Bergfamilie.nl
- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

December in Oostenrijk moet je beleven

Maaike Meerman

Laatste update:

krampus bij sinterklaas in oostenrijk
Er zijn Krampussen in allerlei soorten en maten

Persoonlijk vind ik december in Oostenrijk de sfeervolste maand van het jaar. Overal is het mooi versierd, sfeervol verlicht en als je een heel klein beetje geluk hebt, zelfs prachtig wit. De meeste Nederlanders zijn in de decembermaand druk. Druk met Sinterklaas, kerst, oud & nieuw en veel familie en vrienden om je heen. Wil je die drukte een keer overslaan (of ontvluchten)? Overweeg dan om eens in december op vakantie naar Oostenrijk te gaan.

Want je ontsnapt niet alleen even aan de drukte. Maar je bent live aanwezig bij een aantal mooi sfeervolle tradities.

Spannende ‘Krampuslaufen’

Wist je dat ook in Oostenrijk sinterklaas gevierd wordt? Net als in Nederland komt ‘Nikolaus’ op 5 december langs om de brave kinderen te belonen met cadeau’s en de stoute kinderen te straffen. In Oostenrijk wordt de Sint niet bijgestaan door zwarte Piet, maar door Krampus, als monsters verklede mannen en jongens.

In de weken voor 5 december worden er overal in het land Krampusoptochten georganiseerd. Een oeroud ritueel om enge wintergeesten te verjagen.

Elk dorp heeft een Krampusvereniging die de traditie in ere houdt. Ze maken zelf hun prachtige, maar enge maskers en lopen mee in verschillende optochten. Deze optochten vinden in het donker plaats. De Krampussen dragen koebellen waardoor je ze al van verre hoort aankomen. Ze dragen takkenbossen waarmee ze dreigen en soms ook slaan. Gelukkig staan er dranghekken om je tegen hun ‘agressie’ te beschermen. In de optocht lopen ook meerdere Sinterklazen mee, die geholpen door schattige engelen snoepjes, pinda’s en mandarijnen uitdelen.

kinderkrampus bij sinterklaas in oostenrijk

Als je in december in Oostenrijk bent en je de kans hebt om zo’n optocht te bezoeken. Laat die kans dan zeker niet schieten en ga een keer kijken.

Sfeervolle kerstwandelingen tijdens advent

In december lijken de dorpen in Oostenrijk wel de sets van bekende kerstfilms. Er ligt sneeuw. Overal staan verlichte kerstbomen, hangen de meest mooie kerstversiering en natuurlijk ontbreken de levensgrote kerststallen ook niet. In december worden overal sportieve winterwandelwandelingen georganiseerd. Deze wandeltochten beginnen aan het eind van de middag als het begint te schemeren. Vaak wordt je begeleidt met lantaarns of staan er fakkels langs de route.

December in Oostenrijk

Onze favoriete kerstwandeling is in Filzmoos. Daar kan je ieder jaar de ‘Weihnachtsydille’  bezoeken. Een wandeling langs allerlei prachtig versierde kerststallen, beelden en kunstwerken. En natuurlijk ontbreekt de glühwein ook niet. Ga jij in december naar Oostenrijk? Vraag dan bij het toerismebureau naar de kerstwandelingen in de buurt.

Een kerstmarkt bezoeken

Als je in december in Oostenrijk bent, dan mag een bezoek aan de kerstmarkt zeker niet ontbreken. Op de kerstmarkten vindt je vooral kramen met eten. Zelfgemaakte chips, raclette en natuurlijk “bratwurst”. Stalletjes met glühwein en bier maken het idyllische feest compleet. Uiteraard is er veel plek voor cultuur, er wordt muziek gemaakt en je kan het betere handwerk en kerstversieringen kopen. De sneeuw in het dorp en de kerstverlichting maken het sprookje compleet.

Afgelopen jaar was de kerstmarkt in Großarl bij ons favoriet. Dit jaar gaan we ook zeker weer een aantal kerstmarkten bezoeken.

December in Oostenrijk - de kerstmarkt van Grossarl

Afdalen in de eerste sneeuw

Als je in december in Oostenrijk bent, dan moet je natuurlijk ook van de sneeuw genieten. De meeste skigebieden gaan begin december open. Een perfect moment om de eerste afdaling van het seizoen te maken. Extra voordeel is dat de pistes in deze periode van het jaar extreem rustig zijn.

kindvriendelijke skigebieden in de skilift

December in Oostenrijk moet je echt een keer beleven

Je ziet het er zijn genoeg redenen om een keer in december naar Oostenrijk af te reizen. Bovendien ontloop je op die manier ook de decemberstress in Nederland. Wil je meer weten over december in Oostenrijk? Laat dan een vraag of opmerking achter via het opmerkingenveld, hieronder.

Watersporten in Oostenrijk

Maaike Meerman

Ik ben gek op bergen, natuur en lekker eten. Eigenlijk ben ik altijd buiten en onderweg. In alle seizoenen, in alle weersomstandigheden en op alle manieren. Het liefst onderneem ik activiteiten met de leukste mensen die ik ken, mijn eigen gezin. Maar ik kan heel erg genieten van een vakantie met vrienden of gewoon helemaal alleen.

De afgelopen jaren heb ik ontelbaar veel avontuurlijke activiteiten ondernomen en outdoorkleding en gear getest. Op bergfamilie.nl deel ik al mijn ervaringen.

Eerder Verschenen

Zo geniet je optimaal van een winterse ervaring in het Zwarte Woud

Rugzak wassen: zó maak je jouw rugtas op de juiste manier schoon

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.