Op zoek naar de dinosaurussen van Fumanya in Spaans Catalonië

Bij een vakantie in Catalonië denk je waarschijnlijk aan zon, zee en strand. Niet zo gek, want de Costa Brava is een geliefde Catalaanse vakantiebestemming onder Nederlanders. Maar Catalonië heeft meer te bieden, veel meer. Zo heeft El Berguedà, het deel van Catalonië wat zich in de Pyreneeën bevindt, een rijke archeologische en culture geschiedenis. Hier is onder andere één van werelds grootste archeologische vindplaatsen verborgen: de dinosaurssen van Fumanya. Hier sta je oog in oog staat met voetafdrukken van dinosaurussen.

Wij reisden af naar Fumanya voor deze indrukwekkende trekpleister en vonden niet alleen de voetafdrukken van reuzen hagedissen, maar ook een enorme natuurlijke charme.

Dinosaurussen van Fumanya bezoeken

Deze dinosaurussen liepen hier dus 66 miljoen jaar geleden.

De aantrekkingskracht van dinosaurussen

Enrome reuzen hagedissen die maar liefst 160 miljoen jaar lang over onze aarde heerstten. Totdat ze, zo’n 66 miljoen jaren geleden door een meteoroligsch ongeval massaal uitstierven. Het blijft een onwerkelijk verhaal en een bron van inspiratie voor verhalen, films en fantasiën van kinderen (en volwassenen). Maar wanneer we oog in oog staan met zo’n stukje geschiedenis wat ons onherroepelijk herinnert aan deze prehistorische tijd worden we toch weer even keihard geconfronteerd met onze eigen nietigheid en de grootsheid van de natuur.

We bezoeken Fumanya met een 4×4, gewapend met een paar goede wandelschoenen. We vertrekken vanuit het kleine bergdorp Guardiola de Berguedà, vanwaar het ongeveer 40 minuten rijden is naar de historische vindplaats.

Fumanya ligt op een prachtige plek in de bergen.

Fumanya ligt op een prachtige plek, hoog in de Catalaanse Pyreneeën.

Oog in oog met de prehistorie

De voetsporen zijn gevonden in een oude steenkoolmijn. Jarenlang werd hier steenkool gewonnen. De historische vondst was dus eigenlijk een gelukstreffer. Toch is het, op dit moment, één van de belangrijkste historische vindplaatsen ter wereld. En archeologen komen van over de hele wereld om de pootafdrukken te bestuderen.

En hier staan wij dan. Starend naar een bergwand. Het duurt even voordat we de pootafdrukken vinden. Maar als je ze eenmaal ziet, dan wemelt het ervan.

voetsporen van de dinosaurussen van Fumanya.

Sporen van de dinosaurussen van Fumanya.

Van sompig moeris tot steenkoolmijn

Wat nu een bergwand is, was ooit een sompig moeras. De Catalaanse Pyreneeën hadden ten tijde van de dinosaurussen nog niet hun markante vormen aangenomen. De bergtoppen waren als het ware eilanden tussen de moerassen. De dinosaurussen die door deze sompige moerassen liepen, hebben daardoor hun pootafdrukken in de ondergrond achtergelaten.

Volg de trail van de dinosaurussen van Fumanya

Bij de tweede vindplaats, kunnen we duidelijk zien hoe de groep dinosaurussen zich voortbewoog. We kunnen letterlijk hun voetsporen volgen. En nog veel leuker, we kunnen duidelijk de voetsporen van een baby dinosaurussen ontdekken. Aan de sporen te zien, liepen de jonge dieren in het midden van de groep, omsloten door de vertediging van de grote dieren.

Voor meer informatie naar het museum

Wij bezoeken de historische vindplaats van Fumanya in februari, hartje winter. We zijn de enige op deze prachtige plek, hoog in de bergen. We hadden hordes toeristen verwacht, maar die blijven hier in de wintermaanden weg. In de zomermaanden is deze plek vooral populair bij de Spanjaarden zelf.

Voor meer informatie over de dinosaurussen die hun voetsporen achterlieten, kan je terecht in het bijhorende museum Dinosaurssen van Fumanya. Het museum is geopend van april tot december. De openingstijden zijn echter zeer beperkt, dus kijk vooral even op de website voordat je een bezoek plant.

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.