Waarom thermokleding voor zomeractiviteiten belangrijk is

thermokleding zomerDe meeste Nederlanders kennen thermokleding van de wintersport. Als warm ondergoed voor koude dagen. Maar het nut van thermokleding reikt veel verder dan het warmhoudend vermogen. Sterker nog, het warmhoudende vermogen van thermo ondergoed is niet eens de belangrijkste eigenschap. Wat dan wel? Vochtafvoer. Thermokleding zorgt ervoor dat je lichaam droog blijft. Onder alle omstandigheden. En juist dat, maakt het de ideale basis voor zomeractiviteiten. Of eigenlijk: voor alle activiteiten. Zowel binnen als buiten.

In dit artikel lees je waarom en waar je op moet letten bij de aanschaf van thermokleding voor zomeractiviteiten.

wandelen gerzkopf

Thermokleding houdt je droog

Wanneer je in de bergen op vakantie gaat, krijg je waarschijnlijk te maken met verschillende weersomstandigheden. Zon, regen, wind en stralend blauwe dagen. Het kan allemaal op één dag gebeuren. Toch wil je tijdens alle omstandigheden erop uit. Wandelen, berg beklimmen of mountainbiken. Met thermokleding leg je altijd een goede basis van je outdoor outfit. Thermokleding zorgt er namelijk voor dat je lichaam droog blijft. Zweet wordt opgenomen en afgevoerd. Nog voordat je voelt dat je gezweet hebt. Klinkt goed toch? Dat is het ook.

Is thermokleding voor zomeractiviteiten niet te warm?

Waarschijnlijk vraag je je af of de kleding die je draagt tijdens de wintersport niet te warm is voor de zomervakantie. Het antwoord op deze vraag vind je in je eigen garderobe. Thermokleding wordt in verschillende diktes (gewicht) geproduceerd. De lichte (dunne) varianten bieden weinig warmte en de dikkere veel warmte (heel logisch dus eigenlijk).

Heb jij alleen maar dikke varianten? Koop dan een dun / licht wandelshirt voor je zomervakantie in de bergen. Deze zijn niet alleen minder warm, maar hebben ook een hoger draagcomfort. En je kan dit thermoshirt straks ook weer gebruiken tijdens de wintersport.

wandelschoenen

Welke thermokleding is het meest geschikt voor de zomer?

Dunne thermokleding met een sneldrogend vermogen zijn ideaal voor gebruik onder warmere omstandigheden. Het voorkomt dat je lichaam nat wordt, ondanks warme temperaturen en hoge inspanning. Daarbij draagt het comfortabel en schuurt het niet langs je lichaam.

Thermokleding voor de zomer kan van synthetische materialen of van wol gemaakt worden. Daarbij zijn er veel varianten waarin beide materialen verwerkt worden.

Het mooiste materiaal voor thermokleding is merino wol. Dit is het meest zachte wol wat niet kriebelt en een antibacteriële werking heeft. Het nadeel is echter dat thermokleding van merino wol erg duur is en dat het bij het wassen kan krimpen.

Synthetische materialen zijn een stuk goedkoper en hebben ook steeds vaker een antibacteriële werking waardoor vervelende geurtjes worden voorkomen. Wassen van synthetische materialen kan tot 40 graden in de wasmachine met een gewoon wasmiddel. Dat maakt deze variant dan ook praktisch in gebruik.

Thermokleding voor zomer: welke variant koop je?

Thermokleding komt in vele vormen.

  • thermobroeken
  • thermoshirts met lange mouwen
  • thermoshirts met korte mouwen
  • singlets
  • sportbh
  • thermo onderbroek

Tijdens de wintersport zijn de thermobroek en het thermoshirt met lange mouwen onmisbaar.

Tijdens de zomer kan je daarentegen heel goed zonder thermobroek onder je wandelbroek. Maar een wandelshirt  (met korte mouwen voor sportieve activiteiten) is onmisbaar. Denk er aan om als dame altijd een (thermo) sportbh onder je thermoshirt te dragen. Wanneer je regulier ondergoed draagt, gaat de functie van je thermokleding op daardoor verloren. Een gewone bh voert geen vocht af naar je thermoshirt, waardoor je thermoshirt haar werk ook niet effectief uit kan voeren.

Een thermo onderbroek (bottom) lijkt misschien overdreven maar maakt bij sportieve inspanning een groot verschil. Kom je na een flinke klim, wandeling of fietstocht helemaal droog thuis op een bezwete onderbroek na? Dan is de thermo onderboek een must voor jou.

eerste keer mountainbiken

Zomer thermokleding voor kinderen

Wat voor volwassenen geldt, gaat uiteraard ook voor kinderen op. Thermokleding tijdens activiteiten in de zomer is essentieel. Kinderen zweten dan wel veel minder, maar de kleding draagt comfortabel en is gemaakt om in te bewegen. Onze kinderen dragen altijd thermoshirts tijdens zomer activiteiten. Voor kinderen zijn thermoshirts verkrijgbaar in dezelfde materialen als voor volwassenen en onze kinderen dragen zowel synthetische kleding als wollen kleding. Ze klagen nooit over kriebelen of ander ongemak, terwijl ze beide een gevoelige huid hebben.

Wel laten we ze altijd zelf hun thermoshirts uitzoeken. Hierdoor hebben ze altijd iets in de kleur en ontwerp van hun keuze. Wanneer ze op zomerse dagen geen thermoshirt willen dragen (omdat het eigenwijze apen zijn) dan laten we ze ook weleens in voetbalshirts meegaan. Sportshirts zijn tenslotte ook gemaakt voor sportieve inspanning. Helaas zijn deze shirts vaak minder effectief vanwege de lossere pasvorm. Maar zolang de naam van je lievelingsclub op het sportshirt prijkt, blijf je dat natuurlijk hardnekkig ontkennen…

 

Thermokleding » Waarom thermokleding voor zomeractiviteiten belangrijk is

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..