- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Krampus en Sinterklaas in Oostenrijk: een eeuwenoud volksfeest

Maaike Meerman

Laatste update:

Sinterklaas Oostenrijk

Altijd gedacht dat Sinterklaas een typisch Nederlandse traditie is? Dan moeten we je uit de droom helpen. In Oostenrijk is ‘Nikolaustag’ of ‘Nicolo’ ook een groot kinderfeest. Sinds het jaar 1700 wordt Sinterklaas in Oostenrijk al gevierd. Een traditie die door de jaren heen maar weinig is verandert.

Officieel wordt Sinterklaas in Oostenrijk op 6 december gevierd. Dan is het namelijk de ‘naamdag’ van Nicolaas. Maar net als in Nederland, wordt dit kinderfeest niet alleen gevierd op 5 december, maar heeft het feest een lange aanloop. De eerste Sinterklazen kan je hier al vanaf eind oktober tegenkomen. En worden de brave kinderen beloond met cadeaus en de stoute kinderen… Die komen er hier iets ongelukkiger vanaf dan de kinderen in Nederland…. Want Sinterklaas in Oostenrijk, is echt een traditioneel feest. En aan tradities wordt hier niet getoornd.

Sinterklaasfeest in Oostenrijk

Sinterklaas en krampus

Maar er zijn meer overeenkomsten tussen de Nederlandse Sinterklaasviering en de Oostenrijkse Sinterklaas (of eigenlijk Nikolaus). Zo zijn ook in Oostenrijk de helpers van Sinterklaas héél belangrijk. Alleen zijn het hier geen vrolijke  kindervrienden, maar krampussen.

Krampussen zijn de duivelse begeleiders van Sinterklaas. Ze zijn rechtstreeks afkomstig uit de hel. Klinkt eng? Is het ook. Zeker voor kleine kinderen is de eerste ontmoeting met de Krampus even schrikken. Niet alleen omdat ze er afschrikwekkend uitzien, maar vooral omdat de Krampus een takkenbos bij zich heeft waarmee hij daadwerkelijk slaat. En de volwassen Krampus is doorgaans niet vies van een drankje. Dus die klappen kunnen naarmate de avond vordert, best hard aankomen.

Krampusloop

Oostenrijkers zijn echter gek op de Krampus. Volwassenen en kinderen verkleden zich graag als Krampus en gedurende de hele maand november zijn er Krampus optochten in de Oostenrijkse dorpen. Tijdens deze zogenaamde Krampusloop wandelen krampussen in hun volledige uitrusting ’s avonds door de straten. Uiteraard vergezeld door de heilige Nicolaas en engelen.

De engelen (schoolkinderen) delen de snoepjes uit, de krampusen de klappen. Dreigend slepen ze met takken over de straat. Je hoort de krampusen al van verre aankomen vanwege de uitrusting met luide bellen aan hun gordel. Rinkelende bellen in november gelden voor onze kinderen als waarschuwing. Koest houden en niet te veel opvallen.

kinderkrampus bij sinterklaas in oostenrijk
Ook kinderen verkleden zich graag als Krampus.

Adventmarkten

Op adventsmarkten lopen ook altijd wel een paar krampus rond. Overdag misschien nog niet, maar ’s avonds komen ze tevoorschijn. Ondanks de dreigende verschijningen zijn de mannen doorgaans goedgezind. Wanneer het rustig is, kan je met de Krampus op de foto. De kleding en maskers van de Krampus bestaan uit waar vakwerk. De maskers zijn gemaakt van hout en de schapenvellen worden ook door lokale vaklui samengesteld.

Het is een kostbaar en tijdrovend karwei. Aandacht hiervoor wordt doorgaans erg gewaardeerd. Maar blijf op je hoeden, want ze kunt ook behoorlijk hard slaan. En na een feestelijke avond, met de nodige drankjes, kunnen de klappen echt hard zijn!

December in Oostenrijk - de kerstmarkt van Grossarl
Je komt ze ook veel tegen op de adventsmarkten. Zoals hier in Grossarl.

Sinterklaas in Oostenrijk – overzicht

Afgelopen jaren hebben we veel vragen gekregen over het Sinterklaasfeest in Oostenrijk. De belangrijkste vragen (en de antwoorden daarop) hebben we hieronder kort en bondig verzameld.

Wanneer is Sinterklaas in Oostenrijk?

Officieel wordt Sinterklaas in Oostenrijk op 6 december gevierd. Dan is het namelijk de ‘naamdag’ van Nicolaas. Maar net als in Nederland, wordt dit kinderfeest niet alleen gevierd op 5 december, maar heeft het feest een lange aanloop. De eerste Sinterklazen kan je in Oostenrijk al vanaf eind oktober tegenkomen.

Hoe heet Sinterklaas in Oostenrijk?

In Oostenrijk heet SInterklaas ‘Nikolaus’ of ‘Nicolo’. Maar lokaal kan de heiligman ook een andere naam hebben.

Hoe ziet zwarte Piet er in Oostenrijk uit?

De Oostenrijkse Sinterklaas wordt vergezeld door verschillende krampussen. Krampus is de duivelse begeleiders van Sinterklaas. Ze zijn rechtstreeks afkomstig uit de hel. Klinkt eng? Is het ook. Zeker voor kleine kinderen is de eerste ontmoeting met de Krampus even schrikken. Niet alleen omdat ze er afschrikwekkend uitzien, maar vooral omdat de Krampus een takkenbos bij zich heeft waarmee hij daadwerkelijk slaat. En de volwassen Krampus is doorgaans niet vies van een drankje. Dus die klappen kunnen naarmate de avond vordert, best hard aankomen.

Zelf Sinterklaas in Oostenrijk meemaken?

Om deze bijzondere Sinterklaasviering in Oostenrijk zelf mee te maken, hoef je dus niet per se op 5 december in Oostenrijk te zijn. De eerste Krampusloop in Salzburgerland vindt al begin november plaats. De laatste optocht vindt eind december plaats. Mocht je tussen 10 november en 6 december in Oostenrijk zijn, neem dan zeker de tijd om er één te bezoeken.

Watersporten in Oostenrijk

Maaike Meerman

Ik ben gek op bergen, natuur en lekker eten. Eigenlijk ben ik altijd buiten en onderweg. In alle seizoenen, in alle weersomstandigheden en op alle manieren. Het liefst onderneem ik activiteiten met de leukste mensen die ik ken, mijn eigen gezin. Maar ik kan heel erg genieten van een vakantie met vrienden of gewoon helemaal alleen.

De afgelopen jaren heb ik ontelbaar veel avontuurlijke activiteiten ondernomen en outdoorkleding en gear getest. Op bergfamilie.nl deel ik al mijn ervaringen.

Eerder Verschenen

Review Intenso XS 20000 – goedkope, super snelle, lichtgewicht powerbank

Regenjas wassen en waterdicht maken: zo doe je het snel én goed!

Ook Interessant

1 gedachte over “Krampus en Sinterklaas in Oostenrijk: een eeuwenoud volksfeest”

  1. Dit moet je maar net weten als je er bent. Ik zou me kapot verschieten als ik een Krampus zou zien lopen en niet wist wat het was. En zeker in de avond lijkt het me geen pretje.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.