- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

8 tips voor veilig autorijden bij sneeuw en gladheid

Frank van Delden

Laatste update:

Tip
Dichtstbijzijnde skigebieden in Frankrijk
Dichtstbijzijnde skigebieden in Frankrijk

Door het enorme pak sneeuw dat nu in Nederland ligt, moet je als automobilist rekeningen houden met sneeuw en ijs op het wegdek. Deze week kan het behoorlijk glad zijn op de weg. Voor iedereen die, ook als het glad is of sneeuwt, gewoon de weg op wil, hebben we hieronder 9 tips voor rijden bij sneeuw en gladheid.

Tips voor rijden bij sneeuw en gladheid.
Tips voor rijden bij sneeuw en gladheid.

Maak je auto winterklaar

Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je zorgt dat je auto klaar voor de winter is, hoef je niet bang te zijn voor glad wegdek, slecht zicht of een motor die niet start. De belangrijkste dingen om op te letten zijn: winterbanden, een ruitenkrabber en voldoende ruitenwisservloeistof.

Houd extra afstand

Dit is misschien wel de belangrijkste tip voor het rijden bij sneeuw of gladheid. Zorg voor voldoende ruimte voor je. Op besneeuwd wegdek kan je gerust de afstand tot je voorganger verdubbelen. Op die manier heb je veel meer tijd om te reageren wanneer er wat gebeurt.

all weather banden oostenrijk
Houd extra afstand.

Pas de snelheid aan

Deze tip is heel logisch, maar het kan geen kwaad om hier nog even bij stil te staan. Pas bij sneeuw, ijzel of slecht zicht je snelheid aan.

Kleine aanpassing bij spoorvorming

Ligt er veel sneeuw op de weg? Dan ontstaat er automatisch een bandenspoor door het verkeer. Het is een goed idee om deze sporen aan te houden. Doorgaans heb je hierin meer grip dan op het besneeuwde stuk. Hou je stuur in dit geval extra stevig vast. Wanneer de sporen ophouden of door elkaar gaan lopen, kan je de auto snel corrigeren.

Kijk ver vooruit

Een goede automobilist kijkt vooruit. Op die manier weet je hoe de weg verder gaat en kan je beter anticiperen op het gedrag van andere weggebruikers. Bovendien stuur je doorgaans vanzelf de juiste lijn als je ver vooruit kijkt.

Rijden bij sneeuiw: kijk ver vooruit
Rijden bij sneeuw: kijk ver vooruit en houd afstand.

Zorg voor voldoende zicht

Goed zicht is cruciaal wanneer je de weg op gaat. Maak daarom de ruiten en achteruitkijkspiegels helemaal vrij van ijs en sneeuw. En zorg er ook voor dat de binnenkant van de ruit niet beslagen is. Een kleine zeem in de auto is daarvoor erg handig.

Rijden bij sneeuw: bij dit bord zijn sneeuwkettingen verplicht.

Last but not least: blijf rustig

Deze laatste tip is misschien wel de belangrijkste. Blijf onder alle omstandigheden rustig. Rij rustig weg. Stuur rustig de bochten in. Geef geleidelijk gas. Rem gecontroleerd. Kortom blijf kalm, want stress zorgt er alleen maar voor dat je minder goed gaat rijden.

Kom je toch in een slip? Blijf sturen!

Mocht je ondanks al deze tips toch in een slip terecht komen, trap dan niet heel hard op de rem. Dat werkt namelijk averechts. Het beste is om rustig (daar is ie weer 😉 ) te sturen naar de kant waar je heen moet en rustig gas te geven tot je wielen weer grip de weg krijgen. Een handige tip hier is om te kijken in de richting waar je heen wilt. Dan zal in de meeste gevallen de auto vanzelf volgen.

Wat is jouw tip voor rijden bij sneeuw of gladheid?

Heb jij nog een gouden tip die echt in dit overzicht thuishoort? Laat het ons dan weten! En reageer via het opmerkingenveld onderaan het artikel. Op die manier helpen we elkaar de winter door…

Injijni

Frank van Delden

Vanuit Oostenrijk schrijf ik over alles wat met bergen, avontuurlijke vakanties, kamperen en outdooractiviteiten te maken heeft. Mijn favoriete activiteiten zijn (toer)skiën, wandelen, (downhill) mountainbiken en fotograferen. Ik wil iedereen graag laten zien hoe veel er te zien, doen en te beleven is in de bergen.

Daarnaast heb ik inmiddels uitgebreide ervaring met het testen van de wandelschoenen, outdoorkleding, outdoorgear en gadgets.

Eerder Verschenen

Review: Hanwag Banks wandelschoenen aangepast aan jouw voeten

5 redenen waarom ik van de bergen hou

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.