9 tips voor veilig autorijden bij sneeuw en gladheid

In de winter moet je als automobilist rekeningen houden met sneeuw en ijs op het wegdek. Zowel in Nederland als onderweg naar de wintersportbestemmingen kan het behoorlijk glad zijn op de weg. Voor iedereen die, ook als het glad is of sneeuwt, gewoon de weg op wil, hebben we hieronder 9 tips voor rijden bij sneeuw en gladheid.

Tips voor rijden bij sneeuw en gladheid.

Tips voor rijden bij sneeuw en gladheid.

Maak je auto winterklaar

Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je zorgt dat je auto klaar voor de winter is, hoef je niet bang te zijn voor glad wegdek, slecht zicht of een motor die niet start. De belangrijkste dingen om op te letten zijn: winterbanden, een ruitenkrabber en voldoende ruitenwisservloeistof.

Ga je op wintersport? Vergeet dan vooral ook niet om je sneeuwkettingen in te pakken. Op sommige wegen zijn deze bij hevige sneeuwval verplicht. Let dan ook extra op je banden in Oostenrijk zijn niet alle all-season banden goedgekeurd als winterband.

all weather banden oostenrijk

Bereid je auto voor op winterse omstandigheden.

Houd extra afstand

Dit is misschien wel de belangrijkste tip voor het rijden bij sneeuw of gladheid. Zorg voor voldoende ruimte voor je. Op besneeuwd wegdek kan je gerust de afstand tot je voorganger verdubbelen. Op die manier heb je veel meer tijd om te reageren wanneer er wat gebeurt.

Pas de snelheid aan

Deze tip is heel logisch, maar het kan geen kwaad om hier nog even bij stil te staan. Pas bij sneeuw, ijzel of slecht zicht je snelheid aan.

Kleine aanpassing bij spoorvorming

Ligt er veel sneeuw op de weg? Dan ontstaat er automatisch een bandenspoor door het verkeer. Het is een goed idee om deze sporen aan te houden. Doorgaans heb je hierin meer grip dan op het besneeuwde stuk. Hou je stuur in dit geval extra stevig vast. Wanneer de sporen ophouden of door elkaar gaan lopen, kan je de auto snel corrigeren.

Kijk ver vooruit

Een goede automobilist kijkt vooruit. Op die manier weet je hoe de weg verder gaat en kan je beter anticiperen op het gedrag van andere weggebruikers. Bovendien stuur je doorgaans vanzelf de juiste lijn als je ver vooruit kijkt.

Rijden bij sneeuiw: kijk ver vooruit

Rijden bij sneeuw: kijk ver vooruit en houd afstand.

Zorg voor voldoende zicht

Goed zicht is cruciaal wanneer je de weg op gaat. Maak daarom de ruiten en achteruitkijkspiegels helemaal vrij van ijs en sneeuw. En zorg er ook voor dat de binnenkant van de ruit niet beslagen is. Een kleine zeem in de auto is daarvoor erg handig.

Houd je aan de regels.. sneeuwkettingenverplichting is niet voor niets

Ga je met de auto op wintersport? Zorg dan dat je op de hoogte bent van de plaatselijke verkeersregels. In sommige landen zijn bij hevige sneeuwval sneeuwkettingen verplicht. Dat staat dan aangegeven met een blauw verkeersbord. Bovendien moet je een aantal zaken verplicht in de auto meenemen wanneer naar het buitenland gaat. Sommige dingen zijn heel logisch (zoals een verbanddoos) en sommige dingen zijn voor ons Nederlanders nieuw. Wil je zeker weten dat je alles in de auto hebt liggen wat verplicht is? Lees dan ons artikel: dit is verplicht in de auto als je naar het buitenland gaat.

Wintertips auto

Rijden bij sneeuw: bij dit bord zijn sneeuwkettingen verplicht.

Last but not least: blijf rustig

Deze laatste tip is misschien wel de belangrijkste. Blijf onder alle omstandigheden rustig. Rij rustig weg. Stuur rustig de bochten in. Geef geleidelijk gas. Rem gecontroleerd. Kortom blijf kalm, want stress zorgt er alleen maar voor dat je minder goed gaat rijden.

Kom je toch in een slip? Blijf sturen!

Mocht je ondanks al deze tips toch in een slip terecht komen, trap dan niet heel hard op de rem. Dat werkt namelijk averechts. Het beste is om rustig (daar is ie weer 😉 ) te sturen naar de kant waar je heen moet en rustig gas te geven tot je wielen weer grip de weg krijgen. Een handige tip hier is om te kijken in de richting waar je heen wilt. Dan zal in de meeste gevallen de auto vanzelf volgen.

Wat is jouw tip voor rijden bij sneeuw of gladheid?

Heb jij nog een gouden tip die echt in dit overzicht thuishoort? Laat het ons dan weten! En reageer via het opmerkingenveld onderaan het artikel. Op die manier helpen we elkaar de winter door…

Reisinformatie » 9 tips voor veilig autorijden bij sneeuw en gladheid

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..