Wandelsokken wassen in 5 stappen, voor een langere levensduur

Wandelsokken wassen, ondanks dat we het ontelbare keren gedaan hebben, zijn er nogal wat vragen rondom dit onderwerp. Want op welke temperatuur was je wandelsokken? En hoe zit dat met merino wol?

Je doet je beste om een paar goede wandelsokken te kopen en dan wil je er graag zo lang mogelijk plezier van hebben. En je wil dus niet dat ze na 1 wasbeurt compleet verschrompelt uit je wasmachine kopen. Geen zorgen, met deze 5 wastips gaan jouw beste wandelsokken jarenlang mee. Beloofd.

wandel sokken wassen

Wandelsokken droog je aan de lijn.

Wandelsokken wassen: het stappenplan in het kort

  • was je wandelsokken altijd binnenste buiten (en niet verfrommeld tot een balletje).
  • gebruik een wasmiddel geschikt voor wol.
  • houdt een wastemperatuur van 30 graden aan.
  • droog de wandelsokken aan de waslijn.
  • berg je wandelsokken gevouwen (niet verfrommeld) op.

Uitgebreide toelichting op sokken wassen

Bovenstaande is kort. Als het om wassen gaat, houden we van kort. Een kort programma volstaat, een korte uitleg volstaat. Wil je toch wat extra aandacht besteden en zeker weten dat je je sokken goed verzorgd? Prima! We lichten de korte uitleg hieronder graag verder toe.

Was de wandelsok binnenste buiten

Omkeren dus die sok. En niet verfrommelen. Zo voorkom je verkleuring van je sokken en worden ze goed schoon. Ik gebruik ook altijd nog een grote waszak (de Guppyfriend) voor het wassen van mijn sokken. Zo voorkom ik dat ik slachtoffer wordt van het grote verdwenen sokken mysterie. Door te wassen in de waszak zouden de sokken nog minder slijten. Maar dit heb ik nooit gecontroleerd.

Gebruik een wasmiddel voor wol

Wol is de basis voor veel wandelsokken. Wol bezit een aantal eigenschappen die ideaal zijn voor je wandelsok. Het is vochtregulerend, anti bacterieel, anti allergeen en zacht. Om deze eigenschappen te behouden, moet je het echter wel goed verzorgen. Een speciaal wasmiddel voor wol doet dit. Dit is mijn favoriete wasmiddel voor merino wol sokken.

Sokken wassen op een lage temperatuur

In tegenstelling tot alle andere kledingstukken, zijn sokken niet voorzien was waslabel. Was je goede wandelsokken altijd op een lage temperatuur. Een wastemperatuur van 30 graden volstaat. Je hoeft je wandelsokken ook echt niet naar iedere korte wandeling te wassen. Merino wol is zelfreinigend en gaat niet snel stinken. Wanneer je een korte wandeling hebt gemaakt, kan je ze ook even uithangen. Zo kun je dezelfde sokken ook prima twee keer dragen.

familiekamer in de venet gipfelhütte

Na een korte wandeling, kan je wandelsokken even uithangen en de volgende dag weer aan.

Droog je sokken aan de waslijn

Vermijd de droger. Technische materialen en wol krimpen in de droger. Daarbij drogen goede wandelsokken sowieso uitermate snel. Wanneer je ze wast met bovengenoemd wasmiddel, drogen ze nog sneller. Na een uurtje aan de waslijn zijn ze doorgaans weer droog. Strijken is ook niet nodig. Het kan zelfs schadelijk zijn voor je sokken.

Niet verfrommelen, maar vouwen

Vroeger verfrommelden mijn moeder mijn sokken altijd tot een soort bal. Vanzelfsprekend ging ik dit ook doen toen ik op mijzelf woonde. Maar sinds ik zelf serieus investeer in technisch goede sokken (zowel skisokken als wandelsokken) laat ik dit achterwege. Ik vouw de sokken 1 keer dubbel en leg ze op elkaar in de kast. Zo voorkom je slijtage en gaan je sokken langer mee. En daarbij, het staat ook nog eens een stuk opgeruimder. Helemaal Marie Kondo stijl.

wandelsokken wassen

Opvouwen en niet verfrommelen.

Zo gaan je wandelsokken jarenlang mee

Wanneer je wandelsokken op deze manier onderhoud, gaan ze jarenlang mee. En komt er toch op een dag een klein gaatje in. Denk er dan eens aan om dit te repareren, in plaats van ze meteen weg te gooien. Zo ben je nog duurzaam bezig ook!

 

 

 

Wandelsokken » Wandelsokken wassen in 5 stappen, voor een langere levensduur

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ontdek de pure kant van winters Oostenrijk

Oostenrijk is prachtig in de winter. Naast skiën en langlaufen zijn er nog talloze andere manier om de pure natuur te verkennen. Wat dacht je van ijsduiken? Of wandelen met lama’s? En natuurlijk mag een bezoek aan een knusse berghut met lokale specialiteiten niet ontbreken! Wat je ook gaat doen, Oostenrijk biedt jou met haar magische landschap en vriendelijke gastvrijheid de ideale omstandigheden om jouw winterdromen uit te laten komen!