Geen zin om je wandelschoenen te vervangen? Zo gaan ze langer mee

Wanneer je eindelijk goede wandelschoenen gevonden hebt, moet je er niet aan denken om ze te vervangen. Toch ontkomen we er niet aan om regelmatig onze wandelschoenen te vervangen. Hoe meer je wandelt, hoe eerder je wandelschoenen vervangen moeten worden. In dit artikel geven we een aantal tips die de levensduur van wandelschoenen aanzienlijk verlengen.

wandelschoenen vervangen? zo verleng je de levensduur van wandelschoenen.

Wanneer je goede wandelschoenen hebt, wil je ze liever niet vervangen.

Wat is de gemiddelde levensduur van wandelschoenen?

Het antwoord op deze vraag is niet zo eenvoudig. De gemiddelde levensduur van wandelschoenen hangt van veel verschillende factoren af. Materiaal, ondergrond, looptechniek en lichaamsgewicht zijn allemaal van invloed op hoe snel wandelschoenen slijten. Toch moeten wandelschoenen minimaal 1.000 kilometer mee gaan voordat ze vervangen moeten worden. Goede wandelschoenen kunnen met gemaakt 1.500 – 2.000 kilometer mee gaan.

Waardoor slijten wandelschoenen?

Er zijn veel factoren die de levensduur van wandelschoenen beïnvloeden. De belangrijkste zijn:

  • Gebruik: hoe meer je er op loopt, hoe sneller wandelschoenen slijten
  • Terrein: op asfalt en stenen verslijten zolen sneller dan op zachte ondergrond.
  • Weer: onder extreme omstandigheden moeten wandelschoenen sneller vervangen worden.
  • Looptechniek: met een verkeerde looptechniek slijten zolen schuin af en moeten ze eerder vervangen worden.
  • Gewicht: hoe zwaarder (bepakt) je bent, hoe korter de levensduur van wandelschoenen is.
  • Onderhoud: goede onderhouden wandelschoenen gaan veel langer mee.
  • Materiaal: wandelschoenen gemaakt van materiaal goede kwaliteit gaan langer mee.
leren wandelschoenen waterdicht maken zo

Op een harde ondergrond slijten wandelschoenen sneller.

Vervang wandelschoenen op tijd

Als het profiel van de schoenen afgesleten is, de stootranden scheuren vertonen of de binnenkant flinke slijtage vertoont, is het tijd om wandelschoenen te vervangen. Wacht niet te lang, want dan kan het gebeuren dat bijvoorbeeld de zool er tijdens een wandeling afvalt. Wij hebben dat zelf een keer gehad en de wandeling terug naar huis was behoorlijk ongemakkelijk.

Wanneer moet je wandelschoen vervangen?

Wanneer moet je wandelschoen vervangen?

Geen zin om je wandelschoenen te vervangen? Zo gaan ze langer mee

Heb je wandelschoenen die zo lekker lopen, dat je er niet aan moet denken om ze te vervangen? Zorg dan dat je ze goed onderhoud. Dan gaan ze namelijk veel langer mee. Hieronder geven we een aantal praktische tips die de levensduur van je wandelschoenen aanzienlijk verlengen.

Even schoonmaken

De meeste wandelschoenen zijn voorzien van een membraan. Dat zorgt er voor dat ze waterdicht, maar toch ademend zijn. Omdat het membraan door vuil verstopt kan raken, is het aan te raden om na iedere wandeling de wandelschoenen even af te borstelen. Dat kan met water en een zachte borstel.

Goed drogen (maar niet bij de verwarming)

Na een wandeling is het belangrijk dat wandelschoenen goed drogen. Zowel de buitenkant als de binnenkant moeten goed droog worden. De beste plek is binnen, bij kamertemperatuur. Zet wandelschoenen nooit bij de verwarming of in de zon om te drogen. Door warmte drogen de rubberen schoenzolen uit en kunnen ze zelfs gaan scheuren.

Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van wandelschoenen

Wandelschoenen onderhouden is waarschijnlijk niet je favoriete activiteit. Maar wist je dat wandelschoenen veel langer meegaan met een slechts een klein beetje onderhoud? Wanneer je regelmatig 5 minuten investeert in het onderhoud van wandelschoenen, gaan jarenlang mee.

Met goed onderhoud gaan wandelschoenen langer mee.

Met goed onderhoud gaan wandelschoenen langer mee.

Impregneren waterdicht maken

Goede wandelschoenen zijn waterdicht. Om dat zo te houden, moet je ze regelmatig impregneren. Wil je meer weten over het impregneren? Lees dan onze handige handleiding: Leren wandelschoenen waterdicht maken en onderhouden.

Op tijd verzolen

Als je zolen versleten zijn, maar de rest van de wandelschoenen nog niet, kan je de zolen ook (laten) vervangen door nieuwe. Een schoenmaker kan wandelschoenen verzolen, maar ook het kan ook bijvoorbeeld bij Bever. Zij sturen ze dan voor je op naar de fabrikant die er een nieuwe zool voor je onder zet. Reken voor een paar nieuwe zolen op ongeveer 100 euro. Na het verzolen zijn de schoenen weer als nieuw.

Droog opbergen

Gek genoeg slijten wandelschoen op de zolder of de vliering soms sneller dan gedurende het wandelen. Wanneer schoenen niet goed droog zijn, of op een vochtige plek opgeborgen worden, kunnen ze gaan schimmelen. Iets wat je absoluut wil voorkomen. Maak daarom de schoenen voor het opbergen grondig schoon en laat ze goed drogen. Dan haal je ze het volgende wandelseizoen weer in optimale conditie tevoorschijn.

Uitgebreide review Lurbel wandelsokken

Met goed onderhoud gaan je schoenen langer mee.

Jouw tips om te voorkomen dat je wandelschoenen vervangen moeten worden

Hierboven staan onze tips om de levensduur van wandelschoenen te verhogen. Heb jij betere, of andere tips om te voorkomen dat wandelschoenen vervangen moeten worden? Laat het ons dan weten via het opmerkingenveld hieronder.

Wandelschoenen » Geen zin om je wandelschoenen te vervangen? Zo gaan ze langer mee

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..