Je donsjas wassen doe je zo (met Nikwash Down Wash)

Outdoorjassen bevatten vaak dons. Dons is namelijk het enige materiaal wat daadwerkelijk warmte biedt en niet alleen warmte vasthoudt. Daarbij heeft dons een ademend vermogen, zodat zweet wel afgevoerd wordt. Ideaal dus, zo’n donzen jas. Maar… er komt een moment dat jouw donsjas gewassen moet worden. En als je dat nog nooit gedaan hebt, loop je opeens tegen allemaal vragen aan.

Die vragen beantwoorden we in dit artikel. Want het is eigenlijk heel makkelijk. En door je donsjas te wassen op de juiste manier gaat deze extra lang mee.

fjallraven Expedition Long Parka

Wees zuinig op je warme donsjas.

Nikwax Down Wash is het juiste wasmiddel voor dons

Is je donsjas waterdicht? Dan wil je dat graag zo houden. Maar dons heeft van nature de eigenschap om zich vol te zuigen met water. Het resultaat is dat je na het wassen een futloze donsjas hebt. Regelmatig dacht ik: “de donsjas is leeg” wanneer ik hem uit de wasmachine trok.

Nikwax Down Wash zorgt ervoor dat de veren het vocht niet opnemen, maar afstoten. Daardoor plakken de veren niet aan elkaar en worden ze ook niet nat tijdens een regenbui. Dit wasmiddel kost € 15,- en daar kan je jouw donzen jas zo’n twee tot drie keer mee wassen.


Stappenplan voor het wassen van je donsjas

Wanneer je het wasmiddel voor dons in huis hebt, kan je de jas gaan wassen.

 • Donsjas wassen - wasmachine voorbereiden
  Voorbereiding
  Zorg dat je wasmachine schoon is en geen zeepresten van andere wasmiddelen bevat. Spoel een lege wasmachine op 90 graden en verwijder zeepresten uit het bakje.
 • Donsjas wassen - voorbehandelen
  Donsjas voorbereiden
  Bekijk of er vlekken op de donsjas zitten. Behandel eventuele vlekken voor door Nikwax Down Wash rechtstreeks op de vlek aan te brengen. Sluit alle ritsen, knopen en drukknopen. Keer de donsjas vervolgens binnenstebuiten.
 • Was de donsjas in de wasmachine
  Donsjas wassen volgens het wasvoorschrift
  Doe de jas, samen met 100 ml wasmiddel in de schone wasmachine. Kies voor een mild wasprogramma op 30 graden. Let er op dat je de centrifuge op een laag toerental zet. Ongeveer op 1/3 van het normale toerental.
 • Donsjas wassen - tennisballen in de droger
  Drogen in de droger
  Als je een droger hebt, droog je donsjas dan in de droger. Wanneer je de jas met 3 drogerballen of tennisballen in de wasdroger doet, wordt het dons al een beetje ‘los geklopt’. Door de jas tussendoor een paar keer uit de droger te halen en tussen je handen te slaan versnel je het droog proces.
 • Donsjas laten drogen
  Nadrogen
  Keer de jas weer om zodat de buitenkant buiten zit en hang hem op totdat hij volledig droog is.

Wat heb je nodig?

Voor het wassen van een donsjas is voorbereiding het halve werk. Zorg daarom bij de aanschaf van nieuwe jas direct voor de volgende producten.
Nikwax Down Wash wasmiddel voor dons.
drogerballen of tennisballen.

 


Een donsjas drogen na het wassen

Een donsjas wassen is eigenlijk zo gebeurd. Wat veel meer tijd kost, is het drogen van de jas. Wanneer je een wasdroger hebt, kan je de jas daarin drogen. Maar omdat een mild programma doorgaans niet veel centrifugeert, komt de jas nog behoorlijk nat uit de machine.

Ons advies is om hem eerst even (buiten) op de hangen, zodat het meeste vocht eraf druppelt. Droog de jas nooit op de verwarming, maar hang hem altijd op aan een kledinghanger met voldoende ruimte rondom de jas.

Na ongeveer 1,5 uur kan je hem dan verder (binnenste buiten) in de wasdroger drogen. Door 3 wasballen of tennisballen aan de droger toe te voegen zorg je ervoor dat de jas ‘opgeklopt’ wordt.
Kies voor een synthetisch en mild droogprogramma met een lage temperatuur. Het drogen van de veertjes kost veel tijd en mag niet bij een te hoge temperatuur plaatsvinden.

Donsjas drogen zonder wasdroger

Heb je geen wasdroger? Dan kost het drogen van je donsjas twee tot drie dagen. Hang de jas op en klop de jas tijdens het droogproces af en toe een beetje op. Ruim de jas niet op voordat deze volledig droog is. De veertjes gaan dan aan elkaar plakken en je jas is voorgoed verpest, zonde!

In de video hieronder wordt het was- en droogproces van je downsjas nog eens haarfijn uitgelegd.

Nikwax: om outdoorkleding duurzaam te wassen

Omdat wij veel gebruik maken van outdoorkleding en die kleding regelmatig wassen, houden we ons al langer bezig met de duurzaamheidskwestie. Voor het wassen van outdoorkleding kiezen we doorgaans voor producten van Nikwax. De wasmiddelen van Nikwax zijn speciaal toegespitst op specifieke product eigenschappen van je outdoorkleding en ook nog eens op basis van natuurlijke middelen. Geen milieuvervuilende chemische ingrediënten dus. En dat is wel zo fijn!

Gear » Je donsjas wassen doe je zo (met Nikwash Down Wash)

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..