- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Ontdek de kracht van het wilde water in Oostenrijk met deze activiteiten

Maaike Meerman

Laatste update:

Rafting Oostenrijk
Bekijk Oostenrijk eens vanaf het water.

Oostenrijk: land van bergen, land van sneeuw, is al decennia lang een geliefde vakantiebestemming voor bergliefhebbers en wintersporters. Maar dat de bergen en sneeuw nog een andere bijzondere kant te bieden hebben, is nog minder bekend. Zodra de sneeuw begint te smelten, stromen de kloven, rivieren en beken vol met verfrissend, helder bergwater. Dit is hét moment waarop waterliefhebbers ontwaken en vol enthousiasme naar de oevers trekken. Canyoning, raften, kajakken en kanovaren zijn weer mogelijk op het wilde water wat van de bergen naar beneden stroomt! Deze bijzondere sporten zijn op vele plekken in Oostenrijk mogelijk en er ligt een schat aan avonturen te wachten om ontdekt te worden. In dit artikel nemen we je mee langs de kracht van het wilde water in Oostenrijk.

Rafting in Oostenrijk

Rafting is dé ultieme teamsport. Met de hele familie in een boot met als taak om het wilde water te bedwingen. Tijdens het raften moet je nieuwe manieren vinden om samen te werken, al gaat er altijd een gids mee om te vertellen wat je moet doen. Raften kan op vele plekken in Oostenrijk, maar de meest bijzondere plek is misschien wel in National Park Gesäuse. In het National Park stroomt de Salza dwars door de natuur. Links en rechts van de rivier torenen steile bergwanden boven je uit met overweldigende natuur. Je kijkt onderweg je ogen uit.

Raften in Oostenrijk
Raften in National Park Gesäuse.

Maar ook in het Salzburger Saalachtal, de Ötztaler Ache in Tirol en in National Park Hohe Tauern kan je fantastisch raften.


Canyoning in Oostenrijk

Canyoning is de ultieme adrenaline kick voor liefhebbers van water. Tijdens het canyoning verken je de kloof van binnenuit. Met abseilen, springen, glijden, klimmen en zwemmen vind je je weg door het wilde water in diepe kloven. De gids vertelt je precies wat je moet doen (springen, glijden, abseilen) om je veilig door de kloof voort te bewegen. En daarbij kan het behoorlijk spannend worden! Sprongen van 4 meter hoge rotsen of langs watervallen zijn bij deze sport geen uitzondering. Maar wanneer je na zo’n sprong in het koude water weer boven water komt, voel je de adrenaline door je lichaam stromen. Nog nooit was je zó ondergedompeld in de pure natuur van het berglandschap.

canyoning Oostenrijk
Tijdens canyoning begeef je je in het hart van de kloof.

Canyoning in Oostenrijk is mogelijk in vele kloven in Oostenrijk. Klammen, Schluchten, Graben, Öfen, al deze Oostenrijkse benamingen duiden op de aanwezigheid van diepe klove met water. De mooiste plekken voor deze bijzondere activiteit zijn de Obere Rosengartenschlucht in Imst, de Bruckgraben in National Park Gesäuse, de Seisenbergklamm in het Salzburger Saalachtal, de Almbachklamm in het Lammertal en de Schwarzwasserbach in het Kleinwalsertal.


Kajakken en kanoën in Oostenrijk

Samen of alleen in een langwerpige boot het water trotseren. Peddelend door stroomversnellingen, rotsen ontwijkend, kijkend naar het eindeloze water voor je wat zich de afgelopen eeuwen een perfecte weg door het natuurlijke paradijs gebaand heeft.

Met een kajak of een kano ben je overgeleverd aan de kracht van het water. Jij bedwingt deze stroom, of de stroom bedwingt jou. Tijdens een introductie leer je hoe jij in controle blijft, ook wanneer de rivier het van je over wil nemen. Het grote verschil tussen een kajak en een kano? In de kajak zit je vast, terwijl de kano een meer open constructie heeft. Deze activiteiten vragen iets meer training dan rafting of canyoning, maar dan ben je wel vrij om zelfstandig het water op te gaan. Tochten van een halve dag tot meerdere dagen liggen vervolgens op je te wachten.

Kajakken in Oostenrijk
Kajakken op de Saalach. Foto: Salzburger Saalachtal | Manuel Arnu.

Lijkt het jou wat om met een kano of kajak de Oostenrijkse natuur vanaf het water te ervaren? Kijk dan eens naar de mogelijkheden op de NeusiedlerSee (waar je de grootste vogelvariatie van de Alpen vindt) in Niederösterreich, de Drau in Karinthië, de Lech in Tirol, of in het Saalachtal in SalzburgerLand.

Ontdek de kracht van het wilde water op jouw eigen manier

Van de hoogte van een bergtop, naar de diepte van de afdalende rivier. Oostenrijk is een land van uiterste waar vele avonturen op je liggen te wachten. Het wilde water biedt naast adrenaline ook verfrissing en energie. Hiermee is het de ideale activiteit op een warme dag of op momenten dat je wel wat extra energie kan gebruiken.

Water in Oostenrijk
De Oostenrijkse wateren verfrissen en verbinden.

Families zullen in het wilde water nog een extra kracht ontdekken: de kracht van verbinding. Want op deze momenten, die tot de hoogtepunten van je vakantie gaan behoren, doen de mensen aan je zijde er meer toe dan ooit. Water verbindt, maar dat kan je eigenlijk alleen maar zelf ervaren.

Maaike Meerman

Ik ben gek op bergen, natuur en lekker eten. Eigenlijk ben ik altijd buiten en onderweg. In alle seizoenen, in alle weersomstandigheden en op alle manieren. Het liefst onderneem ik activiteiten met de leukste mensen die ik ken, mijn eigen gezin. Maar ik kan heel erg genieten van een vakantie met vrienden of gewoon helemaal alleen.

De afgelopen jaren heb ik ontelbaar veel avontuurlijke activiteiten ondernomen en outdoorkleding en gear getest. Op bergfamilie.nl deel ik al mijn ervaringen.

Eerder Verschenen

Wandelen in Hongarije: 4 bestemmingen voor een wandelvakantie

De hoogste berg van Europa – top 6 van hoogste bergen

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.