- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Daar waar niemand komt: de mooiste winterwandelingen in Oostenrijk

Maaike Meerman

Laatste update:

Winterwandelen Postalm
Winterwandelen op de Postalm.

Stap voor stap het winterse landschap verkennen, met als enige geluid het kraken van de sneeuw, heeft een ontspannend en meditatief effect. In Oostenrijk zijn honderden kilometers aan geprepareerde wandelroutes te ontdekken. Dankzij de grote diversiteit in landschap en hoogte, heeft het Oostenrijkse landschap voor iedereen wat te bieden!

Winterwandelen Raurisertal
Winterwandelen in het Raurisertal. Foto: TVB Rauris | Florian Bachmeier.

Ontdek de mooiste winterwandelingen in het SalzburgerLand

In het SalzburgerLand wandel je door bossen, over alpenweides en met de meest waanzinnige bergpanorama’s. Het aanbod in winterwandelroutes is enorm. Er is geen dorp in deze regio waar je niet kunt winterwandelen. Kilometers lange wandelpaden brengen je door besneeuwde bossen, majestueuze bergen en idyllische alpenweides. Onderweg zijn er tal van berghutten waar je met lokale specialiteiten weer op krachten kunt komen. Met zoveel diversiteit, is het SalzburgerLand in de winter een waar wandelparadijs.

Een van de mooiste winterwandelingen vindt je in Raurisertal, gelegen in Nationaal Park Hohe Tauern. Tijdens een wandeling door het betoverende, ongerepte landschap zie je ongetwijfeld verse pootafdrukken van wilde dieren.

Ook de Lungau, in het zuiden van het SalzburgerLand, is een absolute aanrader voor een winterse wandeling. Hier vind je prachtige winterwandelroutes in een ongerept landschap.

Tot slot biedt de Postalm, het hoogst gelegen almgebied van Europa, onbeschrijflijk mooi wandelmogelijkheden met uitzichten tot aan de Wolfgangsee.

Winterwandelen Postalm
Winterwandelen op de Postalm. Foto: ÖW | thecreatingclick-com

De indrukwekkende winterwandelroutes in Tirol

Tijdens een winterse wandeling in Tirol voel je de tijd vertragen en kan je het landschap écht in je opnemen. Het winterse landschap van het Tannheimer Tal is zo’n plek waar je volledig tot rust komt. Het Tannheimer Tal biedt maar liefst 81 kilometer aan geruimde wandelpaden, waaronder een hele kindvriendelijke route.

Verder bieden Kufsteinerland, het Mieminger Plateau, Achensee en Seefeld waanzinnig mooie routes voor winter- en sneeuwschoenwandelingen. De routes zijn grotendeels geruimd en duidelijk aangegeven met bekende gele wandelbordjes.

Winterwandelen in Tirol. Foto: Tiroler Zugspitz Arena | C. Jorda.

Ontdek het weidse winterwonderland van Steiermark

De deelstaat Steiermark is voor ruim zestig procent bedekt met bos. Wanneer de bossen zich bedekken met een witte deken van knisperende sneeuw, bieden deze de ideale omstandigheden voor winterse wandelingen.

Het hoogplateau van Ramsau am Dachstein, nabij Schladming, is één van de bekenste wandelbestemmingen in Steiermark. De 70 kilometer aan winterwandelroutes bieden de ideale omstandigheden om het winterse landschap te verkennen. Iets verderop, in de Niedere Tauern, vind je prachtige mogelijkheden om te winterwandelen in Rohrmoos, Haus im Ennstal en Aich. Een absolute geheimtip zijn de winterwandelingen het Krakautal: hier heeft de tijd letterlijk stilgestaan en is het berglandschap totaal verlaten.

