Leren wandelschoenen waterdicht maken en onderhouden

Er zijn verschillende redenen om voor leren wandelschoenen te kiezen. Leer is duurzaam, beschermt je voeten tegen scherpe objecten (het is sterk), het gaat jarenlang mee en leren wandelschoenen zijn waterdicht. Tenminste, wanneer je de goed onderhoud zijn ze waterdicht. Het waterdichte vermogen wordt namelijk in tact gehouden door een coating. En door gebruik verdwijnt deze coating langzaam. Het is daarom belangrijk om je leren wandelschoenen waterdicht te maken en te onderhouden. Of eigenlijk: om deze coating te herstellen. Zo gaan je leren wandelschoenen langer mee en houden ze je droog en veilig.

Maaike steekt een rivier over onderweg naar de Tappenkarsee

Leren wandelschoenen zijn waterdicht, mits je ze goed onderhoud.

Zo blijven je leren wandelschoenen waterdicht

Ik heb mijn leren wandelschoenen inmiddels 3 jaar. En in die 3 jaar zijn er ontelbare wandelingen mee gemaakt. Ik liep ermee in de brandende zon, door modderige bossen, beekjes en diepe sneeuw. De schoenen hebben mij drie jaar lang warm en droog gehouden. En zelfs nu, na 3 jaar intensief gebruik, zien ze er nog prima uit (check de foto hieronder). Hoe? Door goed onderhoud natuurlijk!


Stappenplan: leren wandelschoenen waterdicht maken

Het stappenplan om wandelschoen waterdicht te maken bestaat uit 5 stappen en duurt ongeveer 3 minuten.

 • Wandelschoenen waterdicht maken- stap 1: veters verwijderen
  Wandelschoenen natmaken
  Maak je leren wandelschoenen goed nat. Waarschijnlijk zie je dat het water in het leer trekt.
 • Wandelschoenen waterdicht- stap 2 - schoenen natmaken
  Vuil uitborstelen
  Borstel de natte schoenen schoon. Zijn je wandelschoenen erg vies? Gebruik dan Nixwax Footwear Cleaning gel om je schoenen schoon te maken.
 • schoenen waterdicht maken - stap 3
  Nikwax Waterproof Wax or Leather 
  Breng nu Nikwax Waterproof Wax for Leather aan. Breng dit direct na het schoonmaken, op de natte schoenen aan. Met het sponsje verdeel je het makkelijk over je schoenen. Verwijder het sponsje om wat extra op de naden aan te brengen.
 • Wandelschoenen waterdicht maken - stap 4
  Naden insmeren
  Besteed wat extra aandacht aan kwetsbare punten van de schoenen. Smeer met name de naden goed in. Je kan je vingers hiervoor gebruiken. Nikwax Waterproofing for Leather is geheel op natuurlijke basis en bevat geen chemicaliën. Het is daardoor veilig voor je huid.
 • Wandelschoenen waterdicht maken - stap 5
  Insmeren en aantrekken
  Verdeel de wax en wrijf deze met een doek goed in. Je zult het direct het verschil merken. Wanneer je nu water of je schoenen laat lopen, zal dit direct van je schoenen afglijden. Het leer wordt niet meer nat. Je schoenen zijn nu klaar voor gebruik. Je kan ze direct aantrekken voor een wandeling.

Wat heb je nodig?

Voor het schoonmaken van leren wandelschoenen is voorbereiding letterlijk het halve werk. Zorg daarom bij de aanschaf van nieuwe leren wandelschoenen direct voor de volgende producten.

Een zachte borstel om je schoenen schoon te borstelen.
Nikwax Footwear Cleaning gel.
Nikwax Waterproofing for Leather.
Een zachte borstel om je schoenen mee te borstelen.

 


leren wandelschoenen waterdicht maken zo

Dankzij goed onderhoud gaan leren wandelschoenen jarenlang mee.

Leren schoenen regelmatig herimpregneren

Borstel je wandelschoenen na elke wandelbeurt schoon. Impregneer ze regelmatig met Nikwax Waterproofing for Leather en gebruik de Nikwax Footwear Cleaning gel wanneer je wandelschoenen goed schoongemaakt moeten worden.

Door je leren schoenen regelmatig waterdicht te maken voorkom je niet alleen natte voeten. Het leer blijft ook stugger, waardoor het je voeten beter beschermd. En uiteindelijk zullen je schoenen langer meegaan.

Besteed aan het einde van het wandelseizoen wat extra aandacht aan het onderhoud van je leren wandelschoenen. Geef de schoenen dan een grondige reinigingsbeurt en vet ze extra goed in met Nikwax Waterproofing for Leather. Zo zijn de schoenen goed bestand tegen kou, warmte en vocht. Dus neem deze 3 minuten tijd, het loont sowieso!

Bergfamilie.nl » Hiken / Wandelen » Beste wandelschoenen » Leren wandelschoenen waterdicht maken en onderhouden

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bergfamilie.nl is een uitgave van Paper Moon Media KG, Waldherrstrasse 6, Untertauern, Oostenrijk