We willen graag betalen. ‘Pin of contant?’ vraagt de serveerster. ‘Pin’. En daar staan we dan. Recht tegenover elkaar. We kijken elkaar aan. Langer. Nog langer. Zo lang dat het ongemakkelijk is. Dan zeg ik snel: ‘Maak er maar 120 van’. “Oke” antwoord de serveerster en ze loopt weg om een pinapparaat te halen.
Fooi in Oostenrijk is blijkbaar niet zo vrijblijvend meer als wij dachten. Ik vroeg daarom aan diverse horecamedewerkers hoe zij dachten over dit principe.
En ze kwamen met een aantal heldere antwoorden over hoeveel fooi geven in Oostenrijk.

Fooi geven in Oostenrijk
In principe is de service bij de prijs inbegrepen. Al kan het gebeuren dat in sommige (chiquere) restaurants een bedrag per couvert wordt berekend (zoals in Italië). Dit bedrag ligt dan rond de 5 euro.
Toch ligt het in lijn der verwachting dat je fooi geeft tijdens je vakantie in Oostenrijk. Hoeveel? Dat is een beetje afhankelijk van waar je bent en wat het bonbedrag is.
Fooi in Oostenrijk in restaurants
Ben je tevreden over de geboden service in een restaurant, berghut of café? Dan is het ‘vriendelijk’ om tussen de 5% en 10% fooi te geven. Is de service beneden pijl geweest? Of ben je niet geheel tevreden om een andere reden? Je hoeft geen fooi te geven. De bediening krijgt elke maand een prima salaris uitbetaald.
Betaal de fooi contant, of geef voor het pinnen aan dat je een fooi wilt geven. De fooi wordt dan bij het bedrag op de rekening opgeteld en kan in één keer gepind worden. Wanneer er gesplitst wordt tussen meerdere betalers, dan is het gebruikelijk dat iedereen zelf nog een fooi toevoegt.
In een goedlopende berghut heeft de bediening doorgaans een goed salaris, gratis onderkomen en verdubbelen zij hun salaris met fooi. Niet slecht dus.
De kleine berghut
In kleinere dorpjes in kleinere berghutten moet de eigenaar vaak nog keihard werken voor zijn geld. Wij zijn daarom eerder geneigd hier de fooi af te ronden richting de 10%. Je herkent dit soort hutjes vaak doordat er allemaal familie werkt, van 12 jaar tot 80 jaar. Door jouw fooi help je de familie. Ik krijg daar altijd een beter gevoel van.
De taxi
De taxi in Oostenrijk is inmiddels best duur geworden. En toch. De meeste taxi chauffeurs krijgen een laag salaris. Reden: ze kunnen het salaris makkelijk aanvullen met fooi. Het bedrag omhoog afronden is al voldoende. Meer is ook eigenlijk niet nodig.
Is fooi in Oostenrijk verplicht?
Nee, fooi in Oostenrijk is dus niet verplicht. Je kan je rekening betalen, je wisselgeld ontvangen en met een gerust hart het restaurant verlaten. Wel is het ‘lief’ of ‘vriendelijk’ om fooi te geven. In de Oostenrijkse horeca werken veel seizoensarbeiders. Deze bestaan (los van de kleine familie berghutten) uit goedkope arbeidskrachten uit armere delen van Europa. Allemaal mensen die best wat extra’s kunnen gebruiken. Maar je bent vrij om te geven wat je wil. En je hoeft je niet schuldig te voelen als je geen fooi geeft. Al moet ik wel zeggen dat ik het zelf altijd wel prettig vindt om met het gevoel dat ‘lief’ en ‘vriendelijk’ ben de berghut weer te verlaten…
Wij maken ook best vaak mee dat Oostenrijkers fooi geven bij de bakker, de kapper en zelfs aan de caissière in de supermarkt. Maar aan de andere kant zien we ook net zo goed, dat er bij de lokale winkeliers keihard wordt afgedingt. Het is dus maar net hoe de pet staat.
Geef jij fooi in Oostenrijk?
Geef jij standaard fooi in Oostenrijk? En doe je dat dan op dezelfde manier als in Nederland? Of net iets schuitiger? We horen het graag via onderstaand opmerkingenveld.
Net als in Nederland geef ik in principe nooit fooim ook niet als ik tevreden ben. Immers behoord zorgen voor een tevreden klant tot de standaard service voor een ondernemer. Net als bij de bakker, kapper en zwembad. Fooi wordt mijn inziens ook te snel gegeven. Niet voor niets dat in Nederland destijds de prijzen eenmalig zijn verhoogd door de horeca om de fooien achterwege te laten, maar dat is jong nederland alweer vergeten. In bijzondere situaties waarin een ondernemers iets buiten zijn gewone dienstverlening voor mij doet wat een meerwaarde voor mij is, beloon ik de persoon met een extra (fooi)
Beste Oostenrijk gangers,
Wij als Nederlands echtpaar wonen al 13 jaar in Oostenrijk en bedrijven daar een B&B, appartments etc. Onze gasten komen uit veel verschillende landen.
We weten dan ook dat er heel verschillend wordt omgegaan met het geven van fooi. Wij zijn van mening dat de gast niet moet nadenken of de ober, putzfrau, taxichaffeur, gastwirt etc. al “genoeg verdiend”. Er is maar één ding belangrijk. Ben je als gast tevreden met de geleverde service?? dan geef je als blijk van waardering iets extras bij het afrekenen. Bedenk hierbij vooral dat veel van de extra geleverde services (medenkend personeel, probleem oplossend, pleistertje hier, nieuwe veter in je wandelschoen, taxiritje naar de bushalte, telefoontje naar de dokter etc. niet vanzelfsprekend zijn. Zeker in die gevallen wordt het zeer op prijs gesteld als de gast vraagt of je voor die services iets verschuldigd bent. Hiermee laat je zien dat je tevreden bent en dat je je realiseert dat dit allemaal niet vanzelfsprekend is. Meestal krijg je dan het antwoord nee!. Alleen het stellen van deze vraag is al meer waar dan een paar euro fooi!.