- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Avontuurlijke vakantie Curaçao: via ferrata op de Tafelberg

Tania

Laatste update:

Via ferrata op de Tafelberg in Curacao
Via ferrata op de Tafelberg in Curacao

Een tropische bestemming als Curaçao lijkt wellicht alleen interessant voor fervente strandgangers, maar niets is minder waar. Ook avontuurlijke vakantiegangers, zoals ik, kunnen er geweldige avonturen beleven. Zo besluit ik de Tafelberg te beklimmen via de via ferrata op de berg. De weg terug kunnen we afleggen door te abseilen. Twee activiteiten die ik zelf nog nooit eerder gedaan heb, maar die me zeer avontuurlijk in de oren klinken. De Tafelberg is een iconisch platform aan het Spaanse water met een hoogte van 196 meter, een berg waar ik tijdens mijn vele bezoeken aan Curaçao vaak tegenop gekeken heb. Maar nu is de tijd gekomen om de Tafelberg van dichtbij te verkennen.

Via ferrata op de Tafelberg in Curacao
Via ferrata op de Tafelberg in Curacao

Via ferrata op de Tafelberg

Ik ben dus, ondanks mijn avontuurlijke inborst, een onervaren klimmer. Deze via ferrata (klettersteigen) is gelukkig ook geschikt voor beginners zoals ik. De minimale leeftijd is zes jaar en ik denk direct: wat een zesjarige kan, moet ik toch ook kunnen?

Als ik aankom bij de ingang van het park word ik meteen in een klimgordel gehesen en krijg ik een klimhelm op. Samen met twee gidsen rijden wij met een klein groepje van vier klimmers in een kwartiertje naar de start van de klim. De Via Ferrata, Italiaans voor ijzeren klim, is een staalkabel die vrijwel verticaal langs het vulkanische gesteente van de Tafelberg omhoog rijst. Door middel van een dubbele zekering van karabiners klim je omhoog.

Onderaan de berg krijgen wij een goede uitleg over de te volgen techniek. De uitdaging ligt in erin dat je je om de anderhalve meter opnieuw moet zekeren. Het vulkanische gesteente ziet er gevaarlijk scherp uit, maar biedt ook voldoende plekken om vast te grijpen en je voeten op te zetten.

Met mijn hoofd in de wolken boven Curaçao

Natuurlijk durf ik voorop, met als grote voordeel dat ik dan in mijn eigen tempo klimmen. Ook de kans dat er iemand boven op mij valt, is er dan niet. Ondanks mijn uiterlijke bravoure ziet deze klim er uitdagend uit als je onderaan begint. Maar al snel heb ik het ritme te pakken, en kan ik alleen nog maar geconcentreerd denken aan mijn volgende stap, de volgende greep voor mijn handen. Ik merk dat ik in mijn concentratie zit en uit mijn hoofd, wat heel mindful voelt.

Geweldig uitzicht over Curaçao

Eenmaal boven word ik beloond met prachtige vergezichten over het groene eiland en de azuurblauwe zee. In de verte zie ik de iconische brug van Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. Ik kom hier al jaren, maar nu zie ik het eiland echt met andere ogen.

Abseilen van de Tafelberg

Op de top van de Tafelberg nemen we uitgebreid de tijd voor een snack en drinken we water voordat ons groepje de hike naar ‘El Abismo’ begint. Daar starten we met het spannendste stukje van deze dag. El abismo betekent letterlijk de afgrond, wat al voldoende lijkt te zeggen. Onze gids maakt twee kabels vast in een enorm gat in de rotsformatie. Het is de bedoeling dat wij hierdoor gaan abseilen.

De eerste gids start met de afdaling en legt in vlekkeloos Nederlands uit wat de juiste techniek is voor deze afdaling. Gebiologeerd kijk ik toe hoe hij zich door het gat laat zakken en langzaam maar zeker uit het zicht verdwijnt. Ook nu ga ik als eerste. Ik weet eigenlijk niet waarom ik me altijd zo dapper voor moet doen, bedenk ik me als ik afdaal in het gat en zo 50 meter in de afgrond staar.

De eerste meters bevind ik me dicht bij de rotswand en kan ik me met mijn voeten afzetten terwijl ik de staalkabel gebruik om de snelheid van de afdaling te reguleren. Dan volgt een afdaling in het luchtledige van zo’n 30 meter. Eerst zak ik vrij snel, maar na een paar meter besluit ik van mijn omgeving en het uitzicht te genieten. Het is fantastisch! Ik ervaar een enorm gevoel van vrijheid terwijl ik daar zo hang en de warme wind voel. Voor me zie ik de prachtige rotsformatie en achter mij de zee, het eiland, de palmbomen. Dit moment mag van mij wel uren duren!

Langzaam maar zeker daal ik verder af. Alle angst is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor een gevoel van ontzag voor het gebergte. Eenmaal beneden volgt een gevoel van euforie, dat ik kan delen met mijn klimmaatjes. Dit soort ervaringen zorgen voor een enorm gevoel van verbinding!

Een laatste hike over losse, grote keien volgt voor wij bij de auto komen die ons weer naar het startpunt terug brengt. Al met al waren wij drie uur kwijt aan deze tocht.

Via ferrata op de Tafelberg, wat heb je nodig?

Wil je zelf ook deze toffe via ferrata op de Tafelberg doen? Dan is het handig alvast voor je vertrek naar Curacao de juiste spullen in te pakken. Zorg in ieder geval voor goede wandelschoenen met een stevige zool. Hoge bergschoenen zijn fijn, maar met lage wandelschoenen red je het ook. Een gevulde waterfles is een must en een snack voor wat extra energie onderweg is aan te raden. De Tafelberg is alleen toegankelijk via de RCC (Rock Climbing Curacao). Deze organisatie kun je vinden bij de entree van het park.

Tijdens deze tour klim en hike je in de zon, dus vergeet niet je huid te beschermen. RCC voorziet je van relevante klimgear en een helm.

Tafelberg Curacao
Samen met mijn klimmaatje op de Tafelberg.

Via ferrata op de Tafelberg Curaçao: praktische informatie en tips.

Boekingen kunnen worden gemaakt via de website van RCC. Je kunt ze natuurlijk ook even bellen op het nummer +5999 664 3134 om te overleggen welk avontuur het beste bij je past.

Als bezoeker is het qua activiteiten vooral even wennen aan de warme temperatuur. Curaçao heeft een tropisch savanneklimaat en de temperatuur schommelt overdag meestal rond de dertig graden. De zon is heel pittig en de luchtvochtigheid zo’n 80 procent. Plan je trips dus vooral vroeg in de ochtend of aan het einde van de dag en neem voldoende water mee.

Deze activiteit boeken op Curaçao

Start: 08.00 of 14.00 uur
Duur: 3 uur
Kosten: $65,- pp
Classificatie: via ferrata voor beginners en kinderen vanaf 6 jaar.

Vakantie in Schladming-Dachstein

Tania

Als avonturier in hart en nieren ben ik altijd op zoek naar de tofste bestemmingen en activiteiten. Ik ga graag met mijn gezin op vakantie, maar plan ook ieder jaar een aantal outdoor vakanties zonder man en kinderen. Met mijn tienerdochter ontdek ik het landschap te paard terwijl mijn jongste dochter mij soms tot rustigere momenten dwingt. In de winter vind je mij in de sneeuw terwijl ik in de zomer juist het strand en de bossen opzoek. Op Bergfamilie deel ik mijn mooiste ervaringen.

Eerder Verschenen

Dit zijn de leukste familiehotels van Frankrijk

Review: Helinox Chair One getest bij het kamperen

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.