Ken je het Murtal in Oostenrijk al? Wij maakten deze winter voor het eerst kennis met deze bijzondere regio. Het Murtal ligt in het hart van de Steiermark, en staat bekend om haar uitstekende keuken. Bij de meeste Nederlanders is het gebied bekend vanwege de Red Bull Ring, de thuishaven van Max Verstappen. Maar wij zullen ons het Murtal vooral herinneren vanwege haar paradijselijke voorkomen. De vriendelijke bergen, de vele outdoor mogelijkheden en haar culinaire verrassingen. Ben je benieuwd naar wat het Murtal te bieden heeft? We vertellen je graag alles over onze reis in dit reisverslag!
Kleine skigebieden
Het Murtal heeft een aantal kleinere skigebieden. Wij bezochten skigebied Gaaler Lifte waar we ons een dag uitstekend vermaakten. Het skigebied heeft slechts 8 kilometers piste, maar door de diversiteit van de pistes, ben je hier niet snel uitgekeken. Zo zijn de pistes bovenin wat steiler, is er een lange, blauwe afdaling, een buckelpiste, een skiroute en tot slot een leuke oefenweide voor beginners.
Outdoor activiteiten in het Murtal
In de zomer is het Murtal populair onder fietsers en wandelaars. De bergen zijn hier veel vriendelijker (minder hoog en minder steil) dan in de bekendere regio’s voor een vakantie in Oostenrijk (Tirol, Vorarlberg en SalzburgerLand). Dit maakt het Murtal heel geschikt voor bergliefhebbers die nog niet zoveel bergervaring hebben.
In de winter kan je in het Murtal prachtig sneeuwschoenwandelen, langlaufen en winterwandelen. Tijdens onze reis, maakten we een sneeuwschoenwandeling naar de Rosenkogel.
Door winterwonderland naar de top van de Rosenkogel
We vertrekken om 09.30 uur onder begeleiding van Silvia van Weges (www.weg-es.at) vanaf Gaal naar de Rosenkogel. De route omhoog gaat gedeeltelijk door het bos. We stappen door de verse sneeuw, over kabbelende beekjes, door het bos en in de lentezon. Ondertussen vertelt Silvia ons over de omgeving, de omliggende bergtoppen en het landschap. We zijn zonder lawine uitrusting op pad omdat het Murtal geen lawinegevaar kent door het soort bergen wat ze hier hebben. Hierdoor kan je hier ook redelijk veilig zelfstandig een sneeuwschoenwandeling maken. De routes staan duidelijk aangegeven op roze bordjes en je kan dus eigenlijk niet verdwalen. Al is het wel handig dat je in zo’n geval kennis hebt van het weer, het landschap en een goede uitrusting bezit. Wij zijn in ieder geval blij dat we met een gids op pad zijn!
Na zo’n 2 uur bereiken we de Loretto kapel. Hier worden we getrakteerd om een picnic met lokale producten. De terugweg gaat over hetzelfde pad. Silvia leert ons een snelle afdaling te maken op sneeuwschoenen. Hierbij ren je, op hoog tempo, een steile besneeuwde helling af. De eerste keer is het doodeng. Ik maak de fout om zijwaarts te draaien (alsof ik op ski’s sta) en glij wijdbeens naar beneden. Gelukkig doet vallen in deze zachte sneeuw geen pijn. Na een paar keer oefenen krijgen we de smaak te pakken en denderen we steeds sneller door de diepe sneeuw. Binnen no-time zijn we terug bij het startpunt en is het alweer tijd om afscheid te nemen. We wisselen gegevens uit, want naast sneeuwschoenwandelingen organiseert Silvia ook ‘gewone’ wandelingen in de Steiermark. Dus we zien elkaar zeker nog een keer terug.

Een walhalla voor fijnproevers
De rest van onze reis is vooral een genot voor onze smaakpapillen. Het Murtal is een dun bevolkt gebied, in het hart van de Steiermark maar op culinair gebied is de regio groot. Ik verbaas mij over de creativiteit en passie die in deze regio schuilt.
Zo bezoeken we in het kleine bergdorp Seckau banketbakkerij Regner. Hier worden de lekkerste taarten van de wereld en de beste lebkuchen van Oostenrijk gebakken. Ik ga mezelf helemaal te buiten in de winkel. Toevallig ben ik gek op lebkuchen (een soort taai taai, maar dan veel lekkerder) en koop hier verschillende soorten, waaronder een soorten van deze lekkernij.
