6 Tips bij extreme kou tijdens de wintersport

Wintersport is niet koud. Met deze legendarische woorden haalden mijn vriend mij jaren geleden over om mee te gaan op wintersport naar Oostenrijk. We gingen twee weken, want ik moest ook nog leren skiën. De eerste dagen hadden we non-stop sneeuw en was het -20 (!!!) op de piste.

Wintersport was heel koud die winter. Gelukkig was het de tweede week milder weer en we zijn altijd blijven wintersporten. Als mensen mij vragen: ‘is het niet koud?’ Dan zeg ik altijd van niet. Maar natuurlijk is het wel koud, alleen merk je het niet. Het is niet zo waterkoud als in Nederland. Het is een andere soort kou. Een kou die goed te bestrijden is met beweging en kleding. En wat handige tips. En die deel ik graag me je 😉

1. De buff als wapen tegen de kou

Een buff is een kokervormige nekwarmer van dun materiaal. Buff is eigenlijk een merknaam, maar het rolletje stof wordt ondertussen door vele andere merken gemaakt. De prijs? Nog geen 20 euro. Het effect? Groot. Ik heb hem altijd om mijn nek, maar draag hem bij koud weer ook om mijn hoofd onder mijn helm. Als het hard waait of sneeuwt, trek ik hem tot over mijn mond op. Of ik maak hem vast onder mijn skibril. Echt, het is je ultieme wapen tegen de kou.

tips bij extreme kou

Tijdens koude dagen is een buff je beste vriend ;-)

2. Wollen ondergoed

Wanneer je zweet in de winter wordt je niet alleen nat, maar ook koud. Door het vocht koelt je lichaam snel af. De kunst is dus eigenlijk om je lichaam droog te houden, terwijl je je wel warm aankleed. Niks werkt daarbij zo goed als thermokleding van merino wol. Merino wol is de meest fijne wolsoort die niet kriebelt, vocht razendsnel afvoert en warm blijft. De beste thermoshirts zijn van merinowol en kosten al snel rond de 100 euro. Maar voor koukleumen is dit een absolute must.

Geen zin of budget om een diepte investering in merino wol te doen? Er zijn twee budget opties:

  • Koop maar één shirt en hang dit ’s avonds een uurtje buiten. Merino wol is van nature antibacterieel en zal niet snel gaan stinken en als je het zo behandeld.
  • Kies voor thermokleding die bestaan uit (een combinatie van merino wol en) synthetica. Odlo Blackcomb is zo een hele fijne en goed betaalbare serie warme thermokleding.
thermokleding tegen de kou

Jep, wollen ondergoed…

3. Vergeet de thermobroek niet

Zo’n lange onderbroek, draag jij die echt? Nou, eigenlijk draag ik mijn thermobroek elke dag. Ik heb twee hele fijne thermobroeken van merinowol en zonder deze ga ik op koude dagen de deur niet uit. Ze dragen heerlijk en houden me warm. Daarbij heb ik hele mooie, want er zijn ook hele vrouwelijke modellen met leuke prints op de markt.

Dus heb je het koud? Hop, in die lange wollen onderbroek. Daaronder mag je gewoon je sexy string dragen, dat is zelfs beter dan een katoenen slip 😉

warme thermobroek tegen extreme kou

Ja, ik stop mijn onderbroek in mijn sokken..

4. Nooit de deur uit zonder handschoenen

Even naar de bakker? Handschoenen aan! Wintersporten naast de piste? Handschoenen aan!

Gewoon altijd wanneer je een jas aandoet, doe je ook je handschoenen aan. Je kan kiezen voor de beste skihandschoenen die er bestaan, maar dan betaal je de prijs die daarbij hoort. Je kan ook kiezen voor een paar goedkope handschoenen, die heel goed functioneren. De beste handschoenen vind je hier.

5. Blijf in beweging

Wandelen, langlaufen, skiën, snowboarden ga naar buiten en beweeg. Dat is echt het beste middel tegen de kou. Mijn ervaring is dat langlaufen het snelst (en meest) verwarmd. Zelfs op de koudste dagen heb ik nog minimale kleding aan als ik de langlaufloipe opga.

En de koudste momenten? Die beleef ik thuis, wanneer ik stilzit. Of in de sleeplift… maar die momenten duren gelukkig nooit zo lang.

6. Kleren uit, sauna in

Wat mij betreft gaat er niks boven een saunabezoek na een koude dag op de piste. Kinderen vermaken zich elders en ik duik met mijn boek een saunacomplex in. Twee keer 10 minuten sauna met tussendoor een beetje lezen en ik ben opgewarmd, herboren en zacht van top tot teen.

Als er dagen zijn waarop je lichaam maar niet warm wil worden, kan ik je een sauna bezoek van harte aanbevelen.

sauna tegen kou

Andere tips bij extreme kou

Heb jij weleens extreme kou meegemaakt? En hoe ga je hem het liefst te lijf? Tips zijn van harte welkom! Want voorlopig houdt de kou hier in Oostenrijk nog wel even aan…

 

 

 

 

wintersport » 6 Tips bij extreme kou tijdens de wintersport

verder lezen op bergfamilie.nl

9 opmerkingen

lodi 21 januari 2019 - 09:31

Hele goede tips en ook zo logisch, maar denk er maar aan ops at moment. Ik ben een klimmen er dol op bergen, maar nog nooit op wintersport geweest moet ik eerlijk zeggen.

Antwoord
Griet 21 januari 2019 - 12:36

Zelf ben ik nog nooit gaan skiën, maar met deze temperaturen zijn het voor ons allemaal nuttige tips.

Dankjewel

Antwoord
Melissa 21 januari 2019 - 13:55

Mijn vriend wil altijd nog met mij op ski vakantie maar zelf ben ik meer van de warmte. Handige tips

Antwoord
Kristof 22 januari 2019 - 16:34

Ben nog nooit op skivakantie geweest en ik hou ook niet van de koude. Maar… Ik hoor van iedereen dat het echt de moeite is dus misschien komt het er ooit nog wel eens van.

Antwoord
nicole orriens 23 januari 2019 - 12:26

Het is best fris ’s ochtends als ik ga hardlopen. Die buff lijkt me erg handig!

Antwoord
Yousra Yasmine 26 januari 2019 - 21:26

Wat een handige tips! Ik ben nog nooit op wintersport geweest maar als ik ga dan ga ik deze tips zeker gebruiken! Bedankt voor het delen van jullie tips!

Antwoord
Manon 26 januari 2019 - 21:45

Omg -20. Ik kan me niet voorstellen hoe koud dat is. Doe mij aaaaaal die dingen maar die je benoemt haha.

Antwoord
Manon 8 februari 2019 - 12:25

Ohhh ik kan me niet voorstellen hoe koud dat moet zijn. Maar toch prima als je het met zulke simpele dingen kan behelpen.

Antwoord
Steven 19 februari 2020 - 15:35

Vorig jaar zo koud gehad.
Nu als voorbereiding, want volgende week is het weer zover, wat tips aan het zoeken en kwam op jullie pagina terecht.
Toffe tips ! Bedankt, hier heb ik zeker wat aan.

Antwoord

Laat een opmerking achter..