Review Primus Alika Stove: fijn gaskooktoestel voor koken op de camping

Een van de leuke dingen aan kamperen, is het samen koken op de camping. Even samen tijd doorbrengen en wat lekkers bereiden. Een goed kooktoestel is daarbij geen overbodige luxe. Deze zomer hebben wij de Primus Alika Stove uitgebreid getest. Onze ervaringen lees je in deze Primus Alika Stove review.

Koken op de camping is leuk!

Koken op de camping is leuk!

Specificaties Primus Alika Stove

  • Type kooktoestel: 2 pits gaskooktoestel voor kamperen.
  • Aantal pitten: 2: een grote en een kleine.
  • Brandstof: butaangas, kies voor een aansluiting met schroefdraad.
  • Afmetingen (pakmaat l x b x h): 606 mm x 273 mm x 78 mm.
  • Wat is leuk: veel ruimte om te koken, slim opbergen en beschermt tegen wind.
  • Wat is minder: ontstekers werken niet altijd even goed.
  • Primus Alika Stove Kopen: adviesprijs van 299 euro, onder meer verkrijgbaar via bol.com.

Volledige review Primus Alika Stove camping gasstel

De eerste indruk van Primus Alika Stove camping gasstel is goed. Het toestel is smal, laag en mooi afgewerkt, echt een klein pakketje wat je makkelijk meeneemt. Het heeft een handig handvat om het kooktoestel te dragen en een special opbergvakje om de gasslang in op te bergen.

Eenmaal opengeklapt, zit er een speciale beveiliging die zorgt dat de klep niet zo maar dicht kan vallen. Over dit model lijkt goed nagedacht te zijn. Ik heb zin om te starten met koken.

:Volledige review

Volledige review Primus Alika Stove

Gascartouches met schroefdraadaansluiting

Voordat we kunnen gaan koken met de Primus Alika Stove, moeten we hem eerst aansluiten op het gas. Het kooktoestel heeft een schroefdraadaansluiting. Bekende merken als Primus, MST, Coleman en Weber werken allemaal met deze aansluiting. Het grote voordeel daarvan is dat gascartouches van deze merken wereldwijd goed verkrijgbaar zijn.

Daar is helaas een grote uitzondering op: het aansluitsysteem van Campingaz. In Frankrijk wordt voornamelijk gas van ‘Campingaz’ verkocht. En deze cartouches hebben een ander aansluitsysteem. Handig om te weten, als je naar de camping in Frankrijk gaat, is het een goed idee om genoeg gas mee te nemen.

Het aansluiten van de gascartouche op het kooktoestel is overigens een fluitje van een cent. Je draait de gascartouche er namelijk gewoon in. Het toestel is gemaakt voor kleine cartouches (100 gram, 230 gram of 450 gram). De aansluiting past ook op grotere gasflessen, maar daarvoor is de meegeleverde slang eigenlijk te kort. De gasfles kan dan namelijk niet op de grond staan.

Gebruik gascartouches met een schroefdraadaansluiting

Gebruik gascartouches met een schroefdraadaansluiting

Veel ruimte om te koken

Het grootste voordeel van de Primus Alika Stove gaskooktoestel vind ik de enorme ruimte die je hebt om te koken. Het gaskooktoestel beschikt over twee gaspitten, een grote en een kleine. Doordat het toestel lang en smal is, bieden beide pitten plaats aan een flinke pan. Gezien de hoeveelheden die onze tieners eten, is dit voor ons een absolute must.

Genoeg ruimte om te koken.

Genoeg ruimte om te koken.

Goede bescherming tegen de wind

Wanneer het stevig waait, is het niet altijd even fijn om te koken op de camping. De wind waait een groot deel van de warmte, nog voordat het bij je pan komt, weg. Op deze dagen duurt het niet alleen langer voor het eten klaar is, je gebruikt ook nog eens extra veel gas. In de deksel van de Primus Alika Stove zitten twee ‘windvangers’. Wanneer je deze uitklapt, houden ze een groot deel van de wind tegen. Zelf vind ik dat erg praktisch en het koken gaat nu een stuk sneller.

Kamperen

Goede bescherming tegen de wind

Makkelijk schoonmaken

De kookplaat schoonmaken is niet bepaald mijn hobby. Gelukkig is Primus Alike Stove eenvoudig schoon te maken. Het rek met de ‘pannenhouder’ haal je er zo af, waarna je de ‘lekbak’ zo met een doekje kan afnemen. Even droogvegen met de theedoek en de vervelende klus is al weer geklaard. Fijn!

Genieten van zelf gekookt eten op de camping.

Genieten van zelf gekookt eten op de camping.

Conclusie Primus Alika Stove: onze eerlijke mening

Ben je op zoek naar een goed gaskooktoestel voor op de camping? Dan vind ik de Primus Alika Stove een uitstekende optie. Het toestel is stevig, robuust, makkelijk te reinigen en biedt veel ruimte om te koken. Het enige ‘nadeel’ is dat de ontstekers die er op zitten bij ons niet goed werken. Dat kan overigens ook aan ons specifieke apparaat liggen en is met een doosje lucifers zo opgelost, maar het doet een beetje af aan de verder uitstekende ervaring.

Primus Alika Stove heeft een adviesprijs van 299 euro en is onder meer verkrijgbaar via bol.com

Bergfamilie.nl » Kamperen » Review Primus Alika Stove: fijn gaskooktoestel voor koken op de camping

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Bergfamilie.nl is een uitgave van Paper Moon Media KG, Waldherrstrasse 6, Untertauern, Oostenrijk