Review: Toerski’s Atomic Backland 78 getest

Wie de drukte op de piste wil ontlopen doet er goed aan om te gaan toerskiën. Wanneer je het skiën eenmaal goed onder de knie hebt, kan je in principe de stap naar het toerskiën maken (mits je over goede conditie beschikt). Zelf begon ik, vorige winter op toerski’s Atomic Backland 78. Na diverse toerski’s getest te hebben, was ik van mening dat dit de beste toerski voor beginners is. In deze review ligt ik mijn besluit voor deze ski uitgebreid toe.

Toerskiën bij mooi weer

Lichtgewicht omhoog.

Samenvatting toerski’s Atomic Backland 78

Type toerski: beginners toerski.
Gewicht: lichtgewicht.
Lengte: 151, 157, 163, 169, 173.
Wat is leuk: lichtgewicht, beginners toerski.
Wat is minder: minder geschikt voor diepe poedersneeuw.
Kopen: inclusief vellen voor slechts 399 euro!

Atomic Backland

Kies voor een binding met stopper.

Volledige review Atomic Backland 78

Afgelopen maanden hebben we zo’n 10 verschillende toerskisets getest. Inclusief verschillende toerskischoenen. Met de lockdown in Oostenrijk (zowel eind seizoen 19-20 als begin seizoen 20-21) was het dé tijd om met toerski’s op pad te gaan. Maar voordat ik een ski had gevonden waar ik echt lekker mee onderweg ben, heb ik heel wat moeten testen. Deze Atomic Backland 78 heb ik na de eerste test direct gekocht. Ik ben geen uitmuntende skiër, maar kom overal naar beneden. Deze ski is licht bij het klimmen, maar voelt niet licht op harde ondergrond (geen geklapper). Daarbij laat de ski zich makkelijk sturen. Daarmee is het, wat mij betreft, de perfecte ski voor ervaren piste skiërs die starten met toerskiën. Ondertussen maak ik er gemiddeld 3 toeren in de week mee. De ski  bevalt nog altijd goed 😉

Lichtgewicht omhoog

Atomic Backland 78 is licht. Ik heb er de bijhorende Backland binding bij gekocht die weinig gewicht toevoegt. Groot voordeel: stijgen gaat licht en snel. Omdat de toerski’s relatief kort, smal en licht zijn, zijn de hoogtemeters makkelijk te maken. Voor mij was dit een zwaarwegende factor bij het kiezen van een toerski. Uiteindelijke ben je ongeveer 75% van de tijd met je toerski’s aan het stijgen en (als je geluk hebt) 25% van je tijd aan het skiën. Hier wint Atomic Backland dik van de meeste andere toerski’s die we testten.

Atomic Backland tijdens toer in Eben

Een lichte ski om mee omhoog te lopen.

Stabiliteit

Bij het afdalen is de ski stabiel. En ook dat was wat mij betreft een vereiste. Vaak genoeg zien we toerskiërs hakkelend en klapperend naar beneden komen. Dit is niet mijn steil. Als ik 3 tot 5 uur omhoog loop wil ik daar een relaxte afdaling voor terug. Een waarvan ik kan genieten. En niet een afdaling waar ik me doorheen moet ploeteren. Alle lichtere toerski’s die we getest hebben waren relatief onstabiel bij het afdalen. Zeker wanneer de afdaling ijzig was (wat nou eenmaal vaak voorkomt in het voorseizoen en naseizoen). Atomic Backland biedt de combinatie van lichtgewicht en stabiliteit. Op hoge snelheid verliest de ski wel redelijk snel stabiliteit. Maar hoge snelheid maak je als beginnende toerskiër waarschijnlijk toch niet zo vaak.

Poeder

Deze toerski’s koop je niet om te gaan poederjagen. Een beetje off-piste kan je hier best mee skiën, maar een bredere, langere ski doet dit een stuk beter. Deze ski is juist ideaal voor firn, ondiepe sneeuw of opgevroren sneeuw. Dan is de afdaling een groot feest! Aangezien beginnende toerskiërs (waarschijnlijk) veel tijd rondom de piste doorbrengen is dat precies de sneeuw die je kunt verwachten.

toerski atomic getest

Backland is mijn favoriete toerski voor beginners.

Conclusie review toerski’s Atomic Backland 78

Een heerlijke ski voor de beginnende tot licht gevorderde toerskiër. Atomic Backland 78 is geschikt voor je eerste keer toerskiën, tot het moment dat je jezelf gevorderd noemt. Wanneer je echt wil gaan poederjagen is het wellicht tijd voor een andere ski. Tot die tijd ervaar je veel comfort, plezier en stabiliteit aan Atomic Backland. We adviseren bijhorende binding met stopper voor extra comfort en gemak. Je koopt Atomic Backland 78 nu inclusief vellen voor de zeer aantrekkelijke prijs van 399 euro. Dat is echt een koopje!

Noot voor beginnende toerskiërs

Lijkt het toerskiën je leuk en overweeg je het zelf te doen deze winter? Informeer dan even naar de retour garantie, deze is normaal gesproken erg goed. In het geval dat je vakantie niet doorgaat, kan je je toerski’s kosteloos retourneren.

Toerskiën » Review: Toerski’s Atomic Backland 78 getest

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..