- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Review deuter Freerider SL: all round skirugzak voor dames

Maaike Meerman

Laatste update:

deuter freerider SL review door Maaike.
Een fijne rugzak voor op de piste en naast de piste.

Tijdens een wintersport met kinderen is een ski rugzak onmisbaar. Vanaf het moment dat ik samen met mijn kinderen de piste op ga, neem ik een overload aan spullen mee. Droge handschoenen, zakdoekjes, verwisselbare lenzen voor skibrillen, zonnebrillen voor bij de lunch en iets te eten en drinken in de skilift. Alhoewel mijn kinderen ondertussen prima hun eigen spullen kunnen dragen, ben ik zo gewend aan een ski rugzak dat ik hem nog steeds altijd draag. En nu we steeds vaker als gezin freeriden, is de rugzak standaard gevuld met een schep en zonde bovenop eerder genoemde.

Sinds deze winter heb ik mijn tien jaar oude Dakine skirugzak ingeruild voor een gloednieuwe deuter Freerider SL. Deze rugzak is gemaakt voor freeriden, dus past helemaal bij deze nieuwe fase in ons leven. Of deze rugzak zijn belofte waarmaakt, lees je in deze review.

Review deuter Freerider SL ski rugzak voor dames getest in Saalbach
deuter Freerider SL draagt compact tegen het lichaam.

Specificaties deuter Freerider SL

Merk: deuter Freerider 28 SL (ook verkrijgbaar in 30, 32 en 34 liter).
Inhoud: 28 liter.
Afmetingen: 52*34*18 cm.
Gewicht: 980 gram.
Bevestiging voor ski of snowboard: ja.
Rugbescherming: nee.
Wat is leuk: zeer aangename pasvorm en gewichtsverdeling.
Wat is minder: slecht verkrijgbaar.
Kopen: voor 169,95 euro.

Review deuter Freerider 28 SL, ski rugzak voor dames.

Uitgebreide review deuter Freerider ski rugzak

Deze rugzak is speciaal ontworpen voor freeriden en toerskiën. Zelf gebruik ik hem voor skiën en freeriden, maar niet voor toerskiën. De SL staat voor dames, wat inhoud dat de pasvorm en het draagsysteem van deze ski rugzak is aangepast naar de anatomie van het vrouwenlichaam. Dit vrouwvriendelijke ontwerp én het compacte design van de rugzak zijn voor mij de reden om voor deuter Freerider te kiezen. Voor het toerskiën heb ik een vrij grote rugzak, omdat ik heel veel spullen meeneem tijdens het toeren, maar bij het skiën en freeriden wil ik graag een rugzak waarmee ik ook nog in de skilift kan zitten. Wat mijn ervaring is met deze rugzak, lees je in deze review.

Pasvorm voor vrouwen.
Aangepaste pasvorm voor dames.

PFAS vrij en duurzaam geproduceerd

Voordat ik dieper inga op mijn ervaring met de deuter Freerider, wil ik eerst aandacht besteden aan het duurzame karakter van deuter als geheel. Deze rugzak is PFAS vrij. Het elimineren van PFAS (of PFC) is een enorme uitdaging met een nog groter belang, zoals ik al eens uitgebreid heb toegelicht in dit artikel.

Daarnaast besteed deuter aandacht aan een milieuvriendelijk productieproces, waarbij ze zorgt voor een zuinig gebruik van grondstoffen en een goede behandeling van alle betrokkenen. Als buitensporters hebben we een behoorlijke impact op het milieu en dan is het wel zo fijn als onze outdoorproducten onze ecologische voetstap zo klein mogelijk houden.

Compacte pasvorm met veel inhoud

Deze ski rugzak heb ik gekozen omdat hij compact genoeg is om mee nemen in een skilift (stoeltjeslift) en toch genoeg opbergruimte heeft om een dag te freeskiën of pisteskiën. Mijn inschatting is daar een schot in de roos, want het is precies deze combinatie waar deze rugzak in uitblinkt.