In hetzelfde dorp eten we bij restaurant Hofwirt. Dit hotel ligt naast een prachtig klooster en is geheel in originele staat gerenoveerd. We komen met een waslijst aan dieeetwensen binnen (zelf ben ik vegetarisch en mijn reisgezelschap is allergisch voor tarwe en lactose) onze wensen blijken echter geen enkel probleem en we eten een heerlijke maaltijd en dito dessert. Een dag later eten we in Judenburg bij het prijswinnende restaurant Arkadia waar we net zo goed met onze speciale wensen in de watten gelegd worden.
De volgende dag bezoeken we boerderij Kuhbrein in Gaal waar we na het binnenlopen zo een ciderproeverij kunnen doen. Dat slaan we niet af! De brouwer heeft meerdere internationale prijzen gewonnen voor zijn rode appelcider (ingrediënten 100% appel). Ik heb in mijn leven heel wat wijnen geproefd, maar weet eigenlijk niet zo goed wat ik van de appelcider moet verwachten. De smaak dringt langzaam door en blijft na het drinken wat langer hangen. Ik besluit 6 flessen mee te nemen, want dit is zeker iets bijzonders.
Een bezoek aan het planetarium
De regio Multal heeft twee stadjes. Een van die stadjes is Judenburg. De stad is bekend vanwege haar hoge toren. Vanaf de toren heb je een mooi uitzicht over de stad. Maar wat nog veel leuker is, is het planetarium in de toren. Hier kan je, al liggend in comfortabele stoelen, genieten van diverse 360 graden films.
Na de film vertelt de sterrenkundige wat over de sterrenhemel. We mogen kiezen tussen de sterrenhemel van vandaag, of die op onze geboortedag. We kiezen voor het laatste. Wat volgt is een uitgebreide analyse van alle sterren en planeten die op die avond zichtbaar waren en waar ze stonden. Het enthousiasme waarmee de sterrenkundige presenteert is aanstekelijk.
Een warm afscheid
En dan is het alweer tijd om het Murtal te verlaten. Vanaf Gaal rijden we in anderhalf uur terug naar de luchthaven van Graz, vanwaar we binnen 90 minuten met KLM naar Amsterdam vliegen. Het was een kort maar krachtig bezoek. Op de route naar de luchthaven stoppen we nog even bij hét hoogtepunt voor vele toeristen in deze regio: de Red Bull Ring. Indrukwekkend is het zeker, maar lang niet zo indrukwekkend als de immense natuur of de enorme smaakexplosies die we afgelopen dagen hebben ervaren. We verlaten het Murtal met een warm gevoel en de heimwee begint zodra we door de tunnel naar Graz rijden. Wat een bijzondere regio.
Onze tips voor een wintervakantie in het Murtal
Wij bezochten het Murtal 4 dagen en 3 nachten, dankzij de directe verbinding tussen Amsterdam en Graz is het Murtal verrassend dichtbij en leent zich uitstekend voor een (lang) weekend weg.
- Wij sliepen bij Gasthof Wachter in Gaal. Dit is een klein, gezellig familiehotel met ruime kamers en een fijne regionale keuken.
- Is het wat minder mooi weer? Bezoek dan Kuhbrain voor een cider proeverij. Door vooraf even te bellen, weet je zeker dat ze beschikbaar zijn.
- Een bezoek aan het planetarium is ook leuk bij minder mooi weer, maar veel leuker is om dit bij mooi weer te doen. Vanaf de toren geniet je van een prachtig uitzicht over de stad. Vergeet vooral niet een stukje meteoriet te kopen, een bijzonder aandenken.
- In Seckau kan je niet alleen heel lekker eten bij restaurant Hofwirt, maar je kan hier ook fantastisch overnachten. De kamers hier (ze hebben er slechts 6) behoren tot de mooiste die we ooit gezien hebben. Een overnachting met ontbijt kost ongeveer 260 euro. Maar dan heb je ook echt wat bijzonders.
- In Seckau vind je tevens een uitmuntende bakker (Regner) probeer de lebkuchen, bestel gebak en neem vooral ook wat chocolade mee naar huis.
- In de winter kan je in de regio skiën, sneeuwschoenwandelen, langlaufen en winterwandelen. Pak dus goed in zodat je optimaal uitgerust bent om de omgeving te verkennen.
Deze reis is gemaakt in samenwerking met Steiermark. Kijk op de officiële websites voor meer informatie over deelstaat Steiermark, het Murtal of regio Graz.