Met deze 9 wintertips komt je auto zonder problemen de winter door

Een auto die niet start, bevroren ruiten, glad wegdek en kapotte ruitenwissers. Allemaal problemen waar automobilisten in de winter last van kunnen hebben. Met een goede voorbereiding heb je gelukkig geen last van de meeste winterse ongemakken. Lees daarom onze handige wintertips voor je auto!

1. Nooit meer krabben met een antivries deken

Heb jij ook zo’n hekel aan het krabben van de ruiten van je auto? Wij ook! Maar het is wel belangrijk. Wanneer je ruiten niet goed ijsvrij zijn, riskeer je ongelukken en boetes. Wij gebruiken de hele winter een antivries deken. Deze isolatiedeken leg je op de voorruit. Dan hoef je die in ieder geval niet meer te krabben. Een antivries deken kost nog geen 10 euro en is verkrijgbaar bij bol.com.

Wintertip: Nooit meer krabben met een foliedeken.

Met een isolatiedeken hoef je niet meer te krabben.

2. Zet je ruitenwissers ’s nachts omhoog

Als je ’s nachts je ruitenwissers omhoog zet, voorkom je dat ze aan je voorruit vast vriezen en gaan ze langer mee. Wil je ze liever niet helemaal omhoog zetten? Leg dan twee kurken onder je ruitenwisser (uit wijnflessen). Als je een antivriesdeken gebruikt is dit eigenlijk niet nodig.

3. Koop een goede ruitenkrabber

Zorg er voor dat je een goede ruitenkrabber hebt. Handig voor die keren dat je de antivriesdeken vergeet en het krabben van je zijruiten. Wij hebben er een met een lange steel, zo wordt je kleding ook niet vies.

Koop een goede ruitenkrabber

4. Laat je auto nooit stationair warmdraaien

Het lijkt zo makkelijk. Je auto starten en wachten tot alle ruiten zijn ontdooit. Maar wist je ook dat dit slecht is voor de motor? Ook stoot je op deze extra CO2 uit, wat behoorlijk schadelijk is voor het milieu. Bovendien kan je voor onnodig stationair draaien van de auto een boete krijgen. Deze regel geldt onder meer in Duitsland, Oostenrijk en België.

5. Houd je aan de plaatselijke verkeersregels

Ga je met de auto naar het buitenland? Zorg dan dat je op de hoogte bent van de plaatselijke verkeersregels. In sommige landen zijn sneeuwkettingen verplicht bij winters weer. Terwijl het in andere landen verplicht is om met winterbanden te rijden wanneer het sneeuwt of ijzelt. Wist je dat in Oostenrijk de verkeersborden niet gelden wanneer ze door sneeuwval niet meer leesbaar zijn?

Daarnaast moet je een aantal zaken verplicht meenemen wanneer je met de auto naar het buitenland gaat. Sommige dingen zijn heel logisch (zoals een EHBO set) en sommige dingen zijn voor ons Nederlanders nieuw. Wil je zeker weten dat je alles in de auto hebt liggen wat verplicht is? Lees dan ons artikel: dit is verplicht in de auto als je naar het buitenland gaat.

Wintertips auto

Bij dit bord zijn sneeuwkettingen verplicht.

6. Leg een extra deken in de auto

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je door pech, weersomstandigheden of een ongeval langere tijd in de auto door moet brengen. Zorg er daarom voor dat er ’s winters altijd een warme deken in de auto ligt. Zo voorkom je dat je afkoelt. Eventueel kan je ook een aantal waxinelichtjes en lucifers of een aansteker in de auto leggen. Mocht je onverwachts lang stil komen te staan, dan houdt je daarmee de auto warm. Met 10 waxinelichtjes zou je een auto zo’n 24 uur ‘warm’ kunnen houden.

7. Controleer de ruitenwisservloeistof regelmatig (en gebruik antivries)

In de winter gebruiken automobilisten meer ruitenwisservloeistof dan ’s zomers. Zorg er daarom voor dat je dit regelmatig bij vult. Gebruik ruitenwisservloeistof met antivries. Anders bevriest het op de voorruit en wordt het zicht belemmert.

8. Was de auto regelmatig

Vergeet niet om de auto in de winter regelmatig te wassen. Het strooizout tast de banden, carrosserie en lak aan. Strooizout vervuilt bovendien de ruiten waardoor het zicht vermindert. Wassen met alleen water is meer dan voldoende.

Wintertip"auto wassen

Was de auto in de winter regelmatig.

9. Elektrische auto? Stop vaker bij het laadstation

Rij jij een elektrische auto? Hartstikke goed natuurlijk. Hou er wel rekening mee dat een elektrische auto bij koud weer behoorlijk meer elektriciteit verbruikt voor het verwarmen van de auto en de accu. Stop daarom wat vaker om de auto op te laden, dan kom je niet stil te staan. Wanneer je ook nog voor het opladen van je telefoon gebruikt maakt van een powerbank, gebruik je nog minder van je kostbare stroom ook.

Wat is jouw ultieme wintertip voor de auto?

Heb jij nog een gouden tip die echt in dit overzicht thuishoort? Laat het ons dan weten! En reageer via het opmerkingenveld onderaan het artikel. Op die manier helpen we elkaar de winter door…

 

 

verder lezen op bergfamilie.nl

1 opmerking

Marie de Jonge 16 september 2020 - 10:37

Bedankt voor het delen van de tips om de winter goed door te komen met je auto. Ik ga ervoor zorgen dat ik altijd ruitenwisservloeistof bij me heb. Ook zal ik extra maatregelen treffen wanneer het gaat vriezen.

Antwoord

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.