Sinterklaas Oostenrijk: Nicolaus, Nicolo en Krampus hoe zit het nou?

Altijd gedacht dat Sinterklaas een typisch Nederlandse traditie is? Dan moeten we je uit de droom helpen. In Oostenrijk is ‘Nikolaustag’ of ‘Nicolo’ ook een groot kinderfeest. Sinds 1700 wordt dit al gevierd. Een traditie die door de jaren heen maar weinig is verandert.

Net als in Nederland, wordt dit kinderfeest niet alleen gevierd op 5 december, maar heeft het feest een lange aanloop. En worden de brave kinderen beloond met cadeaus en de stoute kinderen… Die komen er hier iets ongelukkiger vanaf dan de kinderen in Nederland…. Want Sinterklaas in Oostenrijk, is echt een traditioneel feest. En aan tradities wordt hier niet getoornd.

Sinterklaas Oostenrijk

Sinterklaas en krampus

Maar er zijn meer overeenkomsten tussen de Nederlandse Sinterklaasviering en de Oostenrijkse Sinterklaas (of eigenlijk Nikolaus). Zo zijn ook in Oostenrijk de helpers van Sinterklaas héél belangrijk. Alleen zijn het hier geen vrolijke  kindervrienden, maar krampussen.

Krampussen zijn de duivelse begeleiders van Sinterklaas. Ze zijn rechtstreeks afkomstig uit de hel. Klinkt eng? Is het ook. Zeker voor kleine kinderen is de eerste ontmoeting met de Krampus even schrikken. Niet alleen omdat ze er afschrikwekkend uitzien, maar vooral omdat de Krampus een takkenbos bij zich heeft waarmee hij daadwerkelijk slaat. En de volwassen Krampus is doorgaans niet vies van een drankje. Dus die klappen kunnen naarmate de avond vordert, best hard aankomen.

Krampus - zwarte piet in Oostenrijk
Krampussen kunnen er angstaanjagend uitzien,
De krampus draagt een takkenbos. Vergelijkbaar met de roe van Zwarte Piet.
De krampus draagt een takkenbos. Vergelijkbaar met de roe van Zwarte Piet.

Krampusloop

Oostenrijkers zijn echter gek op de Krampus. Volwassenen en kinderen verkleden zich graag als Krampus en gedurende de hele maand november zijn er Krampus optochten in de Oostenrijkse dorpen. Tijdens deze zogenaamde Krampusloop wandelen krampussen in hun volledige uitrusting ’s avonds door de straten. Uiteraard vergezeld door de heilige Nicolaas en engelen.

De engelen delen de snoepjes uit, de krampussen de klappen. Dreigend slepen ze met takken over de straat. Je hoort de krampussen al van verre aankomen vanwege de uitrusting met luide bellen aan hun gordel. Rinkelende bellen in november gelden voor onze kinderen als waarschuwing. Koest houden en niet te veel opvallen.

kinderkrampus bij sinterklaas in oostenrijk
Ook kinderen verkleden zich graag als Krampus.

Adventmarkten

Op adventsmarkten lopen ook altijd wel een paar krampussen rond. Overdag misschien nog niet, maar ’s avonds komen ze tevoorschijn. Ondanks de dreigende verschijningen zijn de krampussen doorgaans goedgezind. Wanneer het rustig is, kan je met de Krampus op de foto. De kleding en maskers van de Krampus bestaan uit waar vakwerk. De maskers zijn gemaakt van hout en de schapenvellen worden ook door lokale vaklui samengesteld.

Het is een kostbaar en tijdrovend karwei. Aandacht hiervoor wordt doorgaans erg gewaardeerd.

December in Oostenrijk - de kerstmarkt van Grossarl
Je komt ze ook veel tegen op de adventsmarkten. Zoals hier in Grossarl.

Zelf Sinterklaas in Oostenrijk meemaken?

Om deze bijzondere Sinterklaasviering in Oostenrijk zelf mee te maken, hoef je dus niet per se op 5 december in Oostenrijk te zijn. De eerste Krampusloop in Salzburgerland vindt al begin november plaats. De laatste optocht vindt eind december plaats. Mocht je tussen 10 november en 6 december in Oostenrijk zijn, neem dan zeker de tijd om er één te bezoeken.

Er zijn ook vriendelijke krampussen
Er zijn gelukkig ook veel vriendelijke krampussen.
vakantie Oostenrijk » Sinterklaas Oostenrijk: Nicolaus, Nicolo en Krampus hoe zit het nou?

verder lezen op bergfamilie.nl

1 opmerking

Nicole 11 februari 2019 - 22:44

Dit moet je maar net weten als je er bent. Ik zou me kapot verschieten als ik een Krampus zou zien lopen en niet wist wat het was. En zeker in de avond lijkt het me geen pretje.

Antwoord

Laat een opmerking achter..