Stedentrip Edmonton een winterse ervaring in Canada

Hoogtepunt van deze winter is toch wel de vakantie naar Canada, met een Stedentrip Edmonton als uitgangspunt. Canada stond al lang op ons lijstje, vanwege de natuur en de wintersport. Maar uiteindelijk was er ook de stad, Edmonton, die ons verraste en vanaf het eerste moment een beetje ons hart gestolen heeft. Ik vertel daarom graag meer over de stedentrip Edmonton en waarom je deze bijzondere stad zeker niet over mag slaan op weg naar de Rockies.

stedentrip Edmonton Whyte Avenue

Winkelen op Whyte Avenue.

Vanaf Amsterdam met een directe vlucht naar Edmonton

De reden dat we in Edmonton verbleven was eigenlijk de directe vlucht van Amsterdam naar Edmonton. KLM vloog ons in een krappe 8 uur naar de andere kant van de oceaan. Daarmee is een stedentrip Edmonton optimaal te combineren met een wintersport in Marmot Basin (wat het hoofddoel was van onze reis). We besloten een paar dagen in Edmonton te blijven en deze stad te verkennen.

Hoe een klein beetje pech tot wat moois leidde..

Bij aankomst in Edmonton bleek al snel dat KLM mijn koffer niet meegestuurd had. Dat is natuurlijk enorm balen, zeker gezien de temperatuur in Edmonton op dat moment (-10 graden) en het plan om op korte termijn door te reizen voor de wintersport.

KLM was mijn koffer niet alleen kwijt, maar ze hadden ook geen idee waar wel was, althans mijn vraag daarover werd niet beantwoord. Uiteindelijk heb ik, geheel tegen al mijn principes in, een tweet de wereld in gestuurd. Daarna nam de luchtvaartmaatschappij al snel contact op. Maar duidelijkheid kreeg ik niet (tip: altijd schoon ondergoed, wandelsokken en wat toiletspullen in je handbagage, dat had ik uiteraard niet, zucht).

Winkelen op Whyte Avenue

Er zat niks anders op, dan snel wat schoon ondergoed en warme laagjes te kopen. We zouden tenslotte maar een paar dagen in Edmonton blijven, en ik wilde deze dagen optimaal benutten. En wat bleek? In Edmonton kan je ontzettend leuk winkelen. Nu ben ik niet zo’n type voor mega grote Amerikaanse ketens, maar in het gedeelte van Edmonton waar wij verbleven (Whyte Avenue) zitten ontzettend veel leuke, kleinschalige boetiekjes waar ze kwalitatief goede kleding en accessoires verkopen. Zonder de verloren bagage was het nooit in mij opgekomen om deze winkels te verkennen. En eerlijk gezegd: ik had het niet willen missen.

winkelen edmonton stedentrip

En ook gelijk maar wat kruiden en specerijen inslaan.

Stedentrip Edmonton: sportief en cultuur

Nadat de belangrijkste spullen zijn ingeslagen, kan de kou getrotseerd worden. We maakte deze stedentrip naar Edmonton met twee doelen: sportiviteit en cultuur. De tripjes buiten de stad moeten daar nog natuur aan toe voegen en onze vakantie compleet maken. Maar we beginnen onze eerste dag met een klein beetje sportiviteit. In de vorm van een Segway tour.

Best even wennen…

 

Segway tour langs de Valley

Say what?! Een segway tour sportief?! Dat was ongeveer mijn eerste reactie toen de segway tour aangeraden werd. Ik probeerde nog te ontkomen met een: maar we zijn best sportief aangelegd hoor. Waarop de dame die ons de tour aanraden (de hoste van River Valley Adventures) ons vriendelijk toelachte en reageerde met een: ‘mooi zo’.

Na het bekijken van de introductiefilm was mijn hoogmoed wel redelijk verdwenen. In een filmpje van 20 minuten werden alle manieren om van de Segway te vallen uitgelicht. Verwondingen aan het hoofd, de polsen of de benen waren mogelijk als we niet goed zouden opletten of luisteren. Met knikkende knieën liep ik op de nu gevreesde Segway af, blij dat we de beste fietshelm hebben gekregen.

Weer 10 minuten later sjeesden wij met een snelheid van 1o km/uur langs de River Valley. Joehoe, een segway tour is leuk. Je verkent de natuur relatief snel, maar je zit er toch middenin. Je kan de segway overal parkeren en afstappen of dichterbij komen. De tijd vloog en voordat we het wisten moest de Segway weer ingeleverd worden.

edmonton activiteit

Per Segway ontdekken we de River Valley.

Hippe lunch tentjes in Edmonton

Edmonton was een klein stadje waar jongeren uit wegtrokken. Later kwamen de jongeren weer terug. En nu willen ze niet meer weg. De tendens doet me denken aan de plaats waar ik zelf ben opgegroeid (in de Randstad). Als kind konden ik en mijn vriendin niet wachten om het dorp achter ons te laten. Om een paar jaar later te moeten bekennen dat we toch het liefst weer in ons eigen dorp zouden wonen.

Maar goed, terug naar Edmonton. Het resultaat van dit soort tendensen is dat zo’n stadje opeens volstaat met hippe koffiebars, lunchtentjes, restaurants en cocktailbars. Niks mis mee. Wij verkennen graag wat hippe tentjes voor lunch. En in de buurt van de River Valley vinden we Little Brick Café. Ik bestel een Borscht (Oekraïnse groentesoep). Mijn reisgezelschap gaat voor een Eggs Benedict. Het leuke aan Edmonton is dat het een internationale stad is. Dit zie je terug in het straatbeeld, maar ook in de restaurants en cafés. Het eten is hier zeer divers (en lekker).

eten in Edmonton

Huiskamer-achtige eetcafés in overvloed.

Royal Alberta Museum

Wanneer we een dag wat uur over hebben, bezoeken we het Royal Alberta Museum. We hebben gelijk spijt dat we niet sneller geluncht hebben want die paar uurtjes zijn lang niet lang genoeg voor dit museum. Het Royal Alberta Museum is een museum waar ik als natuurliefhebber van houd. De geschiedenis (tot aan de oertijd terug), het wildlife en de ontwikkelingen van natuur, land, mens en dier komen hier aan het bod. Op één of andere manier blijft dit mij altijd weer verwonderen. Het museum is vergelijkbaar met Museon in Den Haag. Ik weet zeker dat de kinderen het hier ook fantastisch zouden vinden. Ik trakteer ze daarom in de museumwinkel op een mammoet, zoals die hier vroeger leefde.

Royal Alberta Museum bezoek

Het Royal Alberta Museum staat vol natuurhistorie.

Geen stedentrip Edmonton zonder een ijshockeywedstrijd van de Edmonton Oilers

Misschien wel het hoogtepunt van onze stedentrip Edmonton is de ijshockeywedstrijd van de Edmonton Oilers. Ondanks dat we beide geen grote sportfans zijn, kijken we onze ogen uit. We worden volledig opgezogen in de sfeer, het enthousiasme en de energie van het stadion. Dat de Edmonton Oilers winnen, zal daar vast aan bijdragen. Maar na deze wedstrijd heb ik echt het gevoel dat ik de Canadese cultuur ervaren heb.

oilers

De Edmonton Oilers in actie.

West Edmonton Mall

Voordat we Edmonton verlaten om aan onze wintersport in Canada te beginnen, bezoeken we de West Edmonton Mall. We zijn eigenlijk allebei geen types voor een winkelcentrum, maar we besluiten toch even te kijken. En man, dit is de moeite waard! De West Edmonton Mall heeft een tropisch zwemparadijs, een pretpark met draaimolen en achtbanen en natuurlijk ontzettend veel restaurants en winkels. Midden in de mall staan een paar flamingo’s relaxed te badderen. We hebben helaas niet veel tijd, maar zijn blij dat we hier nog even zijn gekomen.

West Edmonton Mall

Je blijft je verbazen in de West Edmonton Mall.

Onze tips voor een stedentrip Edmonton

En dan is het voor ons alweer tijd om Edmonton te verlaten. Het was kort, maar krachtig. En zodra we in onze huurauto stappen en deze charmante stad uitrijden, zeggen we tegen elkaar. Hier komen we zeker nog eens terug!

Voor iedereen die een bezoek aan Edmonton overweegt, hebben we een aantal tips:

  • Bezoek je Edmonton in de winter? Neem dan snowboots of warme wandelschoenen mee.
  • Zorg voor een wereldstekker, anders kan je hier niks opladen.
  • Voor Canada heb je een ETA nodig, regel deze 2 weken voor vertrek.
  • Zorg in de winter voor warme kleding, goede handschoenen en een muts. Het kan erg koud zijn in Edmonton tussen november en mei.
  • Bij River Valley Adventures boek je de leukste activiteiten op en rond de River Valley.
  • Reis je vanaf Amsterdam? Vergeet dan niet op vooraf het parkeren op Schiphol te reserveren.

 

 

 

Canada » Stedentrip Edmonton een winterse ervaring in Canada

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..