Winterwandelen Ramsau
Winterwandelen in Ramsau am Dachstein. Foto: ÖW | Herbert Raffalt

Laat je betoveren tijdens het winterwandelen in Karinthië

In Karinthië schijnt de zon net wat vaker dan in de rest van Oostenrijk. Dit zorgt voor een magische, schitterende weerkaatsing van de sneeuwvlokken die het witte sneeuwdek extra aanlokkelijk maakt. Overal in Karinthië vind je winterwandelroutes, maar het Lesachtal verdient een bijzondere vermelding. Het landschap is zó betoverend dat je hier met name voor lange wandeltochten aan het juiste adres bent. Ook sneeuwschoenwandelen behoort hier tot de mogelijkheid. In de voetsporen van een ervaren berggids verken je dan ongeprepareerde routes in onaangetaste sneeuw.

In de hoger gelegen dalen rondom Mallnitz (in Nationaal Park Hohe Tauern) verken je het landschap via brede geruimde paden. Hoogtepunten langs de route zijn de Stappitzer See en de bevroren watervallen in het Seebach– en Tauerntal.

Maar ook rondom de Klopeiner See en de Katschberg is het heerlijk wandelen!

Winterwandeling Katschberg
Winterwandeling bij kaarslicht op de Katschberg. Foto ÖW | Lisa Eiersebner

De mooiste winterwandelroutes door Vorarlberg

Vorarlberg mag dan bekend staan om de mooie pistes, ook winterwandelaars kunnen hun hart hier ophalen! Witte wandelpaden brengen je door afgelegen dorpjes en ongerepte winterse landschappen. Er zijn winterwandelroutes op alle niveaus te vinden en onderweg zijn altijd tal van mogelijkheden om een warme berghut binnen te stappen. Kies jij voor een wandeling op hoogte, waarbij je start met de lift, een culinaire wandeling of ga je graag winterwandelen met alpaca’s? In Vorarlberg kan het allemaal!

Winterwandelen in Oostenrijk
Winters wandelen in Vorarlberg. Foto: Alpenregion-Bludenz-Tourismus-GmbH | Alexander-Kaiser

Verken het natuurschouwspel van Burgenland

Nationaal Park Neusiedler See-Seewinkel is dé hotspot voor vogelliefhebbers. Hier vindt je een enorme diversiteit aan vogelsoorten. Wanneer de temperaturen lager worden, verandert het rustige water van de Neusiedlersee See in een magisch schouwspel met imposante ijsschotsen. Deze rijken metershoog de lucht in en vormen fascinerende ijssculpturen.

Naast Nationaal Park Neusiedler See-Seewinkel zijn er nog zes andere natuurparken in Burgenland te vinden. Stuk voor stuk lenen deze zich uitstekend voor een winterse wandelvakantie. Of boek een excursie om te ontdekken wat de natuur hier allemaal in petto heeft.

Beleef de winter in Burgenland. Foto: sommertageblog

Oog in oog met de ongerepte natuur van Niederösterreich

Niederösterreich is de deelstaat rondom Wenen. Deze regio in Oostenrijk is nog relatief onbekend en biedt daarom een oase aan rust, verlaten landschappen en stille wandelpaden. Een bijzondere winterwandeling is die met Ötscherlama’s in Lackenhof aan de Ötscher. Tijdens een winterse wandeling met deze kalme, vriendelijke dieren komen lichaam en geest nog beter tot rust.

In het Waldviertel zijn vele winterwandelroutes uitgezet. Maar de mooiste is toch wel de twee uur durende wandeling naar de Tirolerkogel. Vanaf hier heb je in één blik een adembenemend uitzicht op de Schneeberg, de Hochschwab en de toppen van de Gesäuse. Vergeet vooral niet te stoppen bij één van de vele herbergen met een groen bordje ‘Wirtshauskultur’. Hier eet je de beste lokale gerechten!

Wandelen met de Ötscherlama’s in Lackenhof aan de Ötscher. Foto: sommertageblog

Romantische winterwandelroutes in Oberösterreich

Romantici moeten deze winter naar Oberösterreich. Hier vind je de mooiste plek van Oostenrijk: de Schiederweiher. Dit prachtige bergmeer ontstond uit het opgestuwde water van de Krumme Steyr en is omringt door de bergtoppen van de Grosser Priel. De perfecte plek voor een romantisch samenzijn.

