Review: Kelly Kettle outdoor kooktoestel

Toen ons werd gevraagd om de Kelly Kettle te testen waren we direct enthousiast. Er zijn maar weinig dingen avontuurlijker dan buiten een fikkie stoken en daarboven je eigen eten bereiden. Toch!? Maar een vuur maken in het bos is niet altijd even makkelijk en soms zelfs gevaarlijk. Met de Kelly Kettle zouden we snel een eenvoudig ons eigen eten kunnen bereiden tijdens het wandelen of kamperen. Hoe het kookapparaat in de praktijk bevalt, lees je in deze review.

Kelly Kettle in de tuin

Samenvatting review Kelly Kettle

Gewicht: 1,3 kg.
Inhoud: 1,5 liter water.
Omvang: 35 x 20 x 20 (l x b x h)
Wat is leuk: alles in één kookapparaat op natuurlijk brandstof.
Wat is minder: alleen geschikt voor kleine maaltijden.
Kopen: vanaf €69,95 via de webshop van dutchovenshop.nl

Wat is een Kelly Kettle?

De Kelly Kettle is een kooktoetsel waarin je met een kleine hoeveelheid natuurlijke brandstof snel en effectief kunt koken. De Kelly Kettle werd in al 1890 uitgevonden in Ierland. Het idee was dat vissers onderweg snel thee of soep konden bereiden.

Het kooktoestel bestaat uit een vuurschaal met daarboven een ketel rondom een schoorsteen. Wanneer je in de vuurschaal een klein vuur maakt van twijgen, bladeren of dennenappels wordt de schoorsteen razendsnel heet en kookt het water binnen een paar minuten. Door het ontwerp kookt het water niet alleen snel, het zorgt er ook voor dat je bij slecht weer buiten kunt koken.

Door de tijd heen zijn er allerlei extra accessoires aan de Kelly Kettle toegevoegd. Hierdoor kan je op het huidige model ook eten koken en grillen. Inmiddels is de Kelly Kettle dus een klein maar compleet buitenkeukentje wat je makkelijk in je wandelrugzak meeneemt. Mede daardoor is het apparaat erg populair onder wildkampeerders en bushcrafters.

De Kelly Kettle wordt geleverd met een handige opbergzak. Wij waren behoorlijk onder de indruk van alle dingen die uit de zak kwamen. Naast de ketel en de vuurplaats, zitten er twee pannen, borden, bekers, een rooster (om te grillen), een grillrand en een stoof in. Kortom alles wat je nodig hebt om te kunnen koken in de natuur.

Wat is een Kelly Kettle

Koken met de Kelly Kettle

Koken op de Kelly Kettle is een bijzonder ervaring. Omdat je eerst zelf de brandstof moet verzamelen en je zelf een vuurtje stookt waarop je kookt, krijgen wij direct het survival gevoel. En dat terwijl we het kookapparaat de eerste keer gewoon in de tuin uitproberen.

Brandstof

Met de Kelly Kettle kan je alles wat je in de natuur tegenkomt gebruiken als brandstof. Het koken begint dus met het verzamelen van brandstof. Een mooi klusje voor de kinderen 😉

Het beste gebruik je gras of droge bladeren onderin. Dit ontbrand snel. Daarboven kan je wat droge twijgen, dennenappels of stukken hout leggen. Kies het liefste voor droog materiaal. Met nat materiaal duurt het een stuk langer voordat het water kookt. Bovendien zorgt nat materiaal voor veel meer rookontwikkeling, dan droog materiaal.

Kelly Kettle brandstof

Droge bladeren, gras, dennenappels en stukken hout zijn ideaal als brandstof.

Aansteken

Toen we de Kelly Kettle voor het eerst probeerden waren we een beetje bang dat hij niet zou blijven branden, of dat het niet heet genoeg zou zijn om water te kunnen koken. In de praktijk viel dit gelukkig erg mee. Als je de ketel / schoorsteen er op plaats, kan je hem met één lucifer aansteken. De schoorsteenconstructie zorgt er wel voor dat het vuur snel heet wordt en beschermd het vuur ook tegen wind (en lichte regen).

Aansteken gaat echt makkelijk.

Je kunt de Kelly Kettle met een lucifer aansteken.

Water koken

Water koken is met de Kelly Kettle echt een makkie! In de ketel kan zo’n anderhalve liter water, wat je in 3-5 kookt. Het enige waar je op moet letten is dat je de stop uit de fles haalt als je het water op zet. Anders kan het water onder de druk van de hitte ‘exploderen’. Dit staat overigens zo duidelijk aangegeven op de ketel, de stop en de verpakking dat je dit echt niet fout kunt doen.

Koken met de Kelly Ketel

Water kookt binnen 5 minuten.

Kleine maaltijd bereiden

Je kunt bij de Kelly Kettle allerlei accessoires kopen om de ketel uit te breiden tot een kleine veldkeuken. Wij hebben de ‘base camp ultimate kit‘. Hierin zitten naast de ketel ook nog een pan, soort koekenpan, stoof en een rooster om te grillen. Met deze uitbreiding ben je in staat om een eenvoudige, kleine maaltijd te bereiden. De meegeleverde pannen hebben wel een beperkt formaat. Ze zijn groot genoeg voor een maaltijd voor 1-2 personen, maar te klein om voor een heel gezin te koken.

Hou er ook rekening meet dat de Kelly Kettle niet ontworpen is om lang te branden. Het is ideaal voor een snelle pasta, of eenvoudig gerecht. Maar minder geschikt voor eten wat veel tijd nodig heeft om gaar te worden.

Snel water koken tijdens het wildkamperen of bushcraften

Een kleine maaltijd koken op de Kelly Kettle.

Als barbecue te gebruiken

Met het meegeleverde rooster kan je de Kelly Kettle ook als barbecue gebruiken. Een optie die wij nogal eens gebruiken. Onze kinderen vinden niks leuker dan tijdens het bergwandelen een pauze te maken en een paar worstjes te grillen.

De Kelly Kettle is ook goed te gebruiken als kleine barbecue / gril

Ook goed te gebruiken als kleine barbecue / gril

Gadget of echt handig?

Toen wij andere mensen vertelden over de Kelly Kettle kregen we de vraag of het een leuke gadget is, of dat het echt handig is. Nou is dat natuurlijk iets wat iedereen voor zichzelf mag bepalen. Maar wij vinden het wel meer dan een gadget.

De Kelly Kettle is handig voor:

  • het koken van water of kleine maaltijden
  • als je lange tijd in de natuur onderweg bent (overal is brandstof te vinden)
  • voor maximaal 2 personen

In alle andere gevallen is het vooral een leuke gadget. Wij gebruiken hem zelf vooral om onze wandelingen leuker te maken, of om op de camping water te koken voor thee.

De Kelly Kettle is vanaf 69,95 euro verkrijgbaar via de webshop: dutchovenshop.nl.

Review » Review: Kelly Kettle outdoor kooktoestel

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt. OK