Weet jij waar de hoogste kerstmarkt van de Alpen ligt?

Wij hebben hem bezocht! De hoogste kerstmarkt van de Alpen šŸ™‚ Voor ons als liefhebbers van bergen, kerst en glĆ¼hwein in meerdere opzichten een hoogtepunt. En het mooie is, ik ontdekte pas dat het de hoogste kerstmarkt van de Alpen was, toen ik mij er middenin bevond. En terwijl je misschien verwacht dat deze kerstmarkt zich bevind in Zwitserland of Frankrijk, ligt deze verrassend genoeg in ItaliĆ«!

hoogste kerstmarkt van de alpen

Een deel van de kerstmarkt bevindt zich binnen in een oude boerderij

De hoogste kerstmarkt van de Alpen ligt in Zuid-Tirol

Zuid-Tirol is een Noordelijke provincie van Italie met ontzettend veel Oostenrijkse invloeden. Niet zo gek, want vroeger hoorde Zuid-Tirol bij Oostenrijk. Zo is de voertaal in Zuid-Tirol nog altijd Duits. En kan je hier dus glĆ¼hwein drinken op de kerstmarkt. Maar naast de typische Oostenrijkse kersttradities (kerststallen, heel veel kerststallen) vindt je hier ook typisch Zuid-Tirolse invloeden.

GlĆ¼hwein of appelpunch

Het nummer 1 export product van Zuid-Tirol is de appel. 1 op de 3 appels die in Europa in de winkel liggen komen uit Zuid-Tirol. En ze zijn in Zuid-Tirol erg trots op hun appelproductie. Je kan hier op de kerstmarkt gewoon glĆ¼hwein drinken, maar veel passender en traditioneler is het hier om een appelpunch te bestellen. Een mix van appelsap, sinaasappel, steranijs, kaneel, kruidnagel en rum (of amaretto). Kortom, vergeet de glĆ¼hwein en ga voor deze lokale appel specialiteit.

kerstmarkt Val Mortello in Zuid-Tirol

Appelpunch!

Kerststallen

Het ultieme souvenir is toch wel een kerststal. Net als in Oostenrijk zijn ze hier ruimschoots aanwezig. En ze zijn zo mooi! Je ziet duidelijk de liefde die in de ambacht gestoken is. Nederlanders noemen het al snel kitsch, maar in Zuid-Tirol noemen ze dit ‘brauchtum’ (folklore). Vol trots verkopen ambachtslieden hun mooiste kerststallen hier.

Siroop, jam en honing

Streekproducten als siroop, jam en honing zijn volop verkrijgbaar. Je hoeft niet bang te zijn voor een miskoop want die zal je hier niet zo snel doen. Het betreft allemaal authentieke streekproducten.

Kerstmarkt in Italie (zuid-tirol)

Links de pannetone (traditioneel Italiaans kerstbrood) daarnaast kerstkoekjes

Kerstkoekjes, pannetone en krapfen

Zoetekauwen zijn het in Zuid-Tirol. Maar het smaakt allemaal zĆ³ lekker. Toch hield ik me deze avond in. Er is immers zoveel lekkers in deze streek.

De krampus

Zeg krampus en Oostenrijkse kinderen zullen je in december braaf gehoorzamen. De angst van ieder kind is namelijk deze ‘demon uit de onderwereld’ die Sint Nicolaas vergezelt en stoute kinderen meeneemt. Ook in Zuid-Tirol is de krampus aanwezig. En ook op deze kerstmarkt hoorde we ze aan komen door de luid rinkelende bellen die ze aan hun riem dragen. Een voordeel: Krampussen in Zuid-Tirol slaan niet met takken. Dat deden ze vroeger wel, maar behoort ondertussen tot de verleden tijd.

Kerstmarkt bezoeken Zuid-Tirol in Italie

De weg naar de hoogste kerstmarkt van de Alpen in Val Mortello

Val Mortello

De hoogste kerstmarkt van de Alpen vind je in Val Mortello op 2061 meter hoogte. Zorg voor goede wandelschoenen en warme kleding (vergeet je handschoenen niet!) want het kan hier behoorlijk koud zijn…

Een bezoek aan de hoogste kerstmarkt in Val Mortello is goed te combineren met een wintersport op de sneeuwzekere gletsjer vanĀ Val Senales. Of met een bezoek aan Ć©Ć©n van de vele wellness hotels in de omliggende dorpen.

Val Mortello bezoeken

Heel veel siroop en jam

Trips Ā» Weet jij waar de hoogste kerstmarkt van de Alpen ligt?

verder lezen op bergfamilie.nl

4 opmerkingen

nicole orriens 25 januari 2019 - 10:29

Dat ziet er heel genoeglijk en leuk uit! Bijzonder idee ook dat dit de hoogste kerstmarkt van de Alpen is!

Antwoord
Manon 25 januari 2019 - 13:57

Wat leuk! Ik wist eigenlijk helemaal niet dat Zuid-Tirol in Italiƫ lag!

Antwoord
SANDRA 25 januari 2019 - 15:29

Die appelpunch is dit jaar echt wel trendy! Ik ben nog nooit in Tirol geweest!

Antwoord
Janet 27 januari 2019 - 16:24

Dat ziet er leuk en gezellig uit! Ik ben er nog nooit geweest maar ik lust denk ik wel zo’n appelpunch hoor! šŸ˜‰

Antwoord

Laat een opmerking achter..