Ik kan met de rugzak op mijn rug prima in een lift zitten en toch heb ik alles bij me. Ik kan geen extra jas meenemen (zoals ik doe bij het toerskiën) maar verder past eigenlijk alles hierin. Twee flessen drinken, wat snacks, een paar extra handschoenen of een goggle voor de kinderen. En dan heb ik ook nog standaard mijn EHBO set, schep en zonde in deze tas zitten.

Strak tegen de rug aan.
Draagt direct teen de rug aan.

Organisatietalent

Dankzij de grote opening kan ik overal makkelijk bij en de verschillende compartimenten maken dat alles een eigen plek heeft. De band op de heup is precies groot genoeg voor mijn telefoon of sleutels (iets wat ik nooit samen in één compartiment wil hebben). De bevestiging van de ski’s is wel ‘even wennen’. Op de website staan ze diagonaal bevestigd, maar zelf draag ik ze aan de zijkant van de rugzak. Met het meegeleverde bandje bind je de bovenkant van de ski’s bij elkaar waardoor ze een soort omgekeerde V vormen. Dit vergt enige handigheid.

Hoog draagcomfort

De rugzak draagt ontzettend fijn. Ik kan hier echt hele dagen mee skiën zonder last van mijn rug te krijgen. De rugzak verdeelt het gewicht over de lengte van de rug en gaat niet naar achter hangen. Daarbij heeft de rugzak een heel mooi rugsysteem, met zachte vlakken en ventilatie. Omdat ik altijd met een rugbeschermer ski, merk ik hier weinig van, maar ik kan mij voorstellen dat dit zonder rugbeschermer (bij het toerskiën bijvoorbeeld) zeer comfortabel is.

deuter freerider SL review door Maaike.
Een fijne rugzak voor op de piste en naast de piste.

Conclusie van review deuter Freerider SL

Dit is echt een rugzak voor dames die graag off piste gaan. De compacte vorm maakt het vooral geschikt voor freeriders die de lift omhoog nemen en dan nog een stuk hiken om vervolgens af te dalen. Voor toerski tochten van een dag vindt ik deze afmeting ((28 liter) net te klein.

Dames die de hele dag op de piste skiën maar graag wat spullen meenemen (denk aan fotocamera, laagjes aan of uit trekken of ski tripjes met kinderen) zullen deze rugzak bijzonder goed waarderen. Je kan hier ontzettend veel in kwijt terwijl je toch comfortabel zit in de skilift en doordat de rugzak het gewicht strak tegen je lichaam aan draagt, voorkom je dat je achterover gaat hangen. Een dikke aanrader dus. Je koopt deuter Freerider 28 SL voor 169,95 euro op de website van deuter of bij de betere buitensportwinkel.

Het testen van producten en publiceren van reviews is voor ons een serieuze zaak. Wij testen de producten uitvoerig en gaan niet over één nacht ijs (of sneeuw). Voor het schrijven van deze expert reviews ontvangen wij doorgaans een vergoeding. Deze vergoeding is puur voor de tijd die wij investeren en staat los van de inhoud van de review en ons oordeel.
Injijni

Maaike Meerman

Ik ben gek op bergen, natuur en lekker eten. Eigenlijk ben ik altijd buiten en onderweg. In alle seizoenen, in alle weersomstandigheden en op alle manieren. Het liefst onderneem ik activiteiten met de leukste mensen die ik ken, mijn eigen gezin. Maar ik kan heel erg genieten van een vakantie met vrienden of gewoon helemaal alleen.

De afgelopen jaren heb ik ontelbaar veel avontuurlijke activiteiten ondernomen en outdoorkleding en gear getest. Op bergfamilie.nl deel ik al mijn ervaringen.

Eerder Verschenen

Winterwandelen in Zwitserland: 6 bestemmingen

TOP 5 beste handschoenen van 2024

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.