Maar ook de kleine Wurrunde rond Spital am Pyhrn, het winterwandelpad door het Mühlviertler Hochland  en de rustige wandeling rond de Kalvarienberg in Windischgarsten zullen je hart sneller laten kloppen.

Schiederweiher. Foto: ÖW | Andreas Tischler.

Winterwandelen: veel gestelde vragen en antwoorden

Wanneer je gaat winterwandelen in Oostenrijk, wil je je natuurlijk goed voorbereiden. Het weer is niet alleen een stuk kouder als in Nederland, het is ook een stuk afwisselender. Evenals het berglandschap. Daarom is een goede voorbereiding van belang om lekker te kunnen wandelen tijdens je wintervakantie in Oostenrijk.

Hieronder beantwoorden we de meeste gestelde vragen over winterwandelen in Oostenrijk.

Welke schoenen trek ik aan bij een winterwandeling?

Zorg voor een hogere waterdichte schoenen met een rubberen, grove, profielzool. Klop de schoenen na de wandeling goed uit en laat ze drogen (niet op de verwarming!).

Welke voering heeft een goede winter wandelschoen?

Tegen de koude van de sneeuw helpen zolen met een thermovoetbed, en een voering van bijvoorbeeld lamswol of vilt.

Hoe kan ik de broekspijpen beschermen tegen natte sneeuw?

Gamaschen of ‘gaiters’ zijn een handig hulpmiddel om het binnendringen van sneeuw in de schoen te voorkomen. Kies voor gamaschen die met een riempje onder de zool worden gefixeerd.

Welke sokken trek ik aan voor een winterwandeling?

Aan te raden zijn berg- of trekking sokken uit mengweefsels, die de positieve eigenschappen van natuur- en kunstvezels combineren. Deze zijn warmte regulerend en drogen snel. Zelf hebben we goede ervaring met sokken van merino wol.

Welke kleding trek ik aan tijdens een winterwandeling?

Eerste laag: thermo-ondergoed.
Tweede laag: fleecetrui of fleecejas die zweet naar buiten transporteert.
Buitenste laag: een functionele (hardshell) jas, die het liefst waterdicht is. Tips: afneembare capuchon en ventilatieritsen onder de oksels.

Wat stop ik in mijn wandelrugzak?


– Iets te drinken (het liefst warme thee in een thermosfles, water kan bevriezen) en wat te eten.
– Mobiele telefoon. Het noodnummer 112 werkt trouwens ook zonder simkaart.
– EHBO set of in ieder geval een redding deken om je warm te houden als je op pad gaat op de meer afgelegen wegen.
– Wandelkaart wanneer je op pad gaat in een gebied dat je niet kent.
Hoofdlamp, gezien de duisternis in de winter soms sneller toeslaat dan verwacht (en je wandeltempo vaak lager ligt..).

Wat is de juiste manier van wandelen in de winter?

Wandel rustig en ritmisch. Vooral in de diepe sneeuw ben je sneller moe bij het aanhouden van een hoog tempo. Vuistregel: zweet je, of kun je niet meer praten tijdens het lopen? Dan wandel je te snel.

Waar moet ik op letten tijdens het winterwandelen?

Wandel alleen op gemarkeerde wegen! Je verstoort anders niet alleen de natuur, je hebt ook een grotere kans om te verdwalen.

Maaike Meerman

Ik ben gek op bergen, natuur en lekker eten. Eigenlijk ben ik altijd buiten en onderweg. In alle seizoenen, in alle weersomstandigheden en op alle manieren. Het liefst onderneem ik activiteiten met de leukste mensen die ik ken, mijn eigen gezin. Maar ik kan heel erg genieten van een vakantie met vrienden of gewoon helemaal alleen.

De afgelopen jaren heb ik ontelbaar veel avontuurlijke activiteiten ondernomen en outdoorkleding en gear getest. Op bergfamilie.nl deel ik al mijn ervaringen.

Eerder Verschenen

5 tips om optimaal te genieten van reizen als introvert

Review: RevolutionRace Monsoon regenjas voor dames getest

Ook Interessant