- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Indrukwekkende natuurwonderen: de mooiste watervallen en kloven in Oostenrijk

Maaike Meerman

Laatste update:

Watervallen en kloven behoren tot de meest indrukwekkende natuurwonderen. Nergens wordt de kracht van het water zo zichtbaar en tastbaar als hier. Oog in oog met het wilde water voel je de spanning van je afglijden. De waterdampen en het geluid van het stortende water verfrissen lichaam en geest. Niet zo gek, dat deze natuurwonderen jaarlijks vele bezoekers trekken die komen genieten van deze dynamische krachten. In dit artikel verraden we de mooiste watervallen en kloven van Oostenrijk.

De mooiste van de ruim 700 watervallen in Oostenrijk

In Oostenrijk zijn ruim 700 watervallen te vinden, waaronder de grootste waterval van Europa: de Krimmler waterval. De Krimmler waterval in SalzburgerLand is een waar natuurwonder en kan het hele jaar door bezocht worden. Omdat de waterdamp een wetenschappelijk aantoonbare geneeskrachtig bezit, komen hier iedere zomer vele patiënten met klachten aan de luchtwegen om te ‘kuren’. Zelf kan je ook de geneeskrachtige werking van de Krimmler waterval ervaren: neem plaats op één van de vele stenen onderaan de waterval en adem 20 minuten de waterdamp in. Je zult de plek verkwikt verlaten.

Mooiste waterval Oostenrijk
Krimmler Wasserfälle

Stuibenfall in Tirol

De Stuibenfall in het Ötztal is de grootste waterval van Tirol. Deze waterval ontstond 9.000 jaar geleden, door een steenlawine. Het water moest zich na de lawine een nieuwe weg banen en zo ontstond dit indrukwekkende natuurgebied. Je kan de trappen langs de 159 meter lange waterval beklimmen tot aan de top. Maar je kan er ook voor kiezen om een klettersteig langs de Stuibenfall te maken. Deze eindigt met een oversteek langs de waterval, waarbij het water in je gezicht spat.

Stuibenfall een van de mooiste watervallen
Stuibenfall. Foto: Österreich Werbung | Thecreatingclick.com

Gollinger waterval in SalzburgerLand

Wanneer je voor je vakantie in Oostenrijk langs Salzburg rijdt, kom je vervolgens langs Golling. Deze onbekende bestemming heeft een goed bewaard geheim: de Gollinger-waterval. Het loont dan ook zeker om hier een stop te maken en de waterval te bekijken. Vanaf de parkeerplaats sta je in 10 minuten bij de waterval. Vanaf de voet van de waterval, klim je in minder dan een uur tijd naar de top. Een verkoelende wandeling op hete dagen. Daarna kan je je reis verfrist voorzetten.

Kessel waterval in Vorarlberg

Bezoekers van Vorarlberg mogen de Kessel waterval in Brand niet missen. Hier stort de Alvier beek zich met een enorm geweld door een 40 meter diepte kloof. Zodra het water de kloof raakt, vormt zich een verfrissende nevel. Een wandeling naar deze waterval duur ongeveer een uur en is een belevenis die je zelfs met kleine kinderen goed kan ondernemen.

De Jungfernsprung in Karinthië

Ook in Karinthië is een hele bijzondere waterval te ontdekken: de Jungfernsprung. Hier stort de Zopenitz rivier in drie watervallen over 130 meter omlaag. Langs de waterval loopt de Water-Wonder-Weg. Op deze indrukwekkende wandelroute geniet je niet alleen van de natuur, maar leer je ook de plaatselijke legende van waterval tegen over een jonge vrouw op de vlucht voor de duivel. Spoiler alert: de legende eindigt met verlies voor de duivel.

Jungfernsprung waterval
Jungfernsprung in Karinthië. Foto: Klaus Dapra.

Dwalen door de mooiste kloven van Oostenrijk

Öfen, Schluchten en Klammen, het zijn allemaal termen die in het Nederlands zoveel betekenen als ‘kloof’. Wanneer je dit soort woorden ziet, dan loont een bezoek eigenlijk altijd. Het mooiste moment om een kloof in Oostenrijk te bezoeken is op een hete zomerdag (voor wat verkoeling) of op een regenachtige dag, wanneer de kloof wat mystisch heeft. De meeste kloven zijn voorzien van goed aangelegde wandelpaden en trappen op de steilere stukken. Onderstaande kloven in Oostenrijk zijn zeker een bezoek waard.

Bijzondere kloven in Steiermark

De Bärenschützklamm in het Grazer Bergland is waarschijnlijk de meest imposante kloof van de deelstaat Steiermark. De kloof is toegankelijk via 164 houten bruggen en ladders en een rondwandeling duurt ongeveer 5 uur.  Onderweg is een berghut waar je kan pauzeren en de natuur rustig op je in kan laten werken.

Een minder bekende, maar zeker noemenswaardige kloof in Steiermark is de Silberkarklamm in Schladming-Dachstein. Deze kloof is niet zo lang, je wandelt er in ongeveer 45 minuten doorheen, maar biedt prachtige natuur. Op rustige dagen kan je hier zelfs gemzen en steenbokken tussen de rotsen spotten. Extra leuk is de klettersteig in de Silberkarklamm, deze kan je met een gids doen of zelfstandig, wanneer je over materiaal beschikt.

De Rosengartenschlucht in Tirol

De Rosengartenschlucht is de mooiste bergkloof van Tirol. De kloof loopt over een afstand van twee kilometer van de blauwe grot naar de Johanneskirche. Onderweg kom je langs woningen die deel in de rotswanden gebouwd zijn.

De mooiste kloven in SalzburgerLand

De Liechtensteinklamm in Sankt Johann im Pongau staat bekend als de mooiste kloof van Oostenrijk. Zij behoort tot de langste en diepste kloven van Oostenrijk. Een bezoek aan de Liechtensteinklamm mag niet ontbreken wanneer je op vakantie gaat in Sankt Johann. Maar ook voor vakantiegangers in Flachau, Filzmoos of Wagrain is een bezoek aan de deze kloof een aanrader! Hoogtepunt van de kloof is de Helix trap, waarbij je 30 meter afdaalt over 360 treden.

Een ander bijzondere kloof in SalzburgerLand is de 12.000 jaar oude Seisenbergklamm in natuurpark Weissbach. Een wandeling door deze kloof is al prachtig, maar hier kan je ook kiezen te canyonen in de kloof. Gehuld in een wetsuit baan je je al abseilend, springend en glijdend een weg door het hart van de kloof. Een fantastische ervaring.

Liechtensteinklamm mooiste kloof Oostenrijk
De indrukwekkende Liechtensteinklamm. Foto: TVB St. Johann in Salzburg.

De kloof der kloven in Karinthië

De Raggaschlucht in Karinthië is de ‘Schlucht der Schluchten’. Met bijna loodrecht oplopende rotswanden, wild stromend water en de indrukwekkende natuur in de kloof zorgt deze kloof voor een bijzondere natuur ervaring. De Raggaschlucht is slechts 800 meter lang, maar op sommige plekken steken de rotswanden 200 meter boven je uit. Een wandeling over de stellages van trappen en steigers (en terug) neemt ongeveer 1,5 uur in beslag.

Raggaschlucht. Mooiste kloof in Karinthie.
Raggaschlucht. Foto: Franz Gerdl.

Een bijzondere kloof ervaring in Vorarlberg

In de Bregenzerache in het Vorarlberg ligt een heel bijzondere kloof ervaring op je te wachten. Hier kan je klimmen, klettersteigen en abseilen in de de kloof. Het klimparcours in de Bregenzerache is ongeveer 550 meter lang en geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 6. Wanneer je na deze 550 meter klimmen nog niet genoeg adrenaline hebt, is er ook nog een parcours van zipplines te ontdekken.

Oneindig veel waterervaringen in Oostenrijk te ontdekken

Bovenstaande watervallen en kloven zijn slechts een kleine greep uit alle natuurwonderen die Oostenrijk te bieden heeft. Wil je meer weten of watervallen en kloven in Oostenrijk? Kijk dan hier voor een uitgebreid overzicht van de mooiste watervallen en kloven per deelstaat.

Maaike Meerman

Ik ben gek op bergen, natuur en lekker eten. Eigenlijk ben ik altijd buiten en onderweg. In alle seizoenen, in alle weersomstandigheden en op alle manieren. Het liefst onderneem ik activiteiten met de leukste mensen die ik ken, mijn eigen gezin. Maar ik kan heel erg genieten van een vakantie met vrienden of gewoon helemaal alleen.

De afgelopen jaren heb ik ontelbaar veel avontuurlijke activiteiten ondernomen en outdoorkleding en gear getest. Op bergfamilie.nl deel ik al mijn ervaringen.

Eerder Verschenen

Zo blijf je zeker droog tijdens al jouw avonturen in de bergen

Vakantiepark Frankrijk: Dit zijn dé allerleukste vakantieparken van Frankrijk

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.