‘Wat heb jij nou aan je voeten?’ Ik trek net mijn schoenen uit, bij een bergmeer als een mountainleader (berggids) mij deze vraag stelt. Hij kijkt fronsend naar mijn voeten, gehuld in teensokken, mijn grote teen omhoog, de teen daarnaast buig ik omlaag. ‘Teensokken`, roep ik enthousiast. Het blijft vervolgens stil dus ik vertel dat ik sinds een jaar teensokken draag omdat het zorgt voor meer balans, minder wrijving en een natuurlijker gevoel. De Franse gids zegt lachend dat hij dat dan ook eens moet proberen. Dat klopt, denk ik bij mijzelf, iedereen zou deze Injinji sportsokken moeten proberen.
Mijn ervaring met Injinji sportsokken
Mijn collectie Injinji teensokken is het afgelopen jaar flink gegroeid. Het begon met twee paar wandelsokken voor onze wandelsokken test. Ik wilde gelijk meer en breide uit met Injinji hardloopsokken, reguliere sokken en de sportsokken, allemaal teensokken van Injinji. Ik draag de sportsokken veruit het meest: tijdens het fietsen, klimmen, klettersteigen én tijdens het wandelen. En heel eerlijk? Wanneer ik ze in mijn sokkenla zie liggen en helemaal niks gepland heb, trek ik ze toch aan. Dat is mijn lifehack om meer te sporten. Maar daarover later meer.
Roulette met mijn tenen
Bij Injinji Sportsokken zit dus elke teen in een eigen vakje, zoals je vingers apart verpakt zijn in handschoenen. Het aantrekken van de sokken is daarom iets meer werk dan het aantrekken van een gewone sok. Ik maak er vaak een soort roulette van: ik trek de sok op goed geluk over mijn voet, in de hoop dat elke teen goed terecht komt. Meestal is dit niet het geval en moet ik één dubbelgeklapte teen herpositioneren. Maar als de sokken eenmaal aan mijn voeten zitten, dan zitten ze ook wel echt lekker.
Wat is dat dan ‘lekker zitten’?
Als het aankomt op sokken, dan heb ik nogal wat eisen. ‘Wat lekker zit’ gaat bij mij vooral om heleboel ‘wat niet’. Injinji sportsokken zijn zacht en schuren niet. Ze kriebelen niet, ze vervormen niet bij het wassen, ze zakken niet af, knellen niet, pluizen niet, de hak verschuift niet, ze worden niet nat bij inspanning en ze stinken niet. Daarbij zijn er geen irriterende naden. Niet zo verwonderlijk dus, dat deze sokken niet zoveel tijd in de la doorbrengen.
Een sportsok voor alles
Wandelsokken, hardloopsokken, trailrunsokken, sportsokken, is dat echt allemaal nodig? Nou nee, met deze sportsok dus niet. Voor lange wandelingen met bepakking vind ik de wandelsokken van Injinji wél fijner als deze sportsokken, maar voor alle andere wandelingen, fietstochten en hardlopen kunnen deze sokken ook. Bij sporten als klimmen en klettersteigen (waarbij je soms net met één klein stukje teen of voet houvast probeert te vinden op een rots) zijn dit mijn favorieten sokken. Ik kan mijn tenen met deze sokken los van elkaar bewegen. Dit vergroot mijn gevoel van controle en contact met de wand tijdens het klimmen.
Verschil met wandelsokken van Injinji
Het grote verschil met de wandelsokken van Injinji zit hem in het materiaal. Het materiaal van de sportsok is veel elastischer, minder stroef en minder dik. Dit maakt de sok dus ook gelijk iets minder geschikt voor een zware belasting of hele stroeve wandelschoenen (denk aan categorie B of C schoenen). Het verschil met trailrunsokken of hardloopsokken is iets kleiner, omdat deze sokken ook heel zacht zijn. Maar de sportsokken zijn flexibeler en hoger. Ze bieden iets minder ook iets minder demping dan wandelsokken, hardloopsokken of trailrunsokken.
Zo krijg ik mezelf elke dag aan het sporten
Ik wil elke dag sporten. Maar er zijn dagen waarop dat net wat minder soepel loopt. Wanneer ik wakker word met een gevoel van ‘mwah‘, het buiten -10 is én het regent bijvoorbeeld. Ik heb ooit ergens de tip gehoord elke ochtend ‘gewoon’ je hardloopschoenen aan te trekken. Omdat de kans groter is, dat je dan toch ‘even’ gaat hardlopen als je je schoenen al aan hebt. Dus op dit soort dagen, dat sporten als een uitdaging voelt, trek ik sowieso mijn sportsokken aan. Deze herinneren me eraan dat ik KLAAR ben om te sporten. Alleen mijn schoenen ontbreken nog. En of ik nu mijn klimschoenen, hardloopschoenen, trailrunschoenen of wandelschoenen pak, dat maakt niet uit. De associatie van sport aan mijn voeten maakt de drempel naar daadwerkelijk sporten net iets kleiner. En mentaal maakt dat voor mij zo’n verschil dat ik met deze life hack elke dag buiten sport.
Ben je benieuwd naar de hele collectie Injinji teensokken? Of naar deze sportsokken van Injinji? Op de website van Injinji vind je deze informatie en nog veel meer.