Dancing Queen gaat het net wat lekkerder.

Stap 3: binnentent badderen

Vooral het grondzeil van mijn binnentent is na een paar kampeertrips behoorlijk vies. Ik leg deze daarom vast in een bad van lauwwarm water te weken voordat ik verder ga. Is jouw binnentent niet heel vies? Dan volstaat alleen even nat maken met de douchekop of een plantenspuit.

Daarna leg ik mijn binnentent op een vlak oppervlakte en spray de Nikwax Tent & Gear Solar Wash (met de groene dop) van zo’n 15 centimeter afstand op de delen van de tent die niet uit gaas bestaan. Vervolgens masseer ik het middel in met een vochtig doekje. Dat doe ik gewoon met mijn blote handen, want Nikwax is niet schadelijk voor mijn huid. Vlekken masseer ik met wat extra liefde. Daarna spoel ik de tent af, maar afnemen met een natte doek volstaat ook. Het materiaal is nu schoon genoeg voor de volgende stap.

Stap 4: Nikwax op de binnentent

Op de nog natte niet-gaas-delen van de tent spray ik vervolgens Nikwax Tent & Gear Solar Proof (met de paarse dop). Ook dit masseer ik in met een – andere – vochtige doek. Dit middel maakt het tentmateriaal sterker en beter beschermd tegen UV-straling. Na het masseren laat ik het middel twee minuten inwerken en veeg ik druppels of plasjes die dan nog op het materiaal liggen voorzichtig weg met een doek. De binnentent droog ik aan de waslijn in de wind.

Nikwax middelen zijn op waterbasis, niet makkelijk ontvlambaar, PFC- en PFKvrij en niet slecht voor het milieu. Ik kan het sopje na het poetsen dus, zonder slecht gevoel, het riool in laten lopen.

Stap 5: buitentent behandelen

Nu is mijn buitentent aan de beurt. Deze verzorg ik het makkelijkst als hij opgezet staat. Heb je het type tent waarbij je eerst de binnentent op moet zetten voordat je de buitentent er overheen trekt? Wacht dan eerst tot de binnentent helemaal droog is. Het zou zonde zijn als hij nog vochtig met het grondzeil op de grond komt te staan en direct weer vies is.

Ook de buitentent maak ik eerst vochtig met een plantenspuit of doek. Vaak is deze niet heel vies en hoef ik hem dus niet in een bad te weken. Op een warme dag droogt het water waarschijnlijk snel op. Ik doe het dan tentkant voor tentkant. Doorloop deze stappen bijvoorbeeld eerst helemaal voor de voorkant, voordat je aan de zijkant begint.

Is het buitenmateriaal nat? Dan masseer ik het met Nikwax Tent & Gear Solar Wash zoals ik ook voor de binnentent deed. Daarna spoel ik het schoonmaakmiddel er af of veeg het schoon met een vochtige doek die ik tussendoor uitspoel. Het nog vochtige tentdoek spray ik met Nikwax Tent & Gear Solar Proof. De naden smeer ik extra goed in. Na twee minuten veeg ik het overtollig middel weg.

Stap 6: drogen en luchten

Is de hele (buiten)tent gereinigd en geïmpregneerd? Dan laat ik alles goed drogen. De meeste tenten drogen het best als ze opgezet zijn. Ben je van plan je tent na de wasbeurt een tijd in de opslag te leggen? Controleer dan of alle hoeken en touwtjes ook goed droog zijn.

Stap 7: de tentzak en de haringen

Nu ik toch bezig ben, maar ik ook de haringen schoon. Ik laat ze kort in water weken voordat ik ze schoon veeg en droog om roest te voorkomen.

Draag je je trekkerstent aan de buitenkant van je rugzak in een tentzak gemaakt van synthetisch materiaal? Dan is het goed om die dezelfde behandeling te geven als de buitentent en hem zo ook weer water- en solarproof te maken.

Stap 8: op naar het volgende kampeeravontuur

Zonde natuurlijk als de opgefriste en versterkte tent niet snel op een zonnige kampeerplek staat te shinen. Mijn tip is daarom om direct je volgende kampeertrip te boeken. En plan ook gelijk even een onderhoudsbehandeling voor de andere kampeerspullen die je meeneemt.

Injijni

Paulien van der Werf

Wandelspecialist en gravelbike expert
Woont in: Fulltime Nomade
Specialisatie: Gravelbiken, meerdaagse wandeltochten, (wild) kamperen.
Paulien leeft al bijna 6 jaar als nomaden en trekt met haar rugzak en tent heel Europa door. Zo wandelde ze 10 dagen door Nendaz, woonde ze in Zwitserland en Oostenrijk en wandelde ze bijna heel Schotland door. Auteur van het boek Huttentochten en oprichter van Outdoor Inspiratie.

Eerder Verschenen

Review Thule Urban Glide 3 All-terrain Kinderwagen

Châtel Aventures: geweldig klimpark tussen de boomtoppen